Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a propus marti testarea antidrog obligatorie a tuturor adolescentilor, pentru a combate propagarea acestui flagel care ameninta, potrivit lui, securitatea nationala, relateaza AFP.

"Pentru a diagnostica din timp aceasta maladie in randul adolescentilor, trebuie sa ne gandim la o testare obligatorie a elevilor, la toate nivelurile", a declarat presedintele, in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate.

"Expertii estimeaza ca numarul real al consumatorilor de droguri oscileaza intre 2 si 2,5 milioane de persoane. Asta inseamna aproape 2% din totalul cetatenilor Rusiei. Cel mai periculos este faptul ca doua treimi din acesti oameni sunt tineri cu varsta pana in 30 de ani", a subliniat el.

"Numarul mare de tineri care consuma droguri reprezinta un pericol pentru securitatea nationala a tarii, o provocare pentru sanatatea publica si pentru situatia demografica, deja complexa", a continuat el.

Potrivit statisticilor oficiale citate de presedintele Medvedev, numarul persoanelor dependente de droguri a crescut cu 60% in ultimii zece ani.

Dmitri Medvedev a propus, de asemenea, inasprirea pedepselor pentru delictele legate de droguri, "in special pentru vanzarea de droguri in locuri publice unde se distreaza adolescentii".