Tot mai mulți politicieni tradiționali din Europa aleg să fie prezenți pe TikTok, pentru a ajunge la tinerii alegători și, în cuvintele lor, pentru a nu lăsa rețelele sociale în mâna partidelor populiste și extremiste, scrie Reuters. Ultimul sosit este unul dintre cei mai puternici politicieni din lume, cancelarul Olaf Scholz.

Olaf ScholzFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cancelarul german Olaf Scholz și-a inaugurat luni contul de TikTok sugerând că va fi reținut în manifestarea pe rețeaua socială.

„Nu voi dansa. Promit”, a scris cancelarul pe X (fostul Twitter), alăturându-se astfel altor lideri politici importanți precum președintele american Joe Biden și președintele francez Emmanuel Macron, care au deja conturi pe platforma de video-sharing deținută de o companie chineză.

Pe contul de TikTok, administrat de biroul cancelarului, există deocamdată un singur clip, cu un Scholz relativ stingher la birou, filmat de consilierii săi. „Suntem la fel de surprinși ca dumneavoastră! (Și da, cancelarul chiar este pe TikTok acum)”, spune mesajul care însoțește clipul.

Scholz avea luni după-amiază mai puțin de 5.000 de urmăritori.

@teambundeskanzler Wir sind genauso überrascht wie ihr! (Und ja, der Bundeskanzler ist jetzt wirklich auf TikTok) #Bundeskanzler #Kanzler #OlafScholz ♬ The Funny Bassoon - Eitan Epstein Music

Tendința politicienilor care se alătură TikTok este vizibilă în întreaga Uniune Europeană, care se pregătește pentru alegerile europarlamentare din iunie.

Temându-se că cedează teren partidelor extremiste și populiste, politicienii tradiționali au început să se desfășoare tot mai mult pe rețelele sociale, scrie Reuters.

Platforma este deja folosită cu succes de politicieni mai tineri precum Simon Harris, premierul desemnat al Irlandei, care și-a făcut cont încă din 2021. Unul dintre liderii prezenți de ceva vreme pe TikTok este și Emmanuel Macron, președintele francez, care a adunat deja patru milioane de urmăritori.

În Germania însă, politicienii partidelor tradiționale au acceptat TikTok-ul relativ recent. Ministrul sănătății, Karl Lauterbach, a devenit primul ministru care și-a deschis un cont pe această platformă, în luna martie.

„Revoluția TikTok: începe astăzi”, a declarat Lauterbach, subliniind că politicienii „nu pot lăsa rețelele sociale în seama AfD”, cu referire la partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, care este deja foarte activ pe TikTok, unde îi curtează cu succes pe alegătorii tineri.

O dezbatere pe tema TikTok a apărut și în România, după sondajul care a arătat că tinerii alegători preferă partidul AUR.

Reprezentanți ai PSD și PNL au spus că TikTok ar trebui reglementat, deoarece a devenit bază de mesaje extremiste, dar au admis totodată că au pierdut prima bătălie cu AUR pe această platformă.

În consecință, liderul PNL Nicolae Ciucă și-a deschis cont de TikTok chiar la sfârșitul lui martie.

„Nu putem ignora această populație”

Pentru politicienii germani este deosebit de urgent să ajungă la tineri în condițiile în care alegătorii de 16 ani vor putea vota la alegerile europene din iunie.

Dintre partidele germane, AfD este într-adevăr cel care domină TikTok-ul. Partidul are 411.000 de adepți, iar principalul candidat la alegerile europene, Maximilian Krah, are 41.000 de urmăritori.

„Așa că toate celelalte partide democratice intră într-un fel de panică în acest moment pentru a nu lăsa această platformă importantă și populația tânără, tinerii alegători, acestui partid radical”, a explicat consultantul politic Johannes Hillje, citat de Reuters.

Krah este foarte activ. Într-un clip video, el încurajează elevii să îi confrunte pe profesorii de stânga. Într-un altul, el dă sfaturi de viață tinerilor, spunându-le să nu se uite la filme porno sau să voteze pentru Verzi.

„Bărbații adevărați sunt de dreapta, bărbații adevărați au idealuri, bărbații adevărați sunt patrioți”, spune Krah.

Politicienii tradiționali care doresc să imite o astfel de strategie se confruntă cu o dilemă, deoarece sunt suspicioși să folosească o platformă a unei companii dintr-o țară autoritară, care generează temeri privind siguranța datelor utilizatorilor.

Lauterbach a declarat că poate avea rezerve față de TikTok, recunoscând în același timp eficiența acesteia. „Nu dau platformei nicio legitimitate prin utilizarea ei”, a spus el. Pentru a preveni scurgerile de date, el spune că a cumpărat un telefon separat pentru utilizarea TikTok.

Echipa lui Macron a spus de asemenea că președintele francez consideră că utilitatea TikTok și nevoia de reglementare sunt chestiuni separate. „Nu putem ignora această populație, dintre care marea majoritate nu se uită la știri la televizor și nu citește presa”, a declarat pentru Reuters un consilier.

Macron chiar nu își permite să ignore tinerii de pe TikTok. Acolo se află deja Jordan Bardella, protejatul lui Marine Le Pen, cel mai popular politician din Franța și președintele partidului Adunarea Națională, care va câștiga europenele din iunie - potrivit sondajelor.

Temeri de securitate

Decizia lui Scholz marchează o nouă abordare din partea guvernului german, care anul trecut și-a exprimat îngrijorarea cu privire la securitatea aplicației deținute de chinezi și a cerut personalului din ministerele sale să o șteargă de pe dispozitivele de serviciu.

TikTok este de altfel sub observație în întregul Occident, din cauza temerilor că datele utilizatorilor din aplicația deținută de compania ByteDance, cu sediul la Beijing, ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez.

Agențiile de securitate din Germania, de exemplu, au avertizat împotriva utilizării aplicației din cauza temerilor că aceasta ar putea face schimb de date cu guvernul chinez sau ar putea fi folosită pentru a influența utilizatorii, scrie Reuters.

În SUA, legiuitorii doresc să forțeze vânzarea platformei de către proprietarul chinez sau să o interzică din magazinele de aplicații. Președintele Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea pe această temă în discuția cu președintele chinez Xi Jinping.

TikTok a spus că avertismentele de securitate sunt nejustificate și că nu colectează mai multe informații decât alte aplicații similare.

În încercarea de a liniști îngrijorările, compania a lansat anul trecut un site pentru a stoca datele utilizatorilor europeni în Dublin și a angajat o firmă terță de securitate pentru a monitoriza fluxurile de date.

ByteDance a negat utilizarea produsului său pentru spionaj, în timp ce guvernul chinez a negat, de asemenea, orice intenție în acest sens.

Tot mai greu de ignorat

În ciuda îngrijorărilor, TikTok a devenit din ce în ce mai greu de ignorat. Un raport realizat anul trecut de Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului a constatat că tot mai puțini oameni au încredere în presa tradițională, tot mai mulți apelând în schimb la TikTok pentru știri.

În raport, TikTok a fost rețeaua socială cu cea mai rapidă creștere, fiind folosită de 20% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani pentru știri.

În Marea Britanie, cel mai important ministru cu o prezență semnificativă pe TikTok este secretarul Apărării, Grant Shapps. Însă anul trecut, Londra a interzis instalarea TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaților guvernamentali.

Când a fost anunțată interdicția TikTok pe dispozitivele guvernamentale, Shapps a răspuns pe platformă cu un clip din filmul „Lupul de pe Wall Street”, în care personajul lui Leonardo DiCaprio, Jordan Belfort, declara: „Nu plec nicăieri, la naiba”.

Shapps a adăugat ulterior că nu a folosit niciodată TikTok pe dispozitivele guvernamentale și că interdicția a fost rezonabilă.

Belgia a interzis de asemenea miniștrilor și funcționarilor publici să instaleze TikTok pe dispozitivele lor oficiale, dar politicienii ocolesc această interdicție prin utilizarea aplicației pe dispozitive separate.