Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, a avertizat luni că moartea criticului de la Kremlin Alexei Navalnîi într-o colonie penală rusă ar putea da „undă verde” țărilor autoritare să ucidă alți prizonieri politici, relatează Reuters.

Svetlana Tihanovskaia, cu poza soțului săuFoto: Monasse Thierry/ Abaca Press / Profimedia

Tihanovskaia, care a fugit în Lituania în 2020, după ce a candidat împotriva liderului în exercițiu Alexander Lukașenko, a spus că a fost afectată în mod deosebit de moartea lui Navalnîi din cauza circumstanțelor sale familiale.

Soțul lui Tihanovskaia, Serghei, un blogger care critica autoritățile, a fost arestat în mai 2020, după ce și-a anunțat intenția de a candida împotriva lui Lukașenko.

Familia lui a încetat să mai primească vreo veste.

„În ultimul an, el a fost ținut fără mijloace de comunicare”, a declarat Tihanovskaia pentru Reuters, în marja Consiliului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite de la Geneva.

„Înseamnă că nu știu nimic despre el. Nu știu dacă este în viață, care este sănătatea lui... Scrisorile nu sunt livrate, îmi aud copiii în fiecare zi întrebând când vor să-și vadă tatăl pentru că este atât de dureros.”

„Uciderea lui Alexei Navalnîi ar trebui să fie [văzută] ca undă verde pentru alte crime, pentru că, dacă nu e un răspuns puternic acum, va fi o veste mai proastă pentru cei aflați în închisori”, a spus ea într-o pledoarie, în engleză, pentru o mai mare presiune pentru eliberarea prizonierilor politici.

Kremlinul a negat acuzațiile reprezentanților opoziției ruse, ale Statelor Unite și ale Europei conform cărora Navalnîi a fost ucis de statul rus, calificându-le ca fiind inacceptabile.

Belarușii au protestat luni de zile în urma votului din 2020 despre care oponenții spun că a fost manipulat masiv.

La putere din 1994, Lukașenko este unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin și a permis Kremlinului să folosească teritoriul belarus pentru a lansa invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022.

Lukașenko, care a anunțat duminică că va candida din nou la președinție în 2025, a negat frauda electorală. Protestele în masă care au urmat votului din 2020 s-au stins după arestări și detenții în masă.

„Nu puteți vedea mitinguri uriașe pe străzile din Belarus pentru că oamenii trăiesc pe vremea lui Stalin, ca în Gulag în acest moment”, a spus Tihanovskaia referitor la lagărele de muncă din epoca sovietică.

​De asemenea, și scriitoarea bielorusă Svetlana Alexievici, o laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, avertizează că moartea lui Alexei Navalnîi „a deschis un abis de permisivitate dictatorilor din întreaga lume” și că ea a arătat că președintele Vladimir Putin este capabil de orice.