Un lider militar transnistrean sustine ca recunoasterea independentei Transnistriei este doar "o chestiune de timp", in timp ce un "parlamentar" de la Tiraspol argumenteaza ca este singura optiune a Chisinaului daca vrea sa aiba pace cu regiunea separatista. In acest context, ministri de externe ai Frantei si Marii Britanii si-au exprimat temerile ca Rusia are in vedere niste scenarii similare situatiei din Georgia pentru Moldova si Ucraina, informeaza publicatia EUobserver.

Dupa avertismente ale expertilor in relatii internationale privind posibilitatea unui astfel de comportament al Rusiei, ultimele zile au marcat declaratii ale oficialilor europeni pe aceasta tema.

"Repet, actiunea Rusiei in Georgia este foarte periculoasa si putem presupune ca altele sunt obiectivele Rusiei, mai ales in Crimeea, Ucraina si Moldova", a spus seful diplomatiei franceze Bernard Kouchner, intr-un interviu acordat postului de radio Europe 1.

"Ucraina ar putea fi urmatoarea tinta a presiunii politice a Rusiei", a spus si Olli Rehn, comisarul pentru extindere, la o intalnire cu ambasadorii finalandezi de la Helsinki. "Este important, din punctul de vedere al stabilitatii, ca UE sa transmita un semnal politic clar ca integrarea Ucrainei in UE este posibila", a sugerat Rehn.

Ministrul britanic de externe, David Miliband, aflat miercuri in Ucraina, impartaseste temerile lui Kouchner, cerand Kievului "sa nu ofere niciun pretext pentru actiuni ostile ruse, pentru ca, fireste, rusii au folosit astfel de pretexte in cazul Georgiei". Ministrul a mai spus ca razboiul din Georgia marcheaza "sfarsitul perioadei post-Razboi Rece".

Se pune intrebarea daca, dupa recunoasterea independentei Osetiei de Sud si Abhaziei de catre Moscova, urmeaza Transnistria. Potrivit unui lider militar transnistrean, Vladimir Atamaniuc, "recunoasterea Transnistriei este o chestiune de timp". "Moldova trebuie sa fie prima care ne recunoaste", a spus si Oleg Gudymo, membru al parlamentului transnistrean. "Daca vor sa traiasca in pace cu noi nu au alta optiune", a completat el.

La inceputul saptamanii, ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin, a avut declaratii la fel de amenintatoare in ceea ce priveste conflictul inghetat de pe teritoriul moldovean. "Moldova ar trebui sa traga concluziile proprii din Conflictul din Osetia de Sud. Cred ca liderii moldoveni isi vor folosi intelepciunea pentru a nu permite sa se intample asemenea evenimente sangeroase si catastrofale", a spus diplomatul rus.

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat marti ca partile implicate in conflictul transnistrean sunt gata sa se intoarca la "Planul Kozak" din 2003. Transnistria si Gagauzia ar capata, prin acest plan, dreptul la referendum pentru a stabili daca doresc sau nu sa apartina Republicii Moldova, dar si drept de veto asupra chestiunilor de politica interna sau externa care "contravin intereselor lor".