Turcia și țările arabe au cerut luni Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de la Haga să declare ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene ca fiind ilegală, instanța internațională urmând să încheie vineri audierile în acest caz adus în fața sa, relatează Reuters.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga, a deschis săptămâna trecută audierile privind consecinţele juridice ale ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene din 1967, cu un număr fără precedent de 52 de ţări chemate să depună mărturie.

Pe 31 decembrie 2022, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care solicită de la CIJ un „aviz consultativ” fără caracter obligatoriu cu privire la „consecinţele juridice care decurg din politicile şi practicile Israelului în Teritoriile Palestiniene Ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est”.

Audierile sunt separate de un caz al CIJ deschis de Africa de Sud, care acuză Israelul de comiterea unor acte de genocid în Gaza. Curtea nu s-a pronunţat încă asupra acestui punct, dar pe 26 ianuarie a cerut Israelului să prevină orice posibil act de genocid. Ea nu a menţionat o încetare a focului.

În a șasea și ultima zi a deliberărilor organizate pe speța separată a ocupației din teritoriile palestiniene, viceministrul turc de externe Ahmet Yildiz le-a spus judecătorilor că aceasta este cauza conflictului din regiune.

Yildiz a vorbit și despre atacul fără precedent comis de Hamas pe teritoriul Israelului în data de 7 octombrie a anului trecut, care a dus la riposta militară puternică a guvernului israelian condus de Benjamin Netanyahu.

Turcia spune că ocupația israeliană este „adevăratul obstacol” în calea păcii în Orientul Mijlociu

„Evoluția situației după 7 octombrie demonstrează încă o dată că, fără a rezolva problema care stă la baza conflictului israelo-palestinian, nu poate exista nicio pace în regiune”, a spus șeful adjunct al diplomației turce, adăugând că ocupația israeliană este „adevăratul obstacol” din calea încheierii păcii.

El i-a îndemnat pe judecători să declare ocupația israeliană ca fiind ilegală.

Ahmed Aboul Gheit, secretarul general al Ligii Arabe, a declarat la rândul său că ocupația reprezintă un „afront față de justiția internațională”, mesajul său fiind citit în sala de judecată de un reprezentant.

Acesta a cerut de asemenea ca CIJ să „confirme ilegalitatea acestei ocupații și să emită o hotărâre fără echivoc asupra repercusiunilor juridice pentru toate părțile, mai ales pentru cei care ignoră, facilitează, asistă sau participă în orice fel la perpetuarea acestei situații ilegale”.

În prima zi a deliberărilor de săptămâna trecută Africa de Sud a declarat la rândul ei că ocupația Israelului în teritoriile palestiniene reprezintă o formă „şi mai extremă” de apartheid decât cel impus în țara africană până în 1994.

Apelul de luni al Turciei vine în condițiile în care președintele turc Recep Erdogan a atacat în termeni duri Israelul din cauza ripostei militare ce a urmat atacului comis de Hamas pe 7 octombrie. Turcia este una dintre puținele țări din regiune care nu consideră că Hamas este o organizație teroristă.

Apelul Ankarei survine de asemenea la doar câteva zile după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a prezentat planul pentru administrarea Fâșiei Gaza după încheierea ostilităților, acesta sugerând că forțe israeliene vor fi menținute în exclavă și după încheierea operațiunilor militare.

Israelul și-a retras trupele și coloniștii din Gaza în 2005 însă a menținut ocupația militară din Cisiordania condusă de Autoritatea Palestiniană a lui Mahmud Abbas.