Un general de armată odată temut, care a condus Indonezia cu o mână de fier, timp de peste 3 decenii, are un mesaj de dincolo de mormânt înaintea alegerilor pe care țara asiatică urmează să le organizeze, relatează CNN.

Suharto, generalul care a condus Indonezia timp de peste 30 de aniFoto: Prihodko / Sputnik / Profimedia Images

„Sunt Suharto, al doilea președinte al Indoneziei”, afirmă fostul general într-o înregistrare video cu milioane de vizualizări pe „X”, fosta platformă Twitter, Facebook și TikTok.

CNN notează că, deși înregistrarea video ar putea părea convingătoare preț de câteva secunde, devine rapid evident că aceasta a fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale.

Adevăratul Suharto, poreclit „generalul zâmbitor” din cauza faptului că era văzut zâmbind mereu în pofida stilului de conducere autoritar, a murit în 2008, la vârsta de 86 de ani.

„Înregistrarea video a fost făcută pentru a ne aminti cât de importante sunt voturile noastre la viitoarele alegeri”, afirmă Erwin Aksa, președintele adjunct al Golkar, unul dintre cele mai mari partide politice din Indonezia.

Aksa este cel care a distribuit primul înregistrarea video înaintea alegerilor ce vor avea loc pe 14 februarie. Partidul său este unul dintre cele 18 care vor concura la alegerile în cadrul cărora peste 200 de milioane de alegători vor fi chemați la urne.

„Fantoma” lui Suharto planează asupra alegerilor din Indonezia

Golkar nu a nominalizat însă un candidat la președinție, optând să îl susțină pe Prabowo Subianto, un general de armată în timpul regimului lui Suharto și fostul ginere al dictatorului. Subianto este cotat de sondajele de opinie drept principalul favorit la alegerile prezidențiale.

Mutarea are loc în condițiile în care Golkar este practic sinonim cu regimul lui Suharto în Indonezia iar înregistrarea video are intenția clară de a încuraja alegătorii să voteze cu formațiunea politică.

„Ca membru al Golkar sunt foarte mândru de Suharto fiindcă el a dezvoltat cu succes Indonezia. El a adus numeroase succese. Trebuie să respectăm asta și să ne amintim de serviciile pe care le-a adus națiunii”, a scris Erwin Aksa pe „X”.

Însă publicarea înregistrării video a fost criticată de numeroși utilizatori ai rețelelor de socializare, mulți dintre ei respingând folosirea imaginii fostului lider în scopuri de propagandă politică.

„Aceasta este starea țării noastre astăzi - readucerea la viață a unor dictatori morți pentru a ne păcăli și speria la vot”, a notat un utilizator indonezian al „X”.

„De când a devenit etic să creăm înregistrări deepfake cu oameni morți? Este greșit din punct de vedere moral”, a scris un alt indonezian.

CNN amintește că mediul online joacă un rol uriaș în politica din Indonezia, țară care are una dintre cele mai mari rate din lume ale folosirii internetului.