Filmări cu drona înainte și după începutul războiului dintre Israel și Hamas arată cum Gaza a fost transformată în șase luni dintr-o regiune plină de viață într-o vastă întindere de moloz și metal îndoit de bombardamentele israeliene, relatează Reuters.

Imagine cu distrugerea din Gaza, zona din jurul spitalului Al-Shifa Foto: Mahmoud Issa / AFP / Profimedia

În zilele obișnuite, de dinainte de război, palestinienii obișnuiau să stea la balcoanele clădirilor lor și să admire priveliștea Mării Mediterane.

Fâșia Gaza, redusă la grămezi de moloz dintr-o zonă plină de viață

Aceste structuri au dispărut, iar în locul lor au răsărit grămezi de ciment și resturi din care, în unele cazuri, nu mai înțelegi nimic, arată imagini Reuters și ale altor surse.

Locuitorii au fost forțați să fugă în căutarea unui adăpost în fața ofensivei israeliane menite să distrugă Hamas.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu se va opri până când Hamas va fi eliminat, așa că se așteaptă ca bombardamentele și distrugerea să continue.

Filmările au arătat cum palestinienii trăiau în zile mai calme în Fâșia Gaza, una dintre cele mai dens populate zone de pe pământ.

Palestinienii își conduceau mașinile de-a lungul unei străzi liniștite, cu copaci înalți, care despărțeau traficul rutier cât de departe vedeai cu ochii.

Imaginile realizate ulterior arată o stradă din apropiere cu clădiri puse la pământ, una după alta.

O persoană a putut fi văzută mergând pe asfaltul sfărâmat al unui oraș fantomă.

Conflictul a început când Hamas, care conduce Gaza, a intrat în Israel pe 7 octombrie, a ucis 1.200 de oameni și a luat peste 200 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

Israelul a răspuns cu un bombardament necruțător asupra enclavei, care a ucis peste 33.000 de oameni, potrivit autorităților sanitare din Gaza.

În timp ce palestinienii îndură bombardamentele și încearcă să facă față unei crize umanitare, ei se gândesc la unele dintre locurile din filmările cu drone de la Reuters.

Filmările au arătat o moschee albă cu o curte verde cu vedere la mare, înainte de război. După șase luni, imaginile arată realitatea de acum - multe moschei distruse.

Într-o altă parte a Gazei, mașinile își fac drum printr-un sens giratoriu în imaginile dinainte de război. Abia se mai văd urme ale ei acum.