Israelul „este acuzat de genocid într-un moment în care luptă împotriva genocidului”, a răspuns joi premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit AFP. Africa de Sud a acuzat Israelul de genocid în războiul său împotriva palestinienilor Hamas din Gaza.

Benjamin NetanyahuFoto: JINI / Xinhua News / Profimedia

„O organizație teroristă a comis cea mai gravă crimă împotriva poporului evreu de la Holocaust încoace, iar acum cineva a venit să o apere în numele Holocaustului. Ce tupeu!”, a reacționat Netanyahu într-o declarație.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga i-a audiat joi pe procurorii Africii de Sud care acuză Israelul că a comis un genocid în Gaza și că nu a pedepsit persoanele responsabile de incitare la genocid.

Procuratura a citat declarații ale prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ale președintelui Isaac Herzog și ale miniștrilor israelieni ca dovadă a intenției de genocid. Israelul urmează să se apere vineri împotriva acuzațiilor, relatează Haaretz și AFP.

Israelul încalcă angajamentele pe care şi le-a asumat în virtutea Convenţiei ONU a genocidului, semnată în 1949 după Holocaust, iar atacul de la 7 octombrie al Hamas nu poate justifica încălcarea acestei convenţii, a acuzat joi Africa de Sud la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă jurisdicţie a ONU, relatează AFP.

Audierile preliminare din această săptămână vor analiza dacă instanța ar trebui să ordone Israelului să înceteze luptele în timp ce investighează pe deplin fondul cazului.

Avocații din Pretoria și-au prezentat cazul în fața celei mai înalte instanțe a ONU, cerând judecătorilor săi să ordone de urgență Israelului „suspendarea imediată a operațiunilor sale militare” în Fâșia Gaza.

Africa de Sud a declarat joi că Israelul supune poporul palestinian la acte de apartheid și genocid, la deschiderea audierilor într-un caz pe care l-a introdus împotriva campaniei militare a Israelului în Gaza.

Africa de Sud face o referire la o declarație a premierului Benjamin Netanyahu, care a spus „amintiți-vă ce v-a făcut Amalek” (referire la cel care în Biblie i-a persecutat pe israeliți) și consideră că soldații israelieni au demonstrat că au înțeles mesajul.

Africa de Sud spune că este clar că invocarea lui Amalek de către prim-ministru este folosită de soldați pentru a justifica uciderea civililor” și pentru a pune în aplicare comanda lui Netanyahu.

Israelul urmează să se exprime în faţa judecătorilor CIJ vineri.