Vaticanul și-a reafirmat luni opoziția față de maternitatea surogat, operațiile de schimbare a sexului, teoria identității de gen, precum și față de avort și eutanasie, relatează Reuters.

Papa FranciscFoto: AFP / Profimedia Images

Biroul Vaticanului pentru probleme doctrinare (DDF) a publicat luni declarația numită „Dignitas infinita” (Demnitate infinită) după ce decizia din decembrie anul trecut a Sfântului Scaun de a permite binecuvântările pentru persoane de același sex a provocat reacții negative din partea conservatorilor din sânul Bisericii Catolice, în special în Africa.

Agenția Reuters notează însă că nu există indicii care să sugereze că noul document, care tratează subiectele pe care Biserica Catolică le consideră amenințări la adresa demnității umane, a fost pregătit pentru a calma tensiunile din cadrul bisericii.

Munca la „Dignitas infinita” a început în 2019 ani în urmă iar documentul a trecut prin modificări substanțiale de-a lungul anilor trecuți de atunci.

Cardinalul Victor Manuel Fernandez, șeful DDF, a precizat că papa Francisc a aprobat acum documentul după ce a solicitat ca el să menționeze de asemenea „sărăcia, situația migranților, violența împotriva femeilor, traficul de persoane, războiul și alte subiecte”.

De altfel, suveranul pontif argentinian i-a încurajat duminică pe politicieni „să se oprească puţin şi să încerce să negocieze” pacea în Ucraina şi în Orientul Mijlociu şi şi-a exprimat sprijinul pentru „toţi” cei care lucrează pentru a reduce tensiunile.

„Fie ca rugăciunea noastră pentru pace să nu eşueze, pentru o pace dreaptă şi durabilă, în special pentru Ucraina martirizată şi, de asemenea, pentru Palestina şi Israel”, a încurajat pontiful de la fereastra Palatului Apostolic după rugăciunea Regina Coeli.

Papa Francisc a cerut interzicerea maternității surogat în întreaga lume

Documentul prezentat luni de Vatican afirmă că maternitatea surogat încalcă atât demnitatea mamei surogat, cât și a copilului său, „Dignitas infinita” amintind de asemenea de comentariile făcute de papa Francisc asupra subiectului în luna ianuarie.

„Consider că practica maternităţii surogat este regretabilă, deoarece subminează grav demnitatea femeilor şi a copiilor”. Prin urmare, sper că comunitatea internaţională se va angaja să interzică la nivel global această practică”, a transmis el atunci.

Majoritatea ţărilor europene interzic maternitatea surogat. Utilizarea mamelor surogat este uneori autorizată sau tolerată atât timp cât nu este remunerată (Belgia, Olanda, Regatul Unit, Canada, Brazilia, Columbia). Maternitatea surogat comercială, adică maternitatea surogat remunerată, este autorizată în anumite state americane.

„Dignitas infinita” tratează și subiectul teoriei identității de gen, afirmând că „dorința unei autodeterminări personale, după cum prescrie teoria genului, dincolo de acest adevăr fundamental că viața umană este un dar, reprezintă o concesie față de tentația veche de când lumea de a deveni un Dumnezeu în sine, intrând în competiție cu adevăratul Dumnezeu al dragostei care ne este dezvăluit în Evanghelie”.

Papa Francisc a vorbit recent și despre acest subiect, afirmând la începutul lunii martie că „teoria genului” este o amenințare deoarece încearcă să șteargă diferențele între sexe.

„Am cerut ca studii să fie făcute asupra acestei ideologii urâte a vremurilor noastre, care anulează diferențele și face totul la fel. Să anulezi diferențele înseamnă să anulezi umanitatea”, a spus suveranul pontif pe 1 martie la o conferință organizată de Vatican pe tema rolului în schimbare a bărbaților și femeilor și a învățămintelor creștine despre subiectul respectiv.

„Dignitas infinita” amintește de „regula generală” în ceea ce privește operațiile de schimbare a sexului

Declarația „Dignitas infinita” tratează în schimb și subiectul operațiilor de schimbare a sexului, afirmând „regula generală” că orice intervenție de acest fel „riscă să amenințe demnitatea unică pe care persoana a primit-o în momentul concepției”.

Documentul notează însă că unele persoane ar putea apela la o astfel de intervenție pentru a corecta „anormalitățile genitale”, dar subliniază că „o asemenea procedură medicală nu ar constitui o schimbare de sex” în accepțiunea prezentată în declarație.

Declarația denunță însă faptul că demnitatea umană este încălcată în anumite părți ale lumii în care unele persoane „sunt încarcerate, torturate și chiar deprivate de o viață bună doar din cauza orientării lor sexuale”.

În alte secțiuni ale sale declarația reiterează opoziția și condamnarea Bisericii Catolice pentru avort, eutanasie și pedeapsa capitală, citându-l în acest sens atât pe papa Francisc, cât și pe predecesorii săi, Benedict al XVI-lea și Ioan Paul al II-lea, precum și alte texte publicate de Vatican de-a lungul anilor.