Rebelii Houthi din Yemen le-au transmis Rusiei și Chinei că vasele care navighează sub pavilionul lor prin Marea Roșie și Golful Aden nu vor fi atacate, scrie YahooFinance, citând agenția Bloomberg.

Luptatori Houthi in capitala YemenuluiFoto: Hani Mohammed / Associated Press / Profimedia Images

Mai multe surse au declarat pentru Bloomberg sub condiția anonimității că Rusia și China au ajuns la un acord în acest sens cu rebelii Houthi după discuții ce au avut loc în Oman între diplomați ai lor și Mohammed Abdel Salam, unul dintre liderii grupului de insurgenți.

Potrivit surselor celor de la Bloomberg, Rusia și China le-au promis rebelilor din Yemen sprijin în forurile internaționale precum Consiliul de Securitate al ONU în schimbul traversării în siguranță a navelor aflate sub pavilionul lor. Agenția Bloomberg notează că deocamdată nu este întru totul clar cum ar urma să se manifeste acest sprijin, dar o posibilitate este ca Rusia și China să blocheze adoptarea unor rezoluții împotriva grupării Houthi.

Purtători de cuvânt ai guvernelor Chinei și Rusiei, precum și lideri ai rebelilor din Yemen, printre care și Abdel Salam, au refuzat să dea curs solicitării de a comenta informația.

Rebelii Houthi, la origini o sectă șiită de „reviriment” religios, a lansat începând de anul trecut numeroase atacuri cu drone și rachete asupra navelor comerciale care traversează Marea Roșie și Golful Aden, perturbând comerțul mondial și punând noi presiuni asupra lanțurilor de aprovizionare, deja puternic afectate în timpul pandemiei de COVID-19.

De ce atacă rebelii Houthi navele comerciale ce trec prin Marea Roție

Traficul maritim prin Marea Roșie s-a prăbușit ca urmare a atacurilor, companiile de transport alegând acum să folosească ruta ce traversează Africa și Capul Bunei Speranțe, una mai lungă și costisitoare.

Statele Unite și mai multe țări europene au trimis o forță navală pentru a proteja căile maritime vizate de rebeli, însă aceasta nu a reușit să oprească atacurile.

Rebelii Houthi, care au lansat atacuri și împotriva Israelului, afirmă că acțiunile lor sunt menite să susțină Hamas și cauza palestiniană în contextul conflictului din Fâșia Gaza.

La fel ca în cazul Hamas, serviciile de informații occidentale afirmă că rebelii Houthi sunt finanțați de Iran.

Rebelii Houthi susțin că Israelul este responsabil pentru instabilitatea din Orientul Mijlociu și că un „cerc al conflictului” din regiune este extins de „crimele continue” ale statului israelian. Rebelii spun că vor continua să lanseze atacuri până când „agresiunea israeliană se va opri”.