Armata indiana va defila pentru prima oara in afara frontierelor tarii sale. Se va intampla marti, pe Champs-Elysees, cand 400 de soldati se vor alatura festivitatilor organizate in centrul Parisului cu ocazia Zilei Nationale a Frantei. Totul in prezenta premierului indian, Manmohan Singh, scrie France24.

Invitata de onoare la evenimentele de anul acesta, India a trimis la Paris militari din trei armate, printre care se numara si unul dintre cele mai vechi regimente de infanterie - Maratha, creat in 1768, care a fost mobilizat in Europa in al doilea razboi mondial. In tinute inspirate de vechea putere coloniala britanica, pe fondul unei muzici "mai putin martiale", dar in pas mai rapid decat cel al trupelor franceze, militarii indieni au facut o impresie foarte puternica in timpul repetitiilor.

Imagini de la repetitie

Si pentru ca primeste pentru prima oara armata indiana, Parisul "trebuie sa marcheze in mod clar" relatiile puternice dintre Franta si India, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Laurent Teisseire. Nicolas Sarkozy a fost in ianuarie 2008 invitat de onoare la New Delhi, la parada militara care a marcat ziua Republicii Indiene. In cadrul acelei vizite, cele doua state au reinnoit "parteneriatul strategic" care le uneste din 1998.

Acum, liderul de la Elysee a subliniat ca aceasta invitatie trebuie sa "onoreze parteneriatul strategic" si ca Parisul "recunoaste rolul Indiei in prim-planul scenei internationale si sustine candidatura Indiei ca membru permanent in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite".

Unul dintre obiectivele declarate ale Parisului este deschiderea G8 catre marile tari emergente, mai ales catre India, scriu jurnalistii francezi. Franta este al treilea furnizor de echipamente de aparare pentru India, dupa Israel si Rusia, si a vandut in 2005, la New Delhi, sase submarine Scorpene echipate cu 36 de rachete, in valoare de 2,4 miliarde de dolari. Spectacolul pregatit anul acesta de autoritati include si o defilare a garzii republicane, pentru care a fost adus un covor de bitum plasat provizoriu in Place de la Concorde. Totul se va termina cu o reprezentatie a parasutistilor, in centrul Parisului.