In plina criza globala, o tara fara resurse naturale, fara minereuri, fara un sol generos, Coreea de Sud, reuseste sa aiba crestere economica.

Tigrii coreeni este numele pe care l-au primit firmele din aceasta tara, pentru felul dinamic de a face afaceri cu sprijinul unui guvern mereu pregatit cu politici adaptate la circumstante. Criza globala a insemnat evident o scadere a consumului iar cum Coreea de Sud este o tara dependenta de comert, de export, teoretic ar fi trebuit sa se prabuseasca. Cum se explica atunci cresterea economica a Coreei in plina criza?

Audio slideshow - un material Hotnews.ro - RRA

In primul rand guvernul de la Seul s-a folosit de rezervele, puse deoparte chibzuit inainte de criza si acum a putut sa creasca cheltuielile publice. “In trecut guvernul corean a administrat bugetul in mod destul de conservator, guvernele sunt de fapt ca oamenii, iar coreenii sunt oameni strangatori, fac economii deci nu au vrut ca guvernul lor sa cheltuie mult si sa faca datorii, asa ca pana anul trecut Coreea a avut un surplus fiscal si cand criza a lovit, guvernul a avut capacitatea de a contracta datorii externe, pentru o anume perioada, si sa fie parte a solutiei la criza prin cresterea cheltuielilor publice”, explica presedintele agentiei pentru investitii, Jung Dong-soo.

Guvernul chiar a stabilit ca agentiile statului sa creasca investitiile in proiecte publice de exemplu, cu nu mai putin de 60%. Evident ca si in Coreea, companiile au simtit povara crizei, au avut loc reduceri de personal, a fost redus timpul de lcuru sau oamenii au fost trimisi in concedii fara plata. Dar companiile au fost sprijite de guvern, pe baza surplusului din anii de crestere economica.

“Guvernul garanteaza pentru imprumuturile externe facute de marile companii private, este tocmai ce le lipseste in criza, nimeni nu le mai acorda imprumuturi, si atunci intervine guvernul ca garant” spune Lee Taehoo, director in Ministerul corean de Externe. Evident este vorba despre o politica temporara de salvare, precizeaza Lee Taehoo: “Pe termen lung nu se poate sustine asa ceva, doar 2-3 ani, o injectie de capital pana isi revine economia, apoi guvernul are pregatita o strategie de recuperare”.

Paradoxal, in Coreea economisirea si retragerea intr-o carapace in timp de criza nu sunt vazute ca solutii, asa cum se intampla in alte tari afectate de criza. Companiile si guvernul considera ca acum este momentul pentru extindere spre noi piete. Presedintele agentiei pentru investitii, Jung Dong-soo considera ca pietele de desfacere extrem de variate ale Coreei o pun la adapost de criza, mai ales ca exporta in tari ca Brazilia ori China care nu sunt afectate ca alte state.

Pietele noastre de export sunt foarte diversificate si tineti cont ca cea mai mare piata de desfacere a noastra este China care creste mai repede decat oricine in lume, asa ca trebuie sa le multumim chinezilor ca ne sunt buni vecini si putem profita de cresterea lor economica” comenteaza Jung Dong-soo.

Daca solutia este in noi piete in plina dezvoltare, de ce nu face si Romania asta? “Am organizat de exemplu un targ de oferte la Istanbul pentru piata irakiana, dar nu s-a prezentat nici o firma romaneasca, desi am avut toata disponibilitatea si am oferit toate conditiile, institutiile diplomatice nu pot face mai mult decat sa deschida drumuri, trebuie urmate de companiile private sau de stat romanesti, intr-un efort coordonat la nivel national”, explica ministrul roman de externe Cristian Diaconescu.

Pe langa gasirea de noi piete, in plina criza guvernul de la Seul vrea sa puna bazele unei economii verzi, ecologice. De ce? “Ne concentram pe dezvoltare ecologica pe asa numita industrie verde pentru a creea noi surse de dezvoltare, de crestere, deci noi locuri de munca, spune Yoo Beom Sik de la comisia prezidentiala pentru dezvoltare ecologica.

Nota: Carmen Gavrila este corespondent pe politica externa la Radio Romania si colaborator HotNews.ro