Printr-o serie de gesturi atente si declaratii subtile, presedintele rus Dmitri Medvedev incepe sa iasa din umbra premierului Vladimir Putin, alimentand speculatiile privind deteriorarea relatiilor dintre cei doi oficiali pe fondul crizei economice, scrie Washington Post.

Putin ramane personajul principal, fara a exista semne clare ale diferendurilor dintre cei doi, insa eforturile lui Medvedev de a-si contura propria personalitate aduc nesiguranta in sistemul format de Putin, in mijlocul crizei economice acute.

In ultima perioada, Medvedev a surprins analistii cu unele gesturi menite sa il disocieze de premier si stilul sau administrativ, criticand deschis masurile Guvernului fata de criza si ordonand modificarea unei legi sustinute de serviciile de securitate care faciliteaza punerea sub acuzare a criticilor pentru tradare.

O sursa apropiata lui Medvedev sustine ca acesta ii este in continuare loial lui Putin si ca cei doi continua sa colaboreze strans. Problema, spune consilierul sub protectia anonimatului, o constituie echipele rivale din jurul lor, care creeaza divergente, inclusiv pe teme economice. Sursa citata recunoaste ca puterea lui Medvedev ramane limitata, dar ca acesta reuseste sa se impuna fara a-l ofensa pe Putin si vechea garda.

Un alt oficial a declarat ca Putin si Medvedev ar fi convenit ca discutiile dintre ei sa fie stenografiate pentru a se evita interpretarea gresita. "Este un semn foarte rau", a declarat oficialul, argumantand ca orice divergenta intre cei doi ar destabiliza guvernul.