Un alt doilea portavion american se indreapta in acest moment spre Golful Persic, in timp ce Pentagonul a ordonat comandantilor militari sa puna la punct planuri de atac impotriva Iranului, transmite CBSNews.com.

Potrivit canalului de televiziune, solicitarea Pentagonului a intervenit in urma "cresterii rolului ostil" pe care regimul de la Teheran il joaca in Irak, in special prin livrarea de arme catre rebelii ce lupta impotriva fortelor americane.

"Ceea ce iranienii fac este sa ucida soldati americani in Irak", a afirmat secretarul apararii, Robert Gates.

De asemenea, oficialii americani sunt ingrijorati de recentele incidente navale intre vase americane si iraniene in Golful Persic, precum si de continuarea programului nuclear al regimului de la Teheran. CBS precizeaza ca fotografii recente il infatiseaza pe ministrul iranian al apararii intr-o uzina de imbgatire a uraniului, lucru care parca ia peste picior informatiile americane ca Iranul a oprit programul sau nuclear.

Ziaristii americani precizeaza ca un atac impotriva Iranului nu este iminent iar aceasta este ultima varianta la care ar apela Pentagonul. Seful de stat major Mike Mullen a avertizat insa Iranul ca nu trebuie sa creada ca SUA nu vor ataca, mentiond fortele navale si aeriene americane ce sunt pregatite sa intervina.

Potrivit planurilor realizate de americani, printre tintele ce vor fi vizate sunt fabricile de armament, cazarmi ale Garzii revolutionare si ale Fortei Quds, care dirijeaza atacurile din Irak.

La sfarsitul acestei saptamani, premierul irakian Nouri al-Maliki va prezenta iranienilor dovezi despre implicarea lor in violentele din Irak si le va cere sa opreasca acest lucru. In cazul unui esec al discutiilor, Departementul de Stat ar putea trimite un ultimatum regimului de la Teheran.

Iranul renunta la dolar

Regimul de la Teheran a anuntat miercuri ca a renuntat complet la folosirea dolarului in cadrul tranzactiilor cu petrol. Un oficial al Ministerului Petrolului a precizat ca s-a renuntat la moneda americana pentru a reduce dependenta de Washington intr-o perioada marcata de tensiuni intre cele doua parti.

Iranul, care este cel de-al doilea producator al OPEC, a decis sa realizeze schimburile petroliere in euro si alte monede.

Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, afirmase anul trecut ca dolarul este "o bucata de hartie fara valoare".

Hillary a avertizat Iranul

Candidata la investitura democrata Hillary Clinton a amenintat recent ca, daca va castiga cursa pentru Casa Alba din luna noiembrie, va "sterge de pe harta" Iranul, in cazul in care aceasta tara va lansa un atac nuclear asupra Israelului.

"Vreau ca iranienii sa stie ca daca voi fi presedinte, voi ataca Iranul", a raspuns ea pentru postul de televiziune ABC News, intrebata fiind ce va face in cazul unui atac nuclear din partea Teheranului asupra Israelului.