Gruparea islamistă Hamas a eliberat luni seară două femei în vârstă răpite în timpul atacului din 7 octombrie dintr-un kibuț aflat la granița cu Fâșia Gaza. Cele două ostatice au fost eliberate „din motive umanitare urgente”, grație medierii Qatarului și Egiptului, au precizat reprezentanții aripii militare Abu Obeida.

Yocheved Lifshitz a fost eliberată de HamasFoto: Ariel Schalit / AP / Profimedia

După ce a fost ținută captivă în Gaza timp de mai bine de două săptămâni, Yocheved Lifshitz, în vârstă de 85 de ani, a vorbit în ebraică și stând alături de fiica sa, care a tradus, a descris cum a fost capturată de către militanții Hamas în timpul atacului brutal asupra Israelului, din 7 octombrie.

Femeia care stătea într-un scaun cu rotile a declarat marți reporterilor că „a trecut prin iad" în Gaza și s-a ales cu vânătăi când a fost luată cu forța, din kibuțul în care locuia, pe o motocicletă, notează BBC și CNN.

„A fost dificil, dar vom trece peste asta", a spus Lifschitz, povestind experiența sa jurnaliștilor în fața Centrului Medical Sourasky din Tel Aviv.

Sharone, fiica ei, care a venit din Londra la Tel Aviv marți dimineață, a declarat că femeia și alte persoane care sunt ținute împotriva voinței lor în Gaza au fost lovite cu bastoane.

„Rețea imensă” de tuneluri sub Gaza

Mama sa a fost dusă într-o „rețea imensă" de tuneluri subterane conduse de Hamas, pe care a comparat-o cu o „pânză de păianjen".

Ostaticii dormeau pe saltele pe podea în tunelurile de sub Gaza, iar un medic venea în vizită la fiecare două-trei zile.

Un prizonier care a fost grav rănit într-un accident de motocicletă în drum spre Gaza a fost tratat.

Lifschitz a mai spus că un paramedic a venit să îi vadă pentru a le aduce medicamentele de care aveau nevoie.

Ostaticii și răpitorii au același meniu

Răpitorii femeii de 85 de ani i-au spus după ce au adus-o în Gaza că ei „cred în Coran” și, prin urmare, nu o să-i facă rău, a mai spus Sharone.

Yocheved Lifshitz a precizat că era curat în locul unde a fost dusă și că gardienii au avut grijă „de fiecare detaliu”.

Femeia a povestit că ostaticii sunt hrăniți cu brânză albă și castraveți, aceeași mâncare consumată de militanții Hamas.

Referindu-se la ceilalți oameni răpiți de Hamas, Sharone a spus că mama ei simte că „povestea nu se va termina până când nu se vor întoarce toți".

Când a fost întrebată de ce a strâns mâna unui militant Hamas, când a fost eliberată, Yocheved Lifshitz a răspuns „pentru că ne-au tratat foarte frumos", potrivit Sky News.

Lifschitz a criticat guvernul israelian care a cheltuit miliarde de dolari pentru gardul de la granița cu Fâșia Gaza, dar acest lucru nu a împiedicat Hamas.

Până acum, Hamas a eliberat patru persoane, iar Israelul a confirmat că 220 de persoane sunt ținute ostatice în Gaza.