Legaturile regimului de la Caracas cu state teroriste, implicarea Iranului in Irak si renasterea organizatiei Al-Qaida in Afganistan sunt principalele ingrijorari ce reies din raportul anual al Departamentului de Stat legat de amenintarile teroriste in jurul lumii, transmite CNN.

Documentul sustine ca presedintele Hugo Chavez nu coopereaza cu eforturile anti-terorism ale guvernului american si si-a consolidat relatiile cu state ce sponsorizeaza terorismul, precum Iran si Cuba. Potrivit raportului, Iran si Venezuela au inceput sa opereze zboruri saptamanale intre cele doua capitale, iar pasagerii nu sunt supusi unui control adecvat la aeroporturi.

Documentul precizeaza ca Iranul ramane "cel mai activ stat ce sponsorizeaza terorismul", mentionand sprijinul unor grupuri ce promoveaza terorismul pentru a-si atinge scopurile, precum Hezbollah, Hamas, militantii din Irak sau talibanii din Afganistan.

Oficialii americani afirma ca Irakul "ramane centrul razboiului imopotriva terorismului", aici actionand militanti Al-Qaida si alte grupuri de insurgenti care lupta impotriva fortelor internationale si cele irakiene.

Raportul critica, de asemenea, implicarea Siriei in Irak si faptul ca regimul de la Damasc "submineaza suveranitatea Libanului".

Pe de alta parte, Sudanul, Coreea de Nord si Cuba, desi desemnate state ce sponsorizeaa terorismul, "nu au sprijinit activ gruparile teroriste din tarile lor in anul trecut".

Potrivit raportului, Al-Qaida si organizatiile aliate ei "raman cea mai mare amenintare terorista pentru SUA si partenerii lor".

Departamentul de Stat remarca, de asemenea, extinderea islamismului radical in Europa, unde au fost dejucate "cateva atentate teroriste".

In ceea ce priveste Romania, raportul mentioneaza eforturile anti-teroriste ale autoritatiilor de la Bucuresti, care s-au intins dincolo de granitele tarii (Irak si Afganistan).

Departamentul de Stat vorbeste despre adoptarea unei strategii nationale anti-teroriste, precum si a unei legislatii care sa combata terorismul financiar. "Romania ramane insa vulnerabila spalarii de bani si a altor infractiuni financiare care pot sponsoriza terorismul", sustine Departamentul de Stat american.