Armata israeliană a lovit o serie de ținte Hezbollah din sudul Libanului, inclusiv un „campus militar” și un post de observare. De asemenea, bombardamentele în Gaza continuă. Un al doilea transport umanitar a intrat în Gaza, dar lipsa combustibilului face ca generatoarele din spitale, care alimentează incubatoarele cu nou-născuți să fie la limită. Liderii lumii fac apel la protejarea civililor.

Lovituri israeliene la Rafah (Gaza), 22.oct 2023Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cele mai importante evenimente ale zilei

  • Cele două ostatice eliberate de Hamas sunt Yocheved Lifshitz, în vârstă de 85 de ani, și Nurit Cooper, în vârstă de 79 de ani, care au fost scoase din Gaza la punctul de trecere Rafah, în Egipt, unde au fost urcate în ambulanțe, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea egipteană.
  • Yoav Gallant ameninţă că va avea loc o ofensivă terestră şi că va fi „mortală”
  • Statele Unite au trimis "mai mulți" consilieri militari în Israel, care se află în război cu Hamas de când mișcarea islamistă palestiniană a lansat o ofensivă pe 7 octombrie, a anunțat luni Casa Albă, potrivit AFP. Acești consilieri au experiența "tipurilor de operațiuni pe care Israelul le desfășoară în prezent și pe care le-ar putea desfășura în viitor"
  • Israelul vrea să predea cheile Fâșiei Gaza, dar nimeni nu va oferi să le ia. „Există diferite idei despre ce ar putea urma. PE LARG AICI
  • Un comandant iranian afirmă că armata ar lansa sau rachetă asupra Israelului „dacă este necesar”
  • The New York Times a publicat luni o erată în care afirmă că relațiile sale privind explozia spitalului al-Ahli din fâșia Gaza s-au bazat prea mult pe versiunea evenimentelor prezentate de organizația teroristă palestiniană Hamas.
  • Hamas recunoaște că Jamila Al-Shanti, membră a Biroului Politic, a fost ucisă în urma unei lovituri aeriene israeliene .
  • Uniunea Europeană se confruntă cu riscul unui aflux brusc de migranți care fug de războiul Israel-Hamas, a declarat luni ministrul grec al migrației, Dimitris Kairidis, făcând apel la vigilență și mai multă solidaritate între statele UE.
  • „Ne-au trădat și ne-au bombardat" . O adolescentă din Gaza și-a găsit aproape toată familia la o morgă improvizată
  • Gruparea și libaneză „Hezbollah nu va intra imediat” în războiul împotriva Israelului, în momentul în care va avea loc intervenția la sol a trupelor israeliene în Fâșia Gaza, deoarece gruparea islamistă palestiniană „Hamas poate rezista luni de zile”, a declarat duminică ministrul externe libanez Abdallah Bou Habib, într-un interviu acordat postului independent MTV Liban, citat de EFE
  • ​De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, mulți copii din Fășia Gaza și-au pierdut viața. De frică să nu-i piardă sau să nu poată fi identificați în urma decesului, mulți dintre părinții palestinieni le scriu numele copiilor cu tuș pe picioare sau pe abdomen .

Războiul Israel-Hamas - ziua a 17-a, toate informațiile sunt LIVE pe Hotnews.ro:

01:04IDF afirmă că a ucis 5 comandanți ai Armei Aeriene Hamas din 7 octombrie

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au ucis cinci comandanți ai forțelor aeriene ale Hamas începând cu 7 octombrie, potrivit unui comunicat emis luni de IDF și citat de CNN.

"Armata aeriană a Hamas operează o varietate de arme împotriva statului Israel. Forțele aeriene ale Hamas au avut o contribuție semnificativă în atacul împotriva Israelului la începutul războiului, iar în ultimele zile IDF a eliminat mai mulți comandanți", se arată în comunicatul IDF, cu referire la Forțele Aeriene Israeliene.

Printre ofițerii despre care FDI a afirmat că au fost uciși se numără trei în orașul Gaza, unul în nordul Gaza și un ofițer din Batalionul Zabra Tel Elhua al Hamas.

00:43Cele două ostatice eliberate de Hamas sunt Yocheved Lifshitz, în vârstă de 85 de ani, și Nurit Cooper, în vârstă de 79 de ani, care au fost scoase din Gaza la punctul de trecere Rafah, în Egipt, unde au fost urcate în ambulanțe, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea egipteană.

Cele două femei și soții lor au fost luați din casele lor din kibbutțul Nir Oz, în apropiere de granița cu Gaza, în timpul raidului Hamas în comunitățile din sudul Israelului, la 7 octombrie.

Soții lor nu au fost încă eliberați.

Yoav Gallant ameninţă că va avea loc o ofensivă terestră şi că va fi „mortală”

00:27Zeci de morți și răniți în urma unui atac aerian israelian asupra unei tabere - susține Ministerul Sănătății condus de Hamas

Zeci de palestinieni ar fi fost uciși și răniți în urma unui atac aerian israelian care a lovit locuințe din tabăra de refugiați Al-Shati din Gaza, a afirmat ministerul sănătății condus de Hamas. "Multe dintre victime sunt copii și femei care se află încă sub dărâmături", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Ashraf al-Qidra.

00:06 Gaza: ONU solicită o „încetare imediată a focului umanitar” / SUA cere mai întâi eliberarea ostaticilor

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a cerut luni o „încetare imediată a focului umanitar” în Gaza, făcând apel la lideri să facă „alegeri curajoase”.

„Primul pas trebuie să fie o încetare imediată a focului umanitar, care să salveze viețile civililor prin furnizarea de ajutor umanitar rapid și eficient în Gaza”, a declarat Volker Türk într-un comunicat. „Umanitatea trebuie să fie pe primul loc”, a insistat el, subliniind că „mult prea mulți civili, inclusiv mulți copii, și-au pierdut deja viața - de ambele părți”.

Statele Unite avertizează luni că orice armistiţiu în Fâşia Gaza decretat de Israel va fi în favoarea mişcării islamiste palestiniene Hamas, în contextul unei multiplicări a unor apeluri la un armistiţiu umanitar, relatează AFP.

23:39 Yoav Gallant ameninţă că va avea loc o ofensivă terestră şi că va fi „mortală”

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant ameninţă luni seara, într-o înregistrare video, că Israelul urmează să desfăşoare o ofensivă terestră „mortală” în Fâşia Gaza, relatează AFP.

Yoav Gallant le cere forţelor israeliene „să continue să se pregătească de această ofensivă pentru că ea va veni”.

Statele Unite au trimis "mai mulți" consilieri militari în Israel

23:16 Președintele rus Vladimir Putin a îndemnat luni la un acces „fără opreliști” al ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, bombardată intensiv de către armata israeliană, într-o convorbire la telefon cu omologul său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, relatează AFP.

„Importanța fundamentală a unui armistițiu rapid, al evacuării cetățenilor străini din Fâșia Gaza și unui acces fără opreliști a ajutorului umanitar în enclavă au fost subliniate” în această convorbire telefonică între cei doi lideri, anunță într-un comunicat Kremlinul.

22:50 Gruparea militantă palestiniană Hamas a acuzat Israelul de asasinarea membrului său de rang înalt, Omar Draghma, al fiecăruia deces a fost anunțat luni, în timp ce se află într-o închisoare israeliană, a anunțat gruparea într-un comunicat.

22:37 Crucea Roșie spune că a facilitat eliberarea a încă doi ostatici

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a anunțat luni seară că a facilitat eliberarea a încă doi ostatici care erau deținuți în Gaza, pe lângă cei doi americani eliberați vinerea trecută, potrivit. AFP.

"Am facilitat eliberarea a încă 2 ostatici, transportându-i în această seară din #Gaza", a precizat CICR pe rețeaua de socializare X.

22:25 Două femei ostatice eliberate luni de mișcarea islamistă palestiniană Hamas au ajuns în această seară la punctul de trecere Rafah, între Fâșia Gaza și Egipt, a anunțat postul de televiziune Extra News, apropiat de autoritățile egiptene, potrivit AFP.

"Două femei care reținute în Gaza au ajuns la punctul de trecere Rafah", a precizat postul de televiziune, la scurt timp după ce Hamas anunțat eliberarea celor doi ostatici.

22:16 Statele Unite au trimis "mai mulți" consilieri militari în Israel, care se află în război cu Hamas de când mișcarea islamistă palestiniană a lansat o ofensivă pe 7 octombrie, a anunțat luni Casa Albă, potrivit AFP.

Acești consilieri au experiența "tipurilor de operațiuni pe care Israelul le desfășoară în prezent și pe care le-ar putea desfășura în viitor", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Hamas a eliberat doi ostatici

22:01O încetare a focului în Gaza ar avantaja Hamas , spune Washingtonul

State Unite au avertizat luni că orice încetare a focului în Gaza declarată de Israel ar avantaja mișcarea islamistă palestiniană Hamas, într-un moment în care apelurile pentru un armistițiu umanitar sunt din ce în ce mai puternice, potrivit AFP.

O încetare a focului „ar oferi Hamas posibilitatea de a se odihni, de a se echipa din nou și de a se pregăti pentru a continua să lanseze atacuri teroriste împotriva Israelului”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

21:38 Gaza: Hamas susține că a eliberat doi ostatici

. .

Purtătorul de cuvânt al aripii militare a Hamas, Abu Obeida, a declarat într-un comunicat că două ostatice au fost eliberate „din motive umanitare urgente”, grație medierii Qatarului și Egiptului.

21:10 ebat despre informațiile conform Între unii ostatici vor fi eliberați în curând de Hamas, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a spus că nu poate spune nimic. El a adăugat că efortul de a aduce ostatici acasă este o chestiune „oră cu oră” la Casa Albă.

O sursă familiarizată cu negocieri în curs de desfășurare pentru eliberarea ostaticilor reținuți în Gaza a declarat că se așteaptă ca numărul celor care ar putea fi eliberați în această seară să fie relativ mic, în comparație cu raportul The New York Times, care a sugerat 50 de persoane. Sursa a adăugat afirmația potrivit căreia ar fi vorba de 50 de ostatici nu a apărut în discuțiile aflate în prezent în desfășurare între părți.

21:00 Hamas ar putea elibera 50 de ostatici cu dublă cetățenie , care să fie predați Crucii Roșii. Reprezentanții Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) sunt în drum spre Gaza pentru preluarea celor 50 de ostatici dintre cei peste 200 capturați de Hamas, anunțat televiziunea israeliană i24NEWS luni seară. Informațiile vin după ce în cursul dimineții New York Times scria că Hamas ia în calculul posibilității eliberării ostaticilor care dețin pașapoarte străine.

Cele mai importante evenimente de până la această oră:

20:55 Trimisul special al SUA, David Satterfield, continuă să negocieze cu Israelul, Egiptul și Națiunile Unite pentru a crea un "mecanism de livrare susținută" pentru a trimite ajutoare în Gaza, după ce convoaiele de ajutoare au început să traverseze banda dinspre Egipt. în weekend, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, informează Reuters.

Satterfield, care a fost numit în funcție după atacurile din 7 octombrie ale Hamas în sudul Israelului, lucrează, de asemenea, pentru a se asigura că cetățenii americani și alți cetățeni străini blocați în Gaza pot ieși prin punctul de trecere a frontierei Rafah.

20:40 Hamas recunoaște că Jamila Al-Shanti, membră a Biroului Politic, a fost ucisă în urma unei lovituri aeriene israeliene

„O membră a Consiliului Legislativ Palestinian și membră a Biroului Politic al mișcării Hamas, Dr. Jamila Al-Shanti, a fost martirizată în bombardamentul de ocupație asupra locuinței sale din Fâșia Gaza în zorii zilei de astăzi”, se arată în comunicatul Hamas.

Israelul vrea să predea cheile Fâșiei Gaza, dar nimeni nu se va oferi să le ia

20:05 Lavrov: Consolidarea militară a SUA în Orientul Mijlociu riscă o „escaladare”

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat luni că actuala consolidare militară a SUA în Orientul Mijlociu riscă să „escaladeze” conflictul dintre Israel și palestinienii din Hamas.

Vorbind la o reuniune diplomatică regională la Teheran despre trimiterea navei de război către Statele Unite în Orientul Mijlociu, Lavrov a declarat că „cu cât un stat ia mai multe măsuri proactive ale acestui tip, cu atât mai mare este riscul, cu atât mai mult. mare este pericolul escaladării conflictului”.

19:58 Un comandant iranian afirmă că armata ar lansa sau rachetă asupra Israelului „dacă este necesar”

Un membru de rang înalt al Gardienilor Revoluției din Iran a lăsat să se înțeleagă că ar lua în considerare posibilitatea de a lovi Israelul „dacă va fi necesar”, potrivit unor rapoarte, citate de Sky News .

Iran International a relatat adjunctul comandantului Ali Fadavi a declarat: „Unii cred că un atac direct cu rachete asupra Haifa este cea mai practică cale de acțiune. Vom îndeplini această sarcină fără ezitare dacă este necesar și cerut”.

19:39 Pentagonul: Nu există un ordin direct al Iranului pentru ca diferite grupări să atace trupele americane

SUA nu au văzut un ordin direct din partea liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, de a ataca trupele din regiune, a declarat Pentagonul.

This afirmație vine în urma unei serii de atacuri asupra bazelor americane din Irak și Siria către presupuse grupuri susținute de Iran. "Nu vedem neapărat că Iranul le-a ordonat în mod explicit să facă acest tip de atacuri", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

18:47 Israelul vrea să predea cheile Fâșiei Gaza, dar nimeni nu se va oferi să le ia. „Există diferite idei despre ce ar putea urma. PE LARG AICI

Uniunea Europeană se confruntă cu riscul unui aflux brusc de migranți care fug de războiul Israel-Hamas

18:25 Cel puțin 29 de membri ai personalului agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) au fost uciși în Gaza de la izbucnirea războiului între Israel și gruparea islamistă Hamas, care controlează Fâșia Gaza, a declarat luni pentru dpa sau purtătoare de cuvânt a UNRWA . Ea a declarat că 12 sau mai mulți membri ai personalului ONU au fost confirmați morți duminici, ridicând totalul deceselor în rândul acestora la 29.

18:11 Uniunea Europeană se confruntă cu riscul unui aflux brusc de migranți care fug de războiul Israel-Hamas, a declarat luni ministrul grec al migrației, Dimitris Kairidis, făcând apel la vigilență și mai multă solidaritate între state membre UE.

17:35 ​Încă o persoană cu dublă cetățenie israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, a murit, a transmis, luni, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Până la acest moment, potrivite informațiilor transmise către autoritățile israeliene, cinci persoane cu dublă cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel, au decedat, iar o persoană este notificată ca fiind ostatică în Fâșia Gaza.

16:36 The New York Times a publicat luni o erată în care afirmă că relațiile sale privind explozia spitalului al-Ahli din fâșia Gaza s-au bazat prea mult pe versiunea evenimentelor prezentate de organizația teroristă palestiniană Hamas.

16:00 Armata israeliană trebuie să amâne o incursiune terestră în Fâșia Gaza dacă discuțiile pentru eliberarea ostaticilor sunt în desfășurare, a declarat fostul oficial Mossad David Meidan într-un interviu luni pentru 103FM, potrivit Haaretz. Meidan a spus că „salvarea vieților ar trebui să fie prioritatea principală, iar ofensiva terestră poate aștepta. Potrivit ultimelor informații 222 de persoane sunt mici ostatice de Hamas.

15:04 UE discută în continuare ideea unei încetări a focului în Fâșia Gaza din motive umanitare, dar există diferite modalități de trimitere atât de necesar palestinienilor, a declarat luni ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, conform Reuters.

„Discuțiile sunt în curs de desfășurare, dar întrebarea nu este cu adevărat legată de o încetare a focului, ci de modul în care se poate aduce ajutorul, iar acest lucru se poate face în foarte multe moduri diferite”, a declarat el reporterilor după o reuniune a miniștrilor de externe din UE la Luxemburg.

Billstrom a precizat că Suedia preferă o propunere a ONU pentru un coridor umanitar.

Anterior, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și-a exprimat sprijinul pentru o „pauză umanitară”, însă unii. dintre miniștrii de externe ai blocului și-au exprimat rezervele față de această idee.

„Hezbollah nu va intra” în război, dacă Israelul începe imediat ofensiva terestră

14:41„Ne-au trădat și ne-au bombardat" . O adolescentă din Gaza și-a găsit aproape toată familia la o morgă improvizată

O adolescentă palestiniană de 18 ani și familia ei au fugit de atacurile aeriene israeliene neîncetate din orașul Gaza și s-au refugiat în sudul Fâșiei Gaza.Cu toate acestea, adăpostul pe care ea și fratele ei Hamza îl considerau sigur a fost bombardat de avioanele israeliene, ucigând 13 dintre rudele lor, inclusiv părinții, șapte frați și patru membri ai familiilor unchiului lor.

14:10 Cel puțin 5.087 de palestinieni au fost uciși în lovituri israeliene din 7 octombrie, inclusiv 2.055 de copii, a declarat luni Ministerul Sănătății din Gaza, adăugând că 15.273 au fost răniți, informează Reuters.

Ministerul a precizat că 436 de palestinieni au fost uciși în lovituri israeliene în ultimele 24 de ore, inclusiv 182 de copii, majoritatea deceselor fiind înregistrate în sudul Fâșiei Gaza.

13:14Gruparea și libaneză „Hezbollah nu va intra imediat” în războiul împotriva Israelului, în momentul în care va avea loc intervenția la sol a trupelor israeliene în Fâșia Gaza, deoarece gruparea islamistă palestiniană „Hamas poate rezista luni de zile”, a declarat. ministrul de externe libanez Abdallah Bou Habib, într-un interviu acordat postului independent MTV Liban, citat de EFE, transmite Agerpres.

12:47 ​De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, mulți copii din Fășia Gaza și-au pierdut viața. De frică să nu-i piardă sau să nu poată fi identificați în urma decesului, mulți dintre părinții palestinieni le scriu numele copiilor cu tuș pe picioare sau pe abdomen .

12:44 Aproximativ 400 de persoane au murit în raidurile aeriene israeliene asupra Gaza în ultimele 24 de ore, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății, conform Al Jazeera.

Hamas afirmă că cel puțin 60 de persoane au fost ucise în atacurile din timpul nopții și 10 luni dimineață.

Reuters: Un al treilea convoi cu ajutoare a intrat în Rafah

12:30 Un al treilea convoi de camioane cu ajutoare a intrat luni în punctul de trecere Rafah din Egipt cu destinația Fâșia Gaza, au declarat un lucrător umanitar și două surse de securitate pentru Reuters.

Livrările de ajutoare prin Rafah au început sâmbătă, după ce disputele privind procedurile de inspecție a ajutoarelor și bombardamentele de pe partea Gaza a frontierei au lăsat materiale de ajutor blocate în Egipt.

12:20Mulți oameni au observat că nu prea le apar în feed-ul de pe Facebook știri despre războiul din Israel, deși erau interesați de subiect. Lucrurile s-au schimbat mult și față de începuturile războiului din Ucraina și un lucru este clar: Facebook, Twitter (mai nou X) dar și TikTok și Instagram dau tot mai puțină importanță afișării știrilor. Cum se explică declinul?

12:12 Fostul prim-ministru Naftali Bennett spune că și el are responsabilitatea pentru eșecul uluitor care a dus la atacul devastator al Hamas la 7 octombrie, notează Times of Israel.

„Bineînțeles că și eu port responsabilitatea. Am fost prim-ministru timp de 12 luni. Au fost lucruri pe care nu am avut timp să le fac și să sprijine guvernul a căzut. Cu siguranță că port responsabilitatea", a spus el.

Premierul Benjamin Netanayhu nu a declarat încă public că va asuma o parte din vină pentru eșecurile serviciilor de informații israeliene care au determinat Hamas să efectueze atacul asupra Israelului pe 7 octombrie, în care au fost. ucise aproximativ 1.400 de persoane, majoritatea civile, și cel puțin 220 de persoane au fost luate ostatice, conform autorităților din Israel.

12:00 Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a aterizat în Israel și se va întâlni cu Benjamin Netanyahu, relatează Reuters.

11:35Instrucţiuni pentru producerea de cianuri au fost găsite de forţele de securitate israeliene asupra cadavrului uneia dintre militanţii grupării islamiste palestiniene Hamas care au luat parte la atacurile din 7 octombrie asupra sudului Israelului, a declarat preşedintele israelian Isaac Herzog într-un interviu difuzat duminică. de postul britanic Sky News, și preluat de agenții TPS și EFE, relatează Agerpres.

11:11 Armata israeliană a declarat luni că forțele terestre au efectuate raiduri limitate în Fâșia Gaza în timpul nopții pentru a lupta împotriva atacatorilor palestinieni și că atacurile aeriene se concentrează pe locurile unde Hamas se adună pentru a ataca orice invazie israeliană mai amplă, transmite Reuters .

Într-o informare televizată, purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că sa confirmat că 222 de persoane au fost luate ostatice în timpul atacului din 7 octombrie al Hamas.

Șeful diplomației europene cere „pauză umanitară”

10: 39 Josep Borrell cere „o pauză umanitară” în conflictul dintre Israel și Hamas pentru a permite mai multe ajutoare să intre în Gaza. „Acum, cel mai important lucru este ca sprijinul umanitar să intre în Gaza”, a spus șeful diplomației europene, potrivit Reuters.

09:06 Loviturile aeriene de peste noapte în Fâșia Gaza au dus la un „număr mare” de morți și răniți, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne din Gaza, controlat de Hamas.

Publicând informația pe Telegram, ministerul a mai spus că loviturile au avut loc duminică noaptea și luni dimineața devreme, fără a fi furnizat numărul exact al victimelor. Se spune că mai multe case au fost lovite „fără avertisment”. Ministerul a publicat o serie de imagini care arată clădirile variate și personalul serviciului de urgență care caută cadavre prin dărâmături.

08:54 Forțele de Apărare Israelului spun că au lovit aproximativ 320 de ținte aparținând grupărilor teroriste Hamas și Jihadului Islamic Palestinian în Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore. Armata se pregătește pentru o ofensivă terestră în Gaza și vă preocupă atacurile spre locuri care ar putea pune în pericol avansul forțelor terestre.

Forțele Aeriene au lovit tuneluri în care se ascundeau organizația Hamas și Jihadului Islamic, ținte militare, puncte de observare și depozite de rachete.

08:37 Doi palestinieni au fost uciși în tabăra de refugiați Jalazone, lângă Ramallah, în Cisiordania ocupată de Israel , anunțat luni ministerul palestinian al Sănătății, potrivit Reuters. Locuitorii au declarat pentru Reuters că forțele israeliene au percheziționat tabăra și au efectuat arestări, dar s-au ciocnit cu oameni înarmați și cu câțiva tineri care au aruncat cu pietre. Forțele israeliene s-au retras în prezent la periferia taberei, au adăugat locuitorii.

Oficial IDF: „Războiul se va încheia” după Hamas se predă și ce eliberează ostatici

08:35Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, Jonathan Conricus a declarat pentru Australian Broadcasting Corporation că „războiul se va încheia” după ce Hamas se predă și își eliberează ostaticii.

Dacă Hamas refuză, a spus Conricus, „probabil va trebui să intrăm noi acolo și să ducem la bun sfârșit operațiunea”.

„La finalul acestui război vom vedea un Hamas dezmembrat care nu va avea niciodată capacitatea de a amenința vreun civil israelian”, a spus el.

08:23 Cu tancuri și trupe grupate la granița Gaza, așteptând comanda de intrare, Israelul și -a intensificat bombardamentul asupra enclavei. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că țara a intensificat atacurile aeriene în Gaza pentru a atinge ținte care ar reduce riscul pentru trupele terestre în următoarea etapă a războiului.

Era de așteptat o invazie terestră, dar momentul acesteia rămâne neclar. Întrebat luni de radiodifuzorul australian ABC dacă invazia a fost amânată pentru a lăsa mai mult timp pentru a scoate ostaticii israelieni din Gaza, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene Jonathan Conricus a fost reticent în a oferi o perspectivă exactă cu privire la ofensiva terestră.

Temerile de extindere a războiului au crescut pe măsură ce avioanele de război israeliene au lovit duminică două aeroporturi din Siria și o moschee din Cisiordania ocupată, care ar fi folosită de militanți. Armata israeliană a mai spus că a lovit ținte în Liban peste noapte.

SUA sfătuiesc Israelul să amâne ofensiva terestră

07:30Oficialii americani sfătuiesc Israelul să amâne operațiunile terestre pentru a permite negocierile cu ostatici și intrarea ajutoarelor în Gaza. Mai mulți oficiali americani citați de The New York Times spun că Casa Albă dorește ca Israelul să acorde mai mult timp pentru negocierile cu privire la ostaticii ținuți de teroriști în Gaza și pentru ca ajutoarele să intre în Fâșie. Biden dorește, de asemenea, să se pregătească mai mult timp pentru potențiale atacuri asupra țintelor americane din regiune. Doi oficiali au declarat ziarului că mesajul a fost transmis Israelului prin intermediul secretarului american al Apărării Lloyd J. Austin.

06:55 Israelienii susțin că au lovit o celulă libaneză care planifica un atac cu rachete antitanc de-a lungul graniței cu Israel.

06:05Armata israeliană susține că a lovit o serie de ținte Hezbollah din sudul Libanului, inclusiv un „campus militar” și un post de observare.

Forțele de Apărare Israelului spun că avioanele militare au vizat și „o celulă teroristă” și au distrus armamentul deținut de agenți.

05:45Avioanele militare israeliene au efectuat lovituri aeriene în apropierea spitalelor Al-Shifa și Al-Quds din orașul Gaza, potrivit site-ului de știri Wafa al Autorității Palestiniene. Nu există informații imediate despre victime sau țintele atacurilor.

05:30 Spitalele din Gaza sunt disperate după combustibil, mai ales că în primele 20 de camioane de ajutor care au intrat sâmbătă din Egipt nu se afla nicio picătură.

Luni, Unicef ​​a avertizat că 120 de bebeluși aflați în incubatoare - inclusiv 70 de nou-născuți prematuri sunt dependenți de aparatele de conectate la generatoare de rezervă care au fost instalate atunci când alimentarea cu energie electrică a Gazei din Israel a fost întreruptă.

05:00 Președintele unei sinagogi din orașul american Detroit, Samantha Woll, a fost găsită înjunghiată într-un parc, nu departe de casa ei. Poliția a găsit-o în zona Parcului Lafayette, dar se crede că a fost ucisă acasă.

23:56De ce nu vrea prim-ministrul palestinian să condamne atacul Hamas din 7 octombrie

Prim-ministrul Autorității Palestiniene, Mohammad Shtayyeh, a declarat într-un interviu la CNN că nu va condamna atacul sângeros al Hamas în care au fost ucise peste 1.000 de persoane pe 7 octombrie, afirmând că „susținerea oarbă pentru Israel este ca un permis de a ucide”.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

  • Un al doilea convoi de ajutoare a traversat punctul de trecere a frontierei Rafah și a intrat în Gaza duminică, după ce Joe Biden a avut discuții telefonice cu Benjamin Netanyahu.
  • Liderii Statelor Unite, Regatului Unit, Canadei, Franței, Germaniei și Italiei au reiterat sprijinul pentru Israel în timp ce solicită protecția civililor.
  • Un al doilea convoi de ajutor, format din 14 camioane, a traversat punctul de trecere a frontierei Rafah și a intrat Gaza duminică. Anunțând trecerea, șeful ajutorului ONU, Martin Griffiths, a declarat: „Încă o mică sclipire de speranță pentru milioanele de oameni care au mare nevoie de ajutor umanitar. Dar au nevoie de mai mult, de mult mai mult.
  • Cancelarul german Olaf Scholz a inaugurat o nouă sinagogă în Dessau și s-a declarat „revoltat” de creșterea antisemitismului de la izbucnirea războiului încoace.
  • Mii de oameni au participat la un miting la Paris, în ceea ce este prima demonstrație pro-palestiniană permisă de poliție de la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. Reuters relatează că aproximativ 15.000 de oameni s-au prezentat pe Place de la Republique pentru a-și exprima solidaritatea cu palestinienii.
  • Benjamin Netanyahu a spus că președintele francez Emmanuel Macron și premierul olandez Mark Rutte vor vizita Israelul în această săptămână, relatează Reuters. Biroul premierului israelian a declarat că cei doi lideri „vor sosi luni și marți” și se vor întâlni cu Netanyahu.
  • Armata israeliană spune că unul dintre tancurile sale a lovit accidental un post egiptean aflat în apropiere de granița cu Gaza și își exprimă tristețea pentru incident, relatează Reuters. Un purtător de cuvânt al armatei egiptene a declarat că paznicii de frontieră au suferit răni ușoare.

Au trecut mai bine de două săptămâni de când Hamas a lansat atacul asupra Israelului, ucigând peste 1.400 de oameni. Oficialii palestinieni din Gaza spun că peste 4.600 au fost uciși de atunci.