Mamei lui Aleksei Navalnîi i s-a spus sâmbătă că cel mai important lider al opoziției din Rusia a fost lovit de „sindromul morții subite” și că trupul său nu va fi predat familiei până la finalizarea unei anchete, a spus echipa opozantului, relatează Reuters.

Mama lui Navalnii, Liudmila, s-a dus la inchisoarea in care a murit opozantulFoto: AP / AP / Profimedia

Navalnîi, un fost avocat în vârstă de 47 de ani, și-a pierdut cunoștința și a murit vineri, după o plimbare la colonia penală „Lupul polar”, a anunțat vineri serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Neneția, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa.

Liderii occidentali, în frunte cu președintele american Joe Biden, au adus un omagiu curajului lui Navalnîi și, fără a cita dovezi, l-au acuzat pe președintele Vladimir Putin că este responsabil pentru moartea acestuia. Marea Britanie a spus că vor exista consecințe pentru Rusia.

Kremlinul a spus că reacția Occidentului este inacceptabilă și „absolut turbată”. Putin nu a comentat încă moartea lui Navalnîi.

Mama lui Navalnîi, în vârstă de 69 de ani, Liudmila, a înfruntat sâmbătă temperaturile arctice de minus 30 de grade Celsius pentru a vizita colonia penală unde a pierit fiul ei.

Ea a primit o notificare oficială de deces în care se menționa ora decesului ca fiind 2:17 p.m. ora locală (0917 GMT) pe 16 februarie, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Iarmîș.

„Când avocatul și mama lui Aleksei au ajuns în colonie în această dimineață, li s-a spus că cauza morții lui Navalnîi a fost sindromul morții subite”, a declarat Ivan Jdanov, care conduce Fundația Anticorupție a lui Navalnîi, pe platforma de socializare X.

„Sindromul morții subite” este un termen vag pentru diferite sindroame cardiace care provoacă stop cardiac subit și moarte.

De asemenea, nu este clar unde se află cadavrul lui Navalnîi, a spus echipa sa. Mamei lui i se spusese că trupul fusese dus la Salekhard, orașul din apropierea complexului închisorii, dar când a ajuns la morgă, aceasta era închisă.

Unde este cadavrul lui Aleksei Navalnîi

Când a fost contactată de avocatul lui Navalnîi, morga a spus că nu deține cadavrul opozantului, a spus Yarmîș.

Ulterior, oficialii le-au spus că trupul nu va fi predat până la finalizarea anchetei, deși mai devreme li s-a spus că ancheta nu a descoperit urme de criminalitate.

„În acest moment nu avem acces la cadavru și nu știm sigur unde se află și cerem autorităților ruse să elibereze imediat trupul lui Aleksei familiei sale”, a spus Yarmîș într-un interviu.

Un angajat de la singura morgă din Salekhard a declarat pentru Reuters că trupul lui Navalnîi nu a ajuns.

Cadavrul nu va fi eliberat rudelor până când oficialii nu finalizează ancheta, a spus purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi pe Twitter: „Comitetul de Investigații spune direct că până la finalizarea verificării, trupul lui Alexei nu va fi dat rudelor”