Premierul britanic Gordon Brown a lansat luni un avertisment catre Iran, anuntand ca europenii au facut front comun si sunt gata de actiune, in cazul in care Teheranul nu elibereaza angajatii ambasadei Marii Britanii. "Daca aceasta stare se prelungeste si suntem obligati sa actionam, vom lua pozitie impreuna cu partenerii nostri europeni", a precizat Brown, citat de AFP.

Prim ministrul britanic a facut anuntul in timpul unei conferinte de presa sustinute alaturi de presedintele francez Nicolas Sarkozy. "Suntem solidari in totalitate cu prietenii nostri britanici, in ceea ce-i priveste pe conducatorii iranienii", a intarit liderul de la Elysee, cu ocazia summit-ului franco-britanic.

Londra a confirmat ca al optulea angajat al ambasadei britanice la Teheran a fost eliberat in noaptea de duminica spre luni. Autoritatile iraniene au decis sa mentina, insa, starea de arest asupra unui cetatean britanic. Iranul a acuzat angajatii ambasadei Marii Britanii de implicare in revoltele impotriva presedintelui Mahmoud Ahmadinejad. In replica la masurile luate de liderii de la Teheran, statele comunitare au decis vineri sa convoace toti ambasadorii din Iran.