Statele Unite au avertizat luni că orice încetare a focului în Gaza declarată de Israel ar avantaja mișcarea islamistă palestiniană Hamas, într-un moment în care apelurile pentru un armistițiu umanitar sunt din ce în ce mai puternice, potrivit AFP.

Militanți HamasFoto: Mohammed Turabi / Zuma Press / Profimedia

O încetare a focului „ar oferi Hamas posibilitatea de a se odihni, de a se echipa din nou și de a se pregăti pentru a continua să lanseze atacuri teroriste împotriva Israelului”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

„Puteți înțelege foarte bine de ce această situație este intolerabilă pentru Israel, așa cum ar fi pentru orice țară care a suferit un atac terorist atât de brutal și care continuă să vadă amenințarea teroristă la granița sa”, a spus el.

Anterior, luni, șeful diplomației europene, Josep Borrell, sugerase că liderii celor 27 ar putea susține un apel la o „pauză umanitară” pentru a facilita sosirea ajutoarelor în Fâșia Gaza, care se află sub asediul armatei israeliene.

„Cred că ideea unei pauze umanitare pentru a facilita sosirea ajutoarelor (...) este ceva ce liderii vor susține”, a declarat Borrell la finalul unei reuniuni la Luxemburg a miniștrilor de externe din statele membre ale UE.

De asemenea, purtătorul de cuvânt american a indicat că Statele Unite lucrează separat pentru a asigura livrarea de ajutor umanitar în Gaza și că trimisul special american, David Satterfield, lucrează „intens” în acest sens.