Administratia presedintelui Barack Obama intentioneaza sa ancheteze abuzurile petrecute in timpul guvernarii lui George W. Bush, echipa democrata planuind in acest sens constituirea unei comisii independente de ancheta, potrivit mai multor surse de la Washington citate de Salon.

Consilierii lui Obama lucreaza in prezent, impreuna cu congresmenii democrati, pe marginea acestei propuneri, chiar daca surse din capitala americana sustin ca presedintele Bush ia in considerare oferirea unei "amnistii generale", mai ales pentru cei implicati in interogarea violenta a unor suspecti de terorism.

Comisia va fi insarcinta cu anchetarea mai multor evenimente considerate "abuzive" petrecute in ultimii ani, incluzand aici intemnitarea, torturarea, extradarea "din cauze extraordinare", "rapirea" de pe strada a unor supecti de terorism si interogarea lor in state terte, unde abuzarea detinutilor este tolerata.

Membrii comisiei vor cerceta, de asemenea, si afirmatiile Casei Albe, potrivit carora interogarea suspectilor prin mijloace violente reprezinta o metoda "eficienta si necesara".

Surse apropiate de echipa lui Obama au afirmat, de asemenea, ca intentioneaza sa cerceteze legalitatea unor documente secrete trimise de Departamentul Jutitiei, deciziile presedintelui Bush de a bloca chemarea ca martori ai unor membrii ai Administratiei sale, precum si rolul fostilor consilieri de la Casa Alba, Karl Rove si Harriet Miers, in demiterea unor procurori federali.

O misiune dificila

Mai multi analisti americani sunt insa de parere ca incercarile Administratiei Obama de a ancheta prea repede oficiali ai guvernarii Bush ar degenera intr-o "vanatoare de vrajitoare" inutila. In plus, Comisia va trebui sa tina cont de faptul ca Departamentul de Justitie a aprobat, printr-o serie de acte, interogarea violenta a unor suspecti iar Congresul a modificat asa-numitul War Crimes Act in 2006, ingreunand punerea sub acuzare a agentilor si oficialilor implicati in acte abuzive impotriva detinutilor.

Intre problemele cele mai dificile ce se vor afla in fata Comsiei se afla si inchiderea inchisorii militare de la Guantanamo Bay, despre care consilierii lui Obama sustin ca s-ar afla printre prioritatile viitoarei Administratii. In plus, unii analisti se intreaba daca noua echipa de la Casa Alba este decisa 100% sa faca lumina in aceste chestiuni, tinand cont de faptul ca unii lideri democrati din Congres au fost tinuti mereu la curent cu metodele violente utilizate de CIA si nu au facut nimic pentru a le opri.

Mai mult, presedintele Bush ar putea sa ofere, in ultimele zile ale mandatului sau, "o amnistie generala" pentru cei implicati in anchetarea violenta a suspectilor, iar initiativa, desi controversata, are acoperire legala.

De aceea, Congresul dominat de democrati va trebui sa ofere suficiente puteri Comisiei pentru a determina martorii sa vorbeasca in schimbul oferirii protectiei si chiar al imunitatii, iar Administratia Obama sa gaseasca modalitatile prin care sa nu transforme ancheta intr-un razboi personal cu guvernarea republicana.