Miercuri dimineață, pe A9, lângă Leipzig, s-a produs un grav accident de circulație, în care a fost implicat un autocar Flixbus. Potrivit unui bilanț revizuit al poliției de joi, au murit patru persoane. Oprațiunile de salvare s-au desfășurat toată ziua. Austostrada, în ambele sensuri, a fost timp de ore bune, blocată.

Accident grav pe A9, langa LeipzigFoto: Sebastian Willnow / DPA / Profimedia
  • UPDATE Joi, ora 12:30 După accidentul grav de autocar de pe autostrada A9, lângă Leipzig, poliția a revizuit numărul deceselor de la cinci la patru. O persoană care a fost raportată inițial la poliție ca fiind decedată se află într-o stare foarte critică, a anunțat Departamentul de Poliție din Leipzig în noaptea de miercuri, 27 martie. Inspectoratul de poliție rutieră efectuează o anchetă pentru suspiciunea de omucidere din neglijență. Închiderea completă a autostrăzii A9 în direcția München a fost ridicată în jurul orei 21:30 - la aproximativ douăsprezece ore după accident. La bordul autocarului Flixbus supraetajat, de lungă distanță, se aflau 53 de pasageri și doi șoferi. Potrivit poliției, șoferii au 53 și 62 de ani, ultimul aflându-se la volan. Potrivit companiei de transport, el conducea de când a părăsit Berlinul la ora 8 dimineața și a respectat toți timpii de conducere și de odihnă. Șoferii nu se numără printre decedați. Accidentul a avut loc miercuri, în jurul orei 9:45, între nodul Wiedemar și Schkeuditzer Kreuz. Anchetatorii nu au oferit până acum nicio informație despre identitatea, vârsta și sexul victimelor. Identificarea decedaților nu a fost încă finalizată. „Vă rugăm să înțelegeți că nu pot fi oferite informații suplimentare despre circumstanțele accidentului, în acest moment", a declarat poliția germană.

Potrivit informațiilor ziarului „Bild”, în autocar se aflau în mare parte pasageri tineri. Ruta era dinspre Berlin către Elveția. Firma Flixbus a spus că la bord se aflau 53 de pasageri și doi șoferi. Potrivit companiei, șoferul autobuzului Flixbus care s-a prăbușit pe A9 lângă Leipzig ar fi respectat toți timpii de conducere și odihnă.

„La bord erau doi șoferi, șoferul de serviciu conducea autobuzul de când a părăsit Berlinul, la ora 8 dimineața”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt, pentru postul de radio Antenne Bayern. Ambii șoferi au supraviețuit accidentului. O martoră oculară dă însă detalii despre comportamentul acestora.

Negru în fața ochilor

Sadaf Bahadury stătea în Flixbus cu cei trei copii ai săi (4,6,9 ani) când a avut loc tragicul accident. Ea a vrut inițial să-și viziteze rudele din Elveția, însă și-a petrecut ziua în camera de urgență a clinicii din Delitzsch din Saxonia de nord. Într-un interviu acordat „Leipziger Volkszeitung”, ea spune despre călătorie că a început cu emoții, deoarece șoferul s-a rătăcit și a fost nevoit să frâneze puternic.

În timpul călătoriei, ea spune că șoferul a discutat în mod repetat cu voce tare, cu colegul său. „Deodată am fost aruncați înainte și înapoi, apoi mi s-a făcut negru în fața ochilor”, spune Bahadury, descriind momentul accidentului. Când și-a revenit, autobuzul era deja răsturnat. Fiul cel mare i-a căutat apoi disperat pe ceilalți doi copii și a descoperit că frații săi stăteau cu susul în jos, pe scaunele lor.

"Putem cu toții centuri de siguranță, poate că acesta a fost norocul nostru", spune Bahadury. Din fericire, mama a suferit doar răni ușoare în accident. Și cei trei copii ai ei au avut noroc. "Am primit ajutor rapid aici, surorile și medicii au avut grijă de mine și de copiii mei." Femeia a putut să părăsească seara clinica, împreună cu cei trei copii ai săi, dar șocul este încă profund.

Pompierii de ocazie

O parte din noroc a fost și faptul că, la scurt timp după accident, un grup de pompieri din Saarland, care se întorceau de la Berlin din excursie, s-a întâmplat să treacă pe lângă locul accidentului. Aceștia s-au grăbit imediat să ajute răniții, fără ezitare.

„Înainte să sosească serviciile oficiale de urgență la locul accidentului, grupul a acordat primul ajutor și a îngrijit răniții. Au eliberat oamenii din autobuz, i-au împărțit pe categorii și i-au împărțit în răniți ușor și răniți grav", a declarat pentru Bild Nicole Fischer, șefa pompierilor din Wiedemar. Datorită intervenției rapide, aceștia au reușit să efectueze pregătiri importante, pentru echipele de salvare, sosite ceva mai târziu.

Clinicile din zonă se pregătiseră pentru operații de amploare. Camera de urgență a fost alertată și au fost pregătite săli de operație și săli de diagnostic pentru pacienții care sosesc, a declarat un purtător de cuvânt al Spitalului Diakonissen din Leipzig. Unsprezece persoane rănite au fost tratate la Spitalul Universitar Leipzig, inclusiv una grav rănită, a anunțat un purtător de cuvânt după-amiază. El este tratat în secția de terapie intensivă.

Condoleanțe de la autorități

Ministrul de Interne al Saxoniei, Armin Schuster (CDU) a primit o imagine de ansamblu asupra accidentului. El a exprimat condoleanțe familiilor celor care au murit miercuri. În plus, „Sper ca răniții să se amelioreze repede.” Schuster a mulțumit salvatorilor pentru eforturile lor profesionale. A fost o „situație dificilă” care a fost „tratată excelent”.

După gravul accident de autocar, ministrul federal al transporturilor, Volker Wissing, și-a exprimat condoleanțele, victimelor și supraviețuitorilor. „Acest lucru ne afectează profund”, a declarat miercuri politicianul FDP, pentru canalul de știri „Welt TV”.

„Astfel de accidente sunt șocante. Gândurile noastre sunt la rudele victimelor și, bineînțeles, la toți cei afectați și le dorim răniților o bună însănătoșire”, a continuat Wissing. „Din păcate, astfel de accidente sunt întotdeauna foarte șocante și ne afectează foarte mult”, a mai spus el.