HotNews.ro a analizat câteva dintre melodiile și concertele publice ale interpretului Shaman, votat de ruși „cel mai bun cântăreț al anului 2023” și considerat a fi o voce a propagandei Kremlinului.

Cântărețul Shaman din Rusia, 4 noiembrie 2023Foto: Ekaterina Chesnokova / Sputnik / Profimedia

Centrul de cercetare a opiniei publice din Rusia a prezentat recent rezultatele unui sondaj, potrivit căruia, în opinia cetățenilor ruși, Shaman este cel mai bun cântăreț al anului 2023. Pentru acesta au votat 33% dintre respondenți.

Shaman, al cărui nume adevărat este Iaroslav Dronov, a devenit faimos mai ales pentru cântecul „Sunt rus” care a adunat pe canalul său de Youtube peste 44 de milioane de vizualizări.

Recent, în cadrul unui concert, Shaman a cântat această piesă, iar la final a apăsat pe „buton roșu”, adus într-o cutie neagră. În opinia mai multor experți și comentatori, momentul, care a fost primit cu urale de public, a reprezentat o aluzie la armă atomică, despre care propaganda rusă discută tot mai des.

Deși drumul său către succes a început cu 15 ani în urmă, Shaman a devenit cunoscut începând cu piesele lirice scrise din 2021 încoace. Pe 23 februarie 2022, cântărețul a lansat videoclipul la piesa care a devenit mai mult decât simbolică, în ajunul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina.

Pentru a arăta ce mesaje transmite publicului cel mai important cântăreț din Rusia, am ales câteva dintre melodiile sale.

Câteva informații din biografia lui Shaman

Shaman, pe numele său real Iaroslav Dronov, s-a născut pe 22 noiembrie 1991 în Novomoskovsk. Este bine cunoscut pentru scrierea și producerea de muzică pop și rock, stilul său amestecând muzica contemporană cu tehnicile vocale unice și amestecul cu stilul etnic.

De-a lungul carierei, a participat la mai multe concursuri, inclusiv la show-ul “Golos”, însă popularitatea i-a fost adusă de melodiile mai recente. Artistul a susținut direct invazia rusă în Ucraina și a fost invitat să vorbească și să cânte la evenimente organizate de guvern.

În noiembrie 2022, a fost criticat de șeful Russian Media Group pentru că nu a cântat în teritoriile ocupate din Ucraina, iar în ianuarie 2023 a cântat pentru soldații ruși în orașele ucrainene Luhansk și Mariupol, ocupate în prezent de Rusia.

Ce spune piesa „Să ne ridicăm”

Cu o zi înainte de invazia Rusiei în Ucraina, pe 23 februarie, Shaman a lansat clipul pentru piesa „Să ne ridicăm” (“Встанем”).

De remarcat este faptul că în această zi în Rusia este sărbătorită Ziua Apărătorului Patriei. Sărbătoarea este însă controversată în mai multe țări postsovietice, care au renunțat la ea, după destrămarea URSS. Iată un fragment din această piesă din limba rusă:

„Să ne ridicăm,

Cât timp Domnul e lângă noi și adevărul cu noi rămâne.

Vom mulțumi pentru victoria ce ne-a fost dată,

Pentru cei ce și-au găsit cerul lor și nu mai sunt cu noi.

Să ne ridicăm,

Și un cântec să începem.

Să ne ridicăm,

Și bate mai tare în piept memoria noastră veșnică, între noi.

Să ne ridicăm,

Eroii Rusiei vor rămâne în inimile noastre

Până la sfârșit”.

Piesa „Sunt rus” și mesajele acesteia

Momentul când Shaman apasă butonul roșu. Screenshot via YouTube

Melodia „Sunt rus” poate fi considerată principala piesă propagandistică în Federația Rusă. Iată câteva versuri:

„Așa cum sunt, nu pot fi învins,

Pentru că, vezi, sunt...

Rus sunt, merg până la sfârșit,

Rus, sângele meu e moștenit.

Rus, norocos sunt în viață,

Rus, spre ciuda lumii întregi.

Eu sunt rus”.

De notat, în acest videoclip apar scene precum dansul „extratereștrilor”. La fel, potrivit scenariului, muzica este ascultată și de locuitori ai Statelor Unite ale Americii.

O altă piesă în puzzle-ul propagandei

Cântecul „Lupta mea” („Мой бой”), lansat pe 20 iulie a anului curent, a adunat deja aproape 5 milioane de vizualizări.

În videoclip apar imagini din orașele distruse de ruși, tancuri cu litera Z, simbol al invaziei ruse în Ucraina, dar și monumentul soldatului sovietic. Iată ce cântă Shaman în această piesă:

„În fiecare zi, în inimă durerea crește,

Dar aceste răni mă fac doar mai puternic, nu le oprește.

Și aud cum inimile alături de mine repetă:

„Sunt rus, merg până la capăt, asta e legea mea!”

Acesta e lupta mea — Până la ultima suflare!

Lupta mea — Chiar și când e greu, e tare!

Lupta mea — Cât focul nu se stinge, inima bate

Și sunt viu, nu mă las bătut de soartă!”

O altă piesă - „Noi” (“Мы”), lansată pe 20 aprilie 2023, a fost comparată cu „Tomorrow belongs to me” din filmul „Cabaret” (1972), care arată modul în care naziștii s-au folosit de decadența din Berlinul anului 1930 pentru a ajunge la putere.

Shaman apare acolo cu tricolorul rusesc pe mână, plimbându-se în Piața Roșie din Moscova, și cântă următoarele:

„Soarele arzând deasupra noastră,

Mândri, vânturile le zboară încoace.

Cu noi e pământul liber,

Pentru totdeauna, în aceeași pace.

Ziua cu inimi aprinse,

Steagul în sus se ridică.

Cu noi sunt credința și dragostea,

Cu noi este și Dumnezeu.

Noi - suntem veșnicia în sângele nostru,

Și generația mea,

Noi - legați de același cer, asta e...

Noi - de nimeni nu vom fi frânți,

Nu trăim în genunchi,

Noi - suntem adevărul pentru lume, asta suntem noi” și așa mai departe.

Shaman nu oferă, practic, interviuri consistente, mai ales jurnaliștilor și bloggerilor independenți. În rarele sale declarații, el spune că nu are un producător și că își scrie singur muzica și textele.

Oficial, legăturile sale cu Kremlinul sau cu elita politică rusă nu au fost confirmate. Mulți experți susțin că acesta doar a apărut la locul și timpul potrivit, după mai mulți ani de încercări de a deveni popular.

În toamna anului trecut, Shaman a cântat imnul Rusiei, alături de Vladimir Putin, dar și de liderii republicilor nerecunoscute Donețk și Luhansk, în cadrul unui concert de susținere a integrării acestor teritorii în componența Rusiei. Concertul a avut loc în centrul Moscovei, cu genericul „Împreună pentru întotdeauna”.