Gruparea islamistă Hamas a respins cea mai recentă propunere de încetare a focului a israelienilor sugerată în cadrul discuțiilor de la Cairo, a declarat luni pentru Reuters înalt oficialul Ali Baraka. Totodată, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a fost stabilită o dată pentru o invazie în Rafah, ultimul refugiu pentru palestinienii strămutați de la debutul războiului din Fâșia Gaza.

Benjamin NetanyahuFoto: JINI / Xinhua News / Profimedia

Un oficial Hamas a declarat anterior pentru Reuters că nu s-au înregistrat progrese în negocieri.

Israelul și Hamas au trimis duminică echipe în Egipt pentru discuții care au inclus mediatori din Qatar și egipteni, precum și pe directorul CIA, William Burns. Prezența sa a subliniat presiunile în creștere din partea principalului aliat al Israelului, SUA, pentru un acord care să elibereze ostaticii israelieni ținuți în Gaza și pentru furnizarea ajutorului civililor palestinieni.

„Nu există nicio schimbare în poziția ocupației (Israel) și, prin urmare, nu este nimic nou în discuțiile de la Cairo”, a declarat pentru Reuters un oficialul Hamas, care a cerut să nu fie identificat. „Nu există încă niciun progres”.

Luni la Ierusalim, la o zi după ce forțele israeliene s-au retras din unele zone din sudul Gazei, Netanyahu a spus că a primit un raport detaliat despre discuțiile de la Cairo.

„Lucrăm constant pentru a ne atinge obiectivele, în primul rând eliberarea tuturor ostaticilor noștri și obținerea unei victorii complete asupra Hamas”, a spus Netanyahu.

"Această victorie necesită intrarea în Rafah și eliminarea batalioanelor teroriste de acolo. Se va întâmpla - există o dată". Nu a precizat data.

Rafah este ultimul refugiu pentru civilii palestinieni strămutați de bombardamentele necruțătoare israeliene care le-au aplatizat cartierele natale. Este, de asemenea, ultima redută semnificativă a unităților de luptă Hamas, spune Israelul.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a anunţat că armata pregăteşte o operaţiune militară asupra oraşului Rafah, la graniţa cu Egiptul, şi unde sunt refugiaţi circa 1,5 milioane de palestinieni, în pofida temerilor comunităţii internaţionale, în a şaptea lună a războiului împotriva Hamas, notează AFP.

Războiul a fost declanşat pe 7 octombrie, când comandouri ale Hamas au lansat un atac fără precedent în sudul Israelului, soldat cu moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ difuzat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Israelul a răspuns cu un bombardament necruțător asupra enclavei, care a ucis peste 33.000 de oameni, potrivit autorităților sanitare din Gaza.

Citește și:

VIDEO Imagini din dronă cu Gaza, transformată în zonă fantomă după 6 luni de război / Enclava palestiniană, redusă la moloz și bucăți de metal