Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a dat undă verde paraşutării de către forţele aeriene germane de ajutoare umanitare necesare în Fâşia Gaza, alăturându-se altor câteva state care au apelat la această soluție, transmite agenția DPA, citată de Agerpres.

Șeful aviației germane Ingo Gerhartz (stânga) și ministrul german al Apărării Boris PistoriusFoto: Klaus-Dietmar Gabbert / AFP / Profimedia

Boris Pistorius a semnat miercuri ordinul în acest sens către Bundeswehr, iar livrările propriu-zise ar putea începe la sfârşitul acestei săptămâni. Armata germană a confirmat anterior că ajutoarele urmează să fie paraşutate cu aeronave C-130 staţionate în Franţa.

Forţele aeriene franceze distribuie deja provizii pe cale aeriană deasupra zonei de război din Gaza.

Iniţiativa paraşutării ajutoarelor aparţine Iordaniei, în contextul în care organizaţiile umanitare au atras atenţia că situaţia populaţiei din Fâşia Gaza devine tot mai gravă, după ce Israelul a limitat strict livrările de ajutoare pe cale terestră.

Potrivit ONU, în cazul în care distribuirea de ajutoare pe cale terestră, cu camionul, nu este extinsă, cei circa 2,2 milioane de locuitori sunt ameninţaţi de o criză alimentară şi foamete.

Israelul a lansat o amplă operațiune militară în fâșia Gaza şi a blocat accesul în teritoriul palestinian în urma masacrelor comise de luptătorii organizației teroriste Hamas pe teritoriul israelian în data de 7 octombrie a anului trecut.