Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a afirmat luni că a eliberat două femei răpite în timpul atacului său asupra teritoriului israelian la 7 octombrie și reținute de atunci în Fâșia Gaza, pe care o controlează, potrivit AFP.

Afișe cu israelieni răpiți de Hamas, lipite în BucureștiFoto: Hotnews

Purtătorul de cuvânt al aripii militare a Hamas, Abu Obeida, a declarat într-un comunicat că cele două ostatice au fost eliberate „din motive umanitare urgente”, grație medierii Qatarului și Egiptului.

Este vorba despre Yocheved Lifshitz, în vârstă de 85 de ani, și Nurit Cooper, în vârstă de 79 de ani, care au fost scoase din Gaza la punctul de trecere Rafah, în Egipt, unde au fost urcate în ambulanțe, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea egipteană.

Cele două femei și soții lor au fost luați din casele lor din kibbutțul Nir Oz, în apropiere de granița cu Gaza, în timpul raidului Hamas în comunitățile din sudul Israelului, la 7 octombrie.

Soții lor nu au fost încă eliberați.

UPDATE 2 Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a anunțat luni seară că a facilitat eliberarea a încă doi ostatici care erau deținuți în Gaza, pe lângă cei doi americani eliberați vinerea trecută. „Am facilitat eliberarea a încă 2 ostatici, transportându-i în această seară din #Gaza”, a precizat CICR pe rețeaua de socializare X.

UPDATE1 Două femei ostatice eliberate luni de mișcarea islamistă palestiniană Hamas au ajuns în această seară la punctul de trecere Rafah, între Fâșia Gaza și Egipt, a anunțat postul de televiziune Extra News, apropiat de autoritățile egiptene. „Două femei care erau reținute în Gaza au ajuns la punctul de trecere Rafah”, a precizat postul de televiziune, la scurt timp după ce Hamas a anunțat eliberarea celor doi ostatici.

Această eliberare, care intervine la trei zile după cea a doi ostatici americani, nu a fost confirmată imediat de autoritățile israeliene.

Hamas ar putea elibera 50 de ostatici cu dublă cetățenie , care să fie predați Crucii Roșii. Reprezentanții Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) sunt în drum spre Gaza pentru prelua cei 50 de ostatici dintre cei peste 200 capturați de Hamas, a anunțat televiziunea israeliană i24NEWS luni seară.

Informațiile vin după ce în cursul diminetii New York Times scria că Hamas ia în calcul posibilitatea eliberării ostaticilor care dețin pașapoarte străine.

O sursă familiarizată cu negocierile în curs de desfășurare pentru eliberarea ostaticilor reținuți în Gaza a declarat că se așteaptă ca numărul celor care ar putea fi eliberați în această seară să fie relativ mic, în comparație cu raportul The New York Times, care a sugerat 50 de persoane.

Sursa a adăugat că afirmația potrivit căreia ar fi vorba de 50 de ostatici nu a apărut în discuțiile aflate în prezent în desfășurare între părți.

URMĂREȘTE LIVE AICI TOATE INFORMAȚIILE DESPRE RĂZBOIUL DIN ISRAEL - ZIUA 17