Aripa armată a Hamas, Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, a eliberat doi ostatici americani - o mamă și fiica ei - „din motive umanitare”, ca răspuns la eforturile de mediere din Qatar, a declarat vineri purtătorul său de cuvânt Abu Ubaida, potrivit Reuters.

Militanți HamasFoto: Mohammed Turabi / Zuma Press / Profimedia

Abu Ubaida a precizat că au eliberat cetățenii „din motive umanitare și pentru a dovedi poporului american și lumii că afirmațiile făcute de (președintele Joe) Biden și de administrația sa fascistă sunt false și nefondate”.

Israelul a răspuns la criza ostaticilor și la raidul din 7 octombrie al atacatorilor Hamas care au ucis 1.400 de israelieni cu raiduri aeriene în Gaza ucigând peste 4.000 de persoane, și a declarat că va acționa pentru a elibera ostaticii, eliminând în același timp Hamas.

A adunat tancuri și trupe în apropierea perimetrului enclavei pentru o invazie terestră așteptată, cerând palestinienilor să evacueze partea de nord a Fâșiei Gaza, unde, potrivit acesteia, Hamas este cantonată.

De asemenea, Israelul a declarat că nu va pune capăt blocadei totale a enclavei decât dacă ostaticii israelieni vor fi eliberați.

Hamas afirmă că are 200 de ostatici și că alți 50 sunt deținuți de alte grupuri armate din enclavă. Aceasta a declarat că peste 20 de ostatici au fost uciși de loviturile aeriene israeliene, dar nu a oferit alte detalii.