Premierul britanic Gordon Brown a pledat miercuri, in fata Congresului american, pentru o actiune coordonata de reducere a dobanzilor de interventie si stabilirea unor noi stimulente financiare la nivel global, relateaza Reuters.

Brown, care efectueaza o vizita in SUA, a afirmat ca nimeni nu se poate astepta ca doar Statele Unite, alaturi de un mic grup de state, sa poarte povara relansarii economice la nivel mondial.

"Trebuie sa lucram impreuna pentru reducerea ratelor dobanzilor si introducerea unor stimulente financiare pe masura amplorii acestei crize", a afirmat el.

Liderul britanic a cerut Americii sa reziste tentatiilor protectioniste, sa continue lupta impotriva schimbarilor climatice si sa profite de uriasa bunavointa care o inconjoara dupa alegerea lui Barack Obama in functia de presedinte, lasand in urma vechile diferendumuri si optand pentru o abordare comuna a problemelor cu care se confrunta omenirea.

Brown va gazdui, luna viitoare, Summitul G20, la Londra, si cauta sprijin pentru convenirea unui plan coordonat de masuri menite sa relanseze economia mondiala, care se confrunta cu cea mai grava criza din ultimele decenii.

"Ganditi-va doar la faptul ca fiecare dintre actiunile noastre, combinate, ar putea deveni un tot, mult mai mare decat suma partilor sale", a explicat Brown.

"Astazi, institutiile financiare au un grad de interconectare atat de mare incat o banca aflata in pericol oriunde in lume reprezinta o amenintare pentru toate celelalte banci".

"Si voi va restructurati bancile, si acelasi lucru il facem si noi. Dar cat de sigure ar deveni economiile fiecarei persoane, daca intreaga lume se uneste si scoate in afara legii sistemele bancare din umbra si paradisurile financiare?", s-a intrebat el.