Pachetul de ajutor militar de miliarde de dolari destinat Ucrainei, Israelului și aliaților SUA din regiunea Indo-Pacific ar trebui să obțină ușor votul camerei superioare a Congresului SUA, scrie Reuters. După semnătura lui Joe Biden, armele ar putea pleca imediat spre destinație, în special acolo unde e mai multă nevoie de ele: Kiev.

Camera Reprezentanților a votat sâmbătă ajutorul militar destinat Ucrainei Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Senatul va examina marți pachetul ce conține patru proiecte de lege adoptate sâmbătă de Camera Reprezentanților, unul care prevede 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, un al doilea cu 26 de miliarde de dolari pentru Israel, un al treilea cu 8,12 miliarde de dolari „pentru a contracara China comunistă” în Indo-Pacific și un al patrulea care include o potențială interzicere a aplicației TikTok, măsuri pentru transferul activelor rusești confiscate în Ucraina și noi sancțiuni împotriva Iranului.

Pachetul ar putea trece de Senatul condus de democrați chiar marți seara și ar putea ajunge la Casa Albă, unde președintele democrat Joe Biden a promis că îl va semna rapid.

Acest lucru ar deschide calea pentru livrările de asistență militară către Ucraina în doar câteva zile, oferind un impuls moral și material pentru trupele epuizate ale Kievului.

Afluxul de arme ar trebui să îmbunătățească șansele Ucrainei de a evita o pătrundere majoră a Rusiei în est, au declarat analiștii, deși ar fi fost mai util dacă ajutorul ar fi venit mai aproape de momentul în care Biden l-a solicitat anul trecut.

Situația este mai puțin urgentă în cazul Israelului, care primește deja miliarde de dolari în asistență de securitate din partea Statelor Unite. Pachetul include asistență umanitară, despre care susținătorii speră că îi va ajuta pe palestinienii din Gaza.

Un vot mult-așteptat

Senatul a adoptat în urmă cu mai bine de două luni un ajutor de securitate pentru Ucraina, Israel și Indo-Pacific, cu sprijinul a 70% din cei 100 de membri ai camerei, atât republicani, cât și democrați.

Camera inferioară condusă de republicani a fost cea care a blocat timp de luni de zile decizia, înainte ca procesul de aprobare să fie reluat de speakerul republican Mike Johnson.

Camera a acționat, acum este rândul Senatului, iar linia de sosire este acum la vedere”, a declarat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, într-o declarație după votul din Cameră.

„Prietenilor noștri din Ucraina, aliaților noștri din NATO, aliaților noștri din Israel și civililor din întreaga lume care au nevoie de ajutor: fiți siguri că America va livra încă o dată”, a asigurat el.

Casa Albă a declarat că Biden i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-o convorbire telefonică de luni, că administrația sa va oferi un nou ajutor de securitate „pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă și în materie de apărare antiaeriană” imediat ce va semna legile.

Camera a adoptat finanțarea pentru Ucraina cu 311-112, toate cele 112 voturi „împotrivă” venind din partea republicanilor, mulți dintre ei opunându-se cu înverșunare acordării de asistență suplimentară Kievului.

Doar 101 republicani au votat pentru, forțându-l pe președintele Camerei Mike Johnson să se bazeze pe sprijinul democraților și provocând apeluri pentru înlăturarea sa de la conducerea Camerei.

Cu toate acestea, Camera Reprezentanților a intrat într-o pauză de o săptămână, fără ca un eventual vot pentru demiterea lui Johnson să fie anunțat.