Un razboi intre Rusia si Ucraina este o amenintare total inventata, principalul pericol care planeaza asupra statului ucrainean venind din alte directii, a declarat, la Kiev, politologul rus Evgheni Mincenko, directorul Institutului pentru Ucraina.

„Pericolul real pentru Ucraina il constituie transformarea tarii intr-un fel de batalion de pedeapsa pentru statele occidentale. Sunt o serie de tari, in primul rand, satelitii SUA – statele baltice si Polonia – interesate de crearea intre ele si Rusia a unei zone tampon de securitate sub forma Ucrainei”, a spus politologul rus, citat de agentia Novyi region.

„Mai cred, de asemenea, ca una dintre cele mai serioase amenintari o constituie pentru Ucraina crearea unei imagini idilice a Uniunii Europene, in cadrul careia autoritatile ucrainene sunt dispuse la concesii, inclusiv in privinta teritoriului lor. Se are in vedere sugerata solutie de compromis in problema platoului continental al Insulei Serpilor si pericolele care decurg din pretentiile Romaniei si, in general, din proiectul „Romania mare”", a precizat Mincenko.

El si-a sustinut argumentatia prin "declaratiile lui Traian Basescu, care sustine ca putem dezbate problema recuperarii Bucovinei si Basarabiei si nimeni dintre responsabilii Ucrainei nu a spus un cuvant legat de asta. De altfel, nici NATO si nici UE nu au iesit cu declaratii. Iar daca toti vorbesc despre o posibila dubla cetatenie cu Rusia, nimeni nu spune nimic despre distribuirea pasapoartelor romanesti”.

„Dupa parerea mea, un pericol serios pentru Ucraina va deveni islamizarea Turciei. O Turcie islamizata constituie cu adevarat un pericol real si serios pentru Crimea, care nu se regaseste deloc in discursurile politicienilor de la Kiev”, a constatat expertul rus.