Înaintea votului amânat de vineri al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite asupra cererii de încetare imediată a focului în războiul dintre Israel și Hamas, Statele Unite – care dețin dreptul de veto - au declarat organismului format din 15 membri că nu sprijină apelurile pentru o astfel de măsură, potrivit Reuters.

Adunarea Generala a ONUFoto: Bebeto Matthews / AP / Profimedia

„Acest lucru nu ar face decât să planteze semințele pentru următorul război - deoarece Hamas nu dorește să vadă o pace durabilă”, a declarat adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, în fața Consiliului, care s-a reunit pentru a fi informat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Votul Consiliului de Securitate asupra unei rezoluții redactate de Emiratele Arabe Unite a fost amânat cu câteva ore, până la ora 17:30 (2230 GMT) - imediat după ce secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni la Washington cu miniștrii din Egipt, Iordania, Qatar, Arabia Saudită, Autoritatea Palestiniană și Turcia.

„Astăzi, acest consiliu va vota, va avea ocazia să răspundă apelurilor asurzitoare din întreaga lume pentru a pune capăt acestor violențe”, a declarat ambasadorul adjunct al Emiratelor Arabe Unite la ONU, Mohamed Abushahab, în fața consiliului.

La Washington, ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat reporterilor că, dacă Consiliul de Securitate nu va adopta rezoluția, „îi va da Israelului o licență pentru a continua masacrul palestinienilor din Gaza”.

Pe lângă faptul că solicită o încetare imediată a focului din motive umanitare, proiectul de rezoluție mai spune că populațiile civile palestiniene și israeliene trebuie protejate și cere eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor, precum și accesul umanitar.

„Nu precupețiși nici un efort”

Statele Unite au presat în mod repetat Consiliul să condamne atacul Hamas din 7 octombrie, în timpul căruia Israelul afirmă că 1.200 de persoane au fost ucise și 240 de persoane au fost luate ostatice. Wood a declarat că inacțiunea consiliului a fost un „eșec moral grav”.

Israelul și-a concentrat represaliile împotriva Hamas în Gaza, bombardând-o din aer, impunând un asediu și lansând o ofensivă terestră. Ministerul Sănătății din Gaza spune că, până în prezent, peste 17.480 de persoane au fost ucise. Marea majoritate a celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost alungați din casele lor.

Pentru a fi adoptată, o rezoluție are nevoie de cel puțin nouă voturi pentru și de niciun veto din partea membrilor permanenți ai Consiliului: SUA, Rusia, China, Franța sau Marea Britanie.

După mai multe încercări eșuate de a acționa, luna trecută, Consiliul a cerut o pauză în război pentru a permite accesul ajutoarelor în Gaza.

„Îndemn consiliul să nu precupețească niciun efort pentru a face presiuni pentru o încetare imediată a focului în scop umanitar, pentru protecția civililor și pentru livrarea urgentă a ajutoarelor vitale”, a declarat vineri Guterres.

Guterres - care a cerut de mult timp o încetare a focului - a făcut o mișcare rară miercuri pentru a avertiza în mod oficial organismul cu privire la o amenințare globală din cauza războiului.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat vineri în fața Consiliului de Securitate că a existat o încetare a focului care a fost încălcată de Hamas pe 7 octombrie.

„Ironia este că stabilitatea regională și securitatea atât a israelienilor, cât și a locuitorilor din Gaza pot fi atinse doar după ce Hamas va fi eliminat, nu cu un minut înainte”, a declarat Erdan. „Așadar, adevărata cale pentru a asigura pacea este doar prin susținerea misiunii Israelului - absolut nu prin solicitarea unui armistițiu.”