Peste 65% din organele folosite pentru transplanturi in China provin de la condamnatii executati, in ciuda reglementarilor din aceasta tara care restrictioneaza grefarea de organe de la persoane care n-au legaturi de sange sau emotionale cu pacientul, informeaza publicatia oficiala China Daily, potrivit Associated Press.

Situatia a fost denuntata de un oficial de rang inalt al Guvernului, ministrul adjunct al Sanatatii Huang Jiefu, care a mentionat ca, desi condamnatii la moarte trebuie sa-si dea in scris acordul pentru prelevarea organelor lor, acestia "nu sunt absolut deloc o sursa adecvata pentru transplanturi".

Astfel, pentru a elimina 'dependenta' tarii de utilizarea organelor detinutilor executati, precum si alte abuzuri in domeniu, Societatea de Cruce Rosie din China, impreuna cu Ministerul Sanatatii, a lansat marti un sistem national de donare de organe, noteaza cotidianul chinez.

China a recunoscut si in trecut ca rinichi, plamani, cornee sau alte organe au fost recoltate de la prizonierii condamnati la moarte, dar nu a oferit pana acum date care sa arate cat de raspandita este aceasta practica.

Numarul donatiilor voluntare ramane cu mult sub cel al cererilor de organe din China, unde doar 1% din cei aproape un milion care au nevoie de un transplant gasesc un donator.

Potrivit sursei citate, China executa mai multi condamnati decat orice alta tara din lume, desi numarul real al persoanelor executate este considerat secret de stat de catre Beijing.