Poliţia din Rusia a luat măsuri represive împotriva persoanelor adunate pentru a marca moartea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi. Un grup pentru drepturile omului susţine că cel puţin 300 de persoane au fost arestate. Filmări şi imagini din Moscova şi Sankt Petersburg au arătat ofiţeri care smulgeau pancartele protestatarilor şi îi târau pe alţii de la altare improvizate în memora lui Navalnii. Printre cei reținuți se numără inclusiv jurnaliști. În același timp, locul în care ar putea fi rămășițele umane ale opozantului rus este învăluit în mister, întrucât corpul acestuia nu este la morgă, unde i s-a spus inițial familiei de către autorități. În timpul zilei de 17 februarie, un deținut al coloniei penale în care era închis Navalnîi a spus că acesta a murit probabil mult mai devreme decât a anunţat Serviciul Federal Penitenciar.

Oamenii au depus flori în memoria liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, la monumentul victimelor represiunii politice din Sankt PetersburgFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

LIVE TEXT

23:10Soţia lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, trebuie să menţină vie vocea soţului ei, a declarat sâmbătă Marina, văduva lui Aleksandr Litvinenko, după moartea proeminentului critic al Kremlinului, relatează Reuters, potrivit News.ro.

"Iulia Navalnaia a făcut lucruri foarte corecte pentru că soţul ei, Aleksei, era atât de bine cunoscut în Rusia şi în străinătate şi trebuie să menţină vie vocea lui, iar ea este acum vocea lui", a declarat Marina Litvinenko pentru Reuters.

22:50Opozantul Aleksei Navalnîi a murit probabil mult mai devreme decât a anunţat Serviciul Federal Penitenciar, a declarat pentru Novaia Gazeta Europe un deţinut al coloniei penitenciare IK-3 "Lupul Polar", sub rezerva anonimatului, scrie The Moscow Times, potrivit News.ro.

20:43Peste 340 de persoane au fost reținute lângă monumentele improvizate dedicate lui Aleksei Navalny în ultimele două zile, a informat sâmbătă OVD-Info, organizația non-profit pentru drepturile omului, relatează Novaia Gazeta.

230 dintre ei au fost reținuți astăzi, potrivit sursei citate, în timp ce grămezile de flori depuse în memoria lui Navalnîi la Moscova cresc.

19:44 Numeroase flori şi lumânări, dar şi un afiş cu mesajul devenit deja celebru prin care le transmitea ruşilor să nu renunţe au fost depuse în faţa Ambasadei Rusiei la Bucureşti, în memoria activistului rus Aleksei Navalnîi, decedat vineri într-o colonie penitenciară din Siberia, relatează News.ro. Un eveniment de comemorare a opozantului Kremlinului este organizat duminică de europarlamentarul Renew Europe Vlad Gheorghe.

19:02În tăcere absolută, sute de moscoviți s-au adunat toată ziua de sâmbătă pentru a depune flori într-un ultim omagiu adus opozantului Kremlinului Aleksei Navalnî, care a murit în închisoare cu o zi înainte și care a fost pentru mulți un simbol al „speranței”, relatează AFP.

De dimineață, poliția a izolat piața unde se află monumentul victimelor represiunii politice sub URSS, un loc tradițional de adunare a opoziției în apropiere de Bulevardul Saharov, stradă care poartă numele celebrului disident sovietic.

La fața locului se aflau zeci de agenți și dube, a remarcat un jurnalist AFP.

În fața monumentului numit „Zidul Doliului”, sute de flori, portrete ale lui Aleksei Navalnîi și lumânări au fost plasate de moscoviți, dintre care unii au venit cu familiile și copiii lor. Femeile plângeau.

„Nu vom uita niciodată, nu vom ierta niciodată”, „Rusia va fi liberă”, „Cine urmează?”, „Îi bate inima pentru noi toți, nimic nu s-a terminat”, am putea citi pe semne așezate printre flori.

"Navalnîi ne-a dat speranța că nedreptatea poate fi depășită. Datorită lui am crezut că într-o zi am putea construi „minunata Rusie a viitorului'", a mărturisit Alexandre, un șofer de 40 de ani, reluând o expresie celebră a principalului adversar rus al lui Putin.

18:17Moartea lui Navalnîi: Este timpul să trecem „de la vorbe la fapte”, spune văduva opozantului lui Litvinenko

Moartea principalului opozant rus Alexei Navalnîi ar trebui să determine țările occidentale să treacă „de la vorbe la fapte” în fața regimului lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă văduva fostului spion rus Alexander Litvinenko (otrăvit în 2006) într-un interviu acordat AFP.

Moartea lui Alexei Navalnîi, care ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare într-o colonie penală din Arctica rusă, a șocat lumea vineri. A fost, de asemenea, „o zi foarte tristă” pentru Rusia, a declarat Marina Litvinenko, care l-a întâlnit sâmbătă în capitala britanică.

Soțul ei, Alexander Litvinenko, un agent KGB și apoi FSB exilat în Marea Britanie după ce a făcut dezvăluiri despre serviciile secrete ruse a murit la vârsta de 43 de ani, la 23 noiembrie 2006, la aproximativ 20 de zile după ce a fost otrăvit cu poloniu 210, o substanță radioactivă extrem de toxică.

17:02Mamei lui Aleksei Navalnîi i s-a spus sâmbătă că cel mai important lider al opoziției din Rusia a fost lovit de „sindromul morții subite” și că trupul său nu va fi predat familiei până la finalizarea unei anchete, a spus echipa opozantului, relatează Reuters.

Unde este cadavrul lui Navalnii?

15:51 Cel puţin 212 persoane au fost reţinute la evenimentele din Rusia de vineri şi sâmbătă, organizate în memoria lui Alexei Navalnîi, potrivit grupului pentru drepturi OVD-Info, citat de Reuters.

Acesta ar fi cel mai mare val de arestări la evenimente politice din Rusia din septembrie 2022, când peste 1.300 de oameni au fost arestaţi la demonstraţii împotriva unei ”mobilizări parţiale” a rezerviştilor pentru campania militară din Ucraina.

15:33Purtătoarea de cuvânt a lui Alexei Navalnîi, Kira Iarmîș, a scris sâmbătă pe rețelele de socializare X că oficialii ruși au spus că trupul neînsuflețit al liderului opoziției nu va fi eliberat rudelor sale până la finalizarea investigațiilor, relatează Reuters.

14:52Miniştrii de Externe din G7 au ţinut un minut de reculegere pentru a-l omagia pe Alexi Navalnîi

Miniştrii de Externe ai ţărilor membre ale G7 au păstrat un minut de reculegere sâmbătă, la începutul întâlnirii lor de la Munchen, pentru a-i aduce un omagiu liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, care a murit vineri în închisoare, a anunţat preşedinţia italiană a G7, citată de Reuters.

„Pentru ideile sale şi pentru lupta sa pentru libertate şi împotriva corupţiei în Rusia, Navalny a fost de facto dus la moarte”, a spus ministrul italian de Externe Antonio Tajani, în timp ce deschidea o reuniune a marilor democraţii în marja Conferinţei de securitate de la Munchen din Germania.

14:17Cadavrul lui Navalnîi nu se află la morga indicată de autoritățile ruse

Echipa regretatului opozant rus Alexeï Navalny a afirmat sâmbătă că trupul acestuia nu se află la morga din orașul arctic Salekhard, unde autoritățile penitenciare au trimis-o pe mama sa, potrivit AFP.

„Avocatul lui Alexei și mama sa au ajuns la morga din Salekhard. Aceasta era închisă, deși colonia (penitenciară) dăduse asigurări că funcționa și că trupul lui Navalnîi se afla acolo. Avocatul a sunat la numărul de telefon de pe ușă. I s-a spus că este a șaptea persoană care sună astăzi și că trupul lui Alexei nu se află la morgă”, a declarat Kira Iarmich, purtătoarea de cuvânt a opoziției, pe X (fostul Twitter).

Echipa lui Navalnîi a primit confirmarea oficială despre moartea opozantului

13:00 Purtătorul de cuvânt al lui Alexei Navalnîi a anunțat că echipa opozantului rus a obținut confirmarea oficială despre moartea lui. „Alexei Navalnîi a fost asasinat”, a scris echipa opozantului pe contul de Telegram. Decesul a avut loc pe 16 februarie, la ora locală 14:17, potrivit notificării oficiale transmise mamei lui Navalnîi

Un angajat al coloniei a declarat că trupul lui Navalnîi se afla în Salekhard.

„Acesta a fost luat de către anchetatorii ruși. Acum, aceștia efectuează „cercetări” cu el. Cerem ca corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi să fie predat imediat familiei sale”, s emaia ratî în postare.

12:56Rusia tace în legătură cu moartea lui Navalnîi și este surdă la criticile occidentale

Rusia a păstrat sâmbătă tăcerea în legătură cu moartea în închisoare a lui Alexei Navalnîi, opozantul numărul unu al Kremlinului, dar a luat cuvântul pentru a respinge acuzațiile occidentale potrivit cărora președintele Vladimir Putin ar fi responsabil pentru moartea acestuia, potrivit AFP.

12:03Ludmila Navalnaia, mama liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, a mers la colonia penitenciară unde acesta a murit, însoțită de avocatul celui mai mare adversar al lui Putin, a relatat sâmbătă ziarul rus Novaia Gazeta, citat de Reuters.

11:53Potrivit grupului de apărare a drepturilor OVD-Info, peste 110 persoane au fost reținute la evenimentele organizate în 13 orașe din Rusia în memoria lui Alexei Navalnîi, informează Reuters.

Cel puțin 69 de persoane au fost reținute în Sankt Petersburg, a precizat OVD-Info.

„În fiecare departament de poliție este posibil să existe mai mulți reținuți decât în listele publicate", a precizat OVD-Info. „Publicăm doar numele acelor persoane despre care avem cunoștințe de încredere și ale căror nume le putem publica".

Occidentul cere socoteală Moscovei după moartea lui Navalnîi

11:10Sute de oameni, mulţi dintre ei emigranţi ruşi, s-au adunat vineri seară în întreaga Europă şi în SUA, adesea în faţa ambasadelor ruse, pentru a aduce un omagiu adversarului numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a cărui moarte în închisoare a fost anunţată în aceeaşi zi de Moscova, informează AFP și Agerpres.

La Varşovia, aproximativ o sută de oameni au manifestat în faţa ambasadei Rusiei în Polonia, majoritatea tineri. Protestatarii au strigat sloganuri printre care ”Putin, criminal” şi ”Nu uita niciodată, nu ierta niciodată”.

Câteva sute de oameni care afişau portrete ale lui Navalnîi s-au adunat şi în Lituania, o ţară foarte critică faţă de Rusia. Manifestaţia a avut loc la memorialul victimelor ocupaţiei sovietice din Vilnius.

Câteva sute de persoane s-au strâns şi la Berlin, în faţa ambasadei Rusiei. ”Putin ucigaşul! Putin la Haga!” (oraşul instanţelor internaţionale, n.r.) - a scandat mulţimea adunată pe celebrul bulevard Unter den Linden, în centrul capitalei germane.

În Olanda, câteva sute de oameni au manifestat în Piaţa Dam în faţa palatului regal din Amsterdam precum şi în faţa ambasadei Rusiei de la Haga, pe porţile căreia a fost atârnat un portret al lui Navalnîi.

În Elveţia, aproximativ 150 de persoane s-au adunat la Place des Nations din Geneva, cu portrete ale opozantului rus sau buchete de flori albe în mână, a constatat AFP. O femeie purta o pancartă pe care scria ”Putin este un ucigaş”.

La Londra, câteva zeci de oameni s-au adunat în faţa ambasadei Rusiei, în spatele barierelor, purtând pancarte în limba engleză sau rusă cu mesaje precum ”Putin asasinul”, ”Asasin”, ”Eroul nostru Navalnîi”, ”Rusia mea este în închisoare”, ”Nu renunţa”, ”Suntem Navalnîi” sau chiar ”Putin arde în iad”.

Numeroase persoane s-au strâns şi la Roma, Barcelona, Paris şi Sofia, între altele.

În Statele Unite, câteva sute de manifestanţi s-au adunat în faţa ambasadei Rusiei la Washington, ţinând pancarte pe care scria ”Ruşine lui Putin”.

10:11 Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internaţional de către regimul din Federaţia Rusă şi reiterează importanţa respectării, fără întârziere, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către autorităţile ruse.

„Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul profund ca urmare a anunţului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi. (...) Aleksei Navalnîi va rămâne pentru totdeauna o figură proeminentă în lupta pentru transparenţă, justiţie şi respectarea drepturilor fundamentale. Decesul său reprezintă o pierdere uriaşă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice. Exprimăm sincere condoleanţe familiei lui Aleksei Navalnîi în aceste momente dificile. Împărtăşim durerea lor şi suntem solidari cu cei care au admirat şi sprijinit vocile curajoase în favoarea schimbărilor democratice”, a transmis MAE, citat de Agerpres.

09:40Occidentul cere socoteală Moscovei după moartea lui Navalnîi

Occidentul cere sâmbătă socoteală Rusiei în urma morții lui Alexei Navalnîi, opozantul numărul unu al Kremlinului, în timp ce autoritățile ruse spun că au fost circumstanțe incerte într-o închisoare din Arctica, potrivit AFP

Guvernul britanic a convocat vineri seară diplomați la ambasada rusă pentru a-i informa că Moscova va fi considerată „pe deplin responsabilă” pentru moartea lui Navalnîi.

Londra a cerut o „anchetă completă și transparentă”, urmând exemplul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a cerut o anchetă „credibilă”.

„Tot ce se întâmplă în aceşti ani, pe teritoriul ţării mele iubite, este o ruşine”

O femeie a declarat pentru Sky News: „Tot ce se întâmplă în aceşti ani, pe teritoriul ţării mele iubite, este o ruşine”.

O altă persoană a adăugat: „Sunt furios, desigur. În sfârşit l-au ucis”.

Potrivit site-ului rus pentru drepturile omului, OVD-info, cel puţin 100 de persoane au fost arestate în opt oraşe, inclusiv Moscova, Sankt Petersburg şi Krasnodar, în timpul adunărilor pentru a aduce un ultim omagiu opozantului rus.

Deşi poliţia nu a oferit detalii despre arestări, procurorii i-au avertizat pe ruşi să nu participe la niciun protest în masă la Moscova.

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat, conform Reuters.

În decembrie, Navalnîi - în vârstă de 47 de ani - fusese transferat în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea deținuților de acolo fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave.