Presedintele american Barack Obama a avertizat vineri, la Strasbourg, ca reteaua terorista al-Qaeda reprezinta in acest moment o amenintare mai grava pentru Europa decat pentru Statele Unite, relateaza AFP.

Avand in vedere proximitatea bazelor din Afganistan si din Pakistan, "este mai probabil ca al-Qaeda sa lanseze un grav atac terorist in Europa decat in Statele Unite", a declarat Obama, in cadrul unei conferinte comune de presa cu omologul sau francez.

Nicolas Sarkozy a declarat, la randul sau, ca Franta este prezenta in Afganistan pentru a lupta impotriva "terorismului si a fanatismului".

El a precizat insa ca Franta, care si-a majorat efectivele militare din Afganistan anul trecut, nu va trimite mai multi soldati in 2009.

In schimb, "suntem pregatiti sa facem mai mult" pentru pregatirea politiei si a jandarmeriei afgane, a spus Sarkozy, intr-un proces denumit de el "afganizare".

Obama: America a dat dovada, cateodata, de aroganta

Presedintele Barack Obama a facut apel, cu aceasta ocazie, la "intarirea capacitatilor militare europene".

"Nu incercam sa patronam Europa, ci incercam sa fim parteneri cu Europa. Ne dorim aliati puternici. Ne dorim sa vedem o Europa cu capacitati militare intarite", a precizat el.

Liderul de la Casa Alba a mai spus ca lipsa de incredere dintre americani si europeni a condus Alianta nord-atlantica "in deriva": "In acesti ultimi ani, am lasat alianta noastra in deriva", a precizat el.

Recunoscand ca "America a dat dovada, cateodata, de aroganta", Obama a subliniat ca si in Europa "exista un sentiment anti-american" care, desi ocazional, ar putea deveni perfid.

Intalnirea dintre Sarkozy si Obama a avut loc in marja summitului NATO, care aniverseaza 60 de ani de la crearea sa.