Comisia de resort din Camera Reprezentantilor a realizat proiectul de buget pe 2009 pentru razboaiele din Irak si Afganistan, in valoare de 94,2 miliarde de dolari. Comisia responsabila de alocarea cheltuielilor publice pentru Congres a gandit proiectul "relativ apropiat de ceea ce a cerut presedintele Barack Obama", a declarat democratul David Obey, citat de AFP.

Suma propusa de Obey - care prezideaza comisia - o depaseste cu 9,3 miliarde de dolari pe cea solicitata la inceputul lunii de administratia Obama. Mai exact, textul propune 78,4 miliarde de dolari pentru Ministerul Apararii, cu 4,7 miliarde mai mult decat ceea ce a propus administratia. Pentru constructii, in principal de spitale, planul Camerei Reprezentantilor propune 3,2 miliarde de dolari, cu 900 de milioane peste cerintele lui Obama.

Planul mai prevede deblocarea a doua miliarde de dolari pentru sporirea capacitatilor de reactie a Statelor Unite in fata unei potentiale agravari a epidemiei de gripa porcina. Obama solicitase 1,5 miliarde de dolari.

In ceea ce priveste inchiderea Guantanamo, Obey "nu crede ca cererea administratiei de deblocare a 50 de milioane de dolari in acest scop va fi aprobata. "Personal, sunt favorabil masurilor de inchidere a Guantanamo, dar in acest stadiu, nu exista nici un program concret destinat acestui scop", a spus democratul.