Premierul rus Vladimir Putin a comparat extinderea NATO spre est, prin includerea Ucrainei si Georgiei, cu trasarea de noi frontiere in Europa si ridicarea unui nou zid al Berlinului, relateaza cotidianul Le Monde, citat de Mediafax.

"Ne opunem extinderii NATO in genere", a subliniat Putin, in cadrul unui interviu pentru publicatia franceza, reiterand ideea potrivit careia Alianta Nord-Atlantica a ramas fara obiect de activitate dupa destramarea Uniunii Sovietice. "Uniunea Sovietica nu mai exista, nici amenintarea, dar organizatia a ramas. De aici intrebarea: impotriva cui va aliati?", s-a intrebat retoric liderul rus.

Putin a subliniat ca probleme globale, precum proliferarea, terorismul, epidemiile, criminalitatea organizata, nu pot fi rezolvate in cadrul unei aliante "militaro-politice inchise", ci printr-o cooperare la nivel mondial.

"Extinderea NATO inseamna trasarea unor noi frontiere in Europa, ridicarea unui nou zid al Berlinului, invizibil de aceasta data, dar la fel de periculos", a declarat Putin.

Putin a amintit ca 80 la suta dintre ucraineni se opun aderarii tarii la NATO, incheindu-si pledoaria pe aceasta tema cu o alte intrebari retorice: "Opinia poporului nu mai conteaza pentru nimeni? Este aceasta democratie?".