Rusia si-a incetat joi, la ora 7:00 GMT (9:00, ora Romaniei) livrarile de gaz catre Ucraina, a anuntat un purtator de cuvant al companiei Gazprom, care detine monopolul asupra exporturilor de gaz ale Rusiei, informeaza AFP, citat de NewsIn.

Gazprom a precizat ca mentine la capacitate totala aprovizionarea clientilor din Uniunea Europeana.

"Am sistat total livrarile pentru Ucraina azi (joi - n.r.) la ora 10:00 (9:00, ora Romaniei)", a declarat oficialul Gazprom intr-o conferinta de presa. "Continuam la deplina capacitate livrarile pentru Europa", a adaugat el.

Ucraina anunta ca pompeaza gaz din stoc

Compania energetica de stat a Ucrainei, Naftogaz, a anuntat joi ca se confrunta deja cu o scadere a presiunii in sistemul sau de conducte, dupa ce Rusia a sistat livrarile de gaz, iar in prezent a inceput sa pompeze gaz din rezerve, informeaza Reuters.

"Confirmam reducerea" volumelor de gaz, a declarat un purtator de cuvant al Naftogaz.

Compania ucraineana spune ca stocurile sale de gaz se ridica la 17 miliarde de metri cubi, adica aproape 20% din consumul anual al Ucrainei.

Rusia a anuntat miercuri ca va sista livrarea de gaz catre Ucraina joi dimineata, ceea ce ar putea produce perturbari in aprovizionarea cu gaz a Europei. Europa depinde in proportie de 25% de livrarile de gaz din Rusia, iar 80% dintre acestea tranziteaza teritoriul Ucrainei. Companiile E.ON si BASF din Germania si ENI din Italia sunt cei mai mari clienti europeni ai Gazprom.

Gazprom si Ucraina nu au reusit sa se inteleaga in privinta termenilor unui nou contract referitor la pretul la care Rusia va livra gaze Ucrainei in 2009, vechiul contract expirand la 31 decembrie.