Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite a avut simptome similare celor ale „sindromului Havana”, la summitul NATO de la Vilnius de anul trecut, a transmis Pentagonul. O investigație realizată de publicația The Insider, în colaborare cu 60 Minutes și Der Spiegel, și publicată luni arată că misterioasa afecțiunecunoscută sub numele de „sindromul Havana”, care a afectat diplomați și spioni americani din întreaga lume, pare să fi fost declanșată de armele energetice folosite de membri ai unei unități de sabotaj a serviciilor secrete militare rusești.

PentagonulFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
  • „Pot să confirm că un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării a prezentat simptome similare celor raportate în cazul incidentelor anormale de sănătate.
  • Această persoană a fost prezentă acolo, la summitul NATO de la Vilnius (n.r. - din iulie 2023), dar ea nu făcea parte din delegaţia secretarului apărării care a fost, de asemenea, acolo în acea perioadă”, a declarat pentru presă purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, la Washington.

Ea a făcut această declarație întrebată fiind de jurnaliști despre investigația The Insider.

Departamentul american al Apărării nu a dorit să confirme sau să comenteze informaţiile din ancheta ce arată că misterioasa afecțiune ar fi fost declanșată de armele energetice folosite de membri ai unei unități de sabotaj a serviciilor secrete militare rusești.

Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a spus că raportul din 2023 al serviciilor de informaţii este în continuare valabil.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, are încredere în serviciile de informaţii, iar acestea „continuă să-şi facă propria evaluare”: „Ancheta este în curs de desfăşurare, aşa că, evident, nu putem spune mai mult în acest moment”.

Raportul oficial publicat în 2023 și în care sunt citați cinci dintre cele şapte agenţii americane de informaţii care au declarat că este „foarte puţin probabil ca un adversar străin” să fie responsabil pentru aceste cazuri, după ce au analizat peste 1.500 de „incidente anormale de sănătate”.

Cazurile raportate erau atribuite în acest raport neclasificat unor afecţiuni preexistente, al unor boli sau factori de mediu.

Când au apărut primele cazuri de „sindrom Havana”

La sfârşitul anului 2016, o serie de angajaţi ai ambasadei SUA la Havana şi membri ai familiilor acestora au început să se plângă de simptome precum dureri de cap, pierderea auzului, ameţeli şi greaţă. Simptomele au devenit cunoscute sub numele de „sindromul Havana”, fiind calificate drept „incidente anormale de sănătate”. Plângeri similare au fost raportate şi în alte zone ale lumii. Cei afectaţi au spus că simptomele au apărut după ce au auzit un zgomot straniu sau au simţit o presiune puternică în cap.

Iniţial, guvernul american nu a exclus posibilitatea ca aceste simptome să fi fost un fel de atac.

Congresul american a adoptat Legea Havana în 2021, autorizând Departamentul de Stat, CIA și alte agenții guvernamentale americane să ofere plăți angajaților afectați în timpul misiunii.

O unitate specială a armatei ruse ar avea legătură cu atacurile misterioase asupra diplomaților și spionilor SUA - investigație The Insider

Jurnalişti de la revista germană Der Spiegel, împreună cu colegi de la emisiunea „60 Minutes” a televiziunii americane CBS şi cu grupul media de investigaţie The Insider, cu sediul la Riga, în Letonia, au publicat luni o investigaţie care citează un anchetator militar american care a declarat că în spatele „sindromului Havana” s-ar putea afla serviciile secrete ruse.

Insider a scris că membri ai unei unități de informații militare rusești (GRU), cunoscută sub indicativul numeric 29155, s-ar fi aflat în mod constant la locul incidentelor de sănătate în care a fost implicat personalul american. Investigația arată, de asemenea, că membrii de rang înalt ai unității 29155 ar fi fost premiați și promovați pentru activitatea legată de dezvoltarea de „arme acustice non-letale”.

Ancheta The Insider a dezvăluit, printre altele, că primul incident cu simptome ale „sindromului Havana” ar fi putut avea loc mai devreme de 2016.

Publicația a precizat că „au existat probabil atacuri cu doi ani mai devreme în Frankfurt, Germania, când un angajat al guvernului american staționat la consulatul de acolo a fost lăsat inconștient de ceva asemănător cu o rază puternică energetică”.

Victima a fost diagnosticată ulterior cu un traumatism cranio-cerebral și a reușit, de asemenea, să identifice un agent al Unității 29155 cu sediul la Geneva, scrie The Insider.

Greg Edgreen, un fost locotenent-colonel al armatei SUA care a condus ancheta Agenției de Informații a Apărării privind „sindromul Havana” între 2021 și 2023, a declarat pentru CBS că, în opinia sa, SUA sunt atacate de regimul lui Putin.

Edgreen a precizat că primii 5%-10% dintre ofițerii din întreaga agenție au fost afectați.

„Și, în mod constant, a existat o legătură cu Rusia”, a spus Edgreen, care a vorbit pentru prima dată în mod public pe această temă în emisiunea „60 Minutes”.

Mark Zaid, avocatul mai multor victime ale Sindromului Havana, a declarat pentru emisiunea 60 Minutes că există dovezi ale unei „mușamalizări” din partea guvernului.

Iar alte surse au declarat că mulți dintre ofițerii afectați de acest sindrom erau implicați în activități legate de Rusia sau erau staționați în locuri unde spionii ruși puteau acționa cu ușurință, cum ar fi Cuba, China, Vietnam și cea mai mare parte a Europei.

Unele incidente din Hanoi, Bogota, Londra și India s-au petrecut înaintea sau în timpul vizitelor unor înalți oficiali americani.

Kremlinul neagă că o unitate a GRU ar fi în spatele „Sindromului Havana”

Kremlinul a respins luni concluziile anchetei de presă.

„Acesta nu este deloc un subiect nou. Timp de mulți ani, așa-zisul „Sindrom Havana” a fost exagerat de presă și de la bun început el a fost legat de acuzații împotriva părții ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul conferinței sale zilnice de presă.

„Dar nimeni nu a publicat sau exprimat nicăieri orice fel dovezi convingătoare privind aceste acuzații nefondate. Prin urmare, acestea nu sunt altceva decât acuzații nefondate făcute de presă”, a adăugat el.