Atacul Hamas asupra Israelului continuă și duminică, organizația islamistă afirmând că încă are luptători în șapte orașe israeliene, pe care îi sprijină cu tiruri de rachete. Hezbollahul a intervenit și el în conflict, atacând duminică dimineață cu tunuri și rachete poziții din fermele disputate de la Shebaa, iar forțele israeliene au răspuns cu tiruri de artilerie și drone, asupra unor poziții ale grupării din Liban. De asemenea, armata israeliană continuă să lovească poziții Hamas din Fâșia Gaza și luptele de eliminare a militanților islamiști de pe teritoriul său. Bilanțul la acest moment este de sute de morți și mii de răniți în fiecare tabără, plus mulți prizonieri.

Lovituri israeliene în Gaza după atacul HamasFoto: Mahmoud Ajjour / imago stock&people / Profimedia

Evenimentele privind războiul-surpriză al Hamas contra Israelului, LIVETEXT pe HotNews.ro:

06:07 Iranul a negat luni implicarea sa în atacurile Hamas și în invazia Israelului. Delegația iraniană la Națiunile Unite a emis o declarație în care spune: „Pașii hotărâți ai palestinienilor constituie o apărare complet legitimă împotriva a șapte decenii de ocupație și crime teribile. Susținem Palestina fără rezerve. Cu toate acestea, nu suntem implicați în răspunsul palestinian, potrivit cotidianului Jerusalem Post

05:45O sursă apropiată Hamas a declarat pentru Reuters că organizația teroristă a desfășurat o campanie de ani de zile pentru a păcăli Israelul să creadă că grupul nu dorește un conflict armat și ar putea fi calmat cu stimulente economice pentru a menține un calm relativ.

„Hamas a dat Israelului impresia că nu era pregătit pentru o luptă”, spune sursa citată. „Hamas a păcălit Israelul în ultimele luni, dând impresia că nu este dispus să intre într-o confruntare cu Israelul în timp ce se pregătea pentru această operațiune”

05:35Armata israeliană afirmă că avioanele continuă să lovească cu rachete Fâșia Gaza pentru a „spulberaa capacitățile grupării teroriste Hamas”. Printre țintele lovite în ultimele ore s-au numărat mai multe posturi de comandă; o clădire care găzduiește agenți Hamas; un centru de comandă folosit de un înalt oficial din forțele navale ale Hamas; un „activ operațional folosit de Hamas” situat într-o moschee din Jabaliya; și un bun folosit de grupul terorist pentru informații.

05:33Într-un comunicat, Ministerul de Externe din Emiratele Arabe Unite s-a declarat, de asemenea,"îngrozit" de informaţiile referitoarea la faptul că civili israelieni au fost luaţi ostatici din casele lor.

05:00​Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat că Iranul este parţial responsabil pentru atacul pe scară largă al Hamas, adăugând că războiul nu se va încheia rapid, informează dpa.

01:08Forțele de Apărare Israelului (IDF) au anunțat oficial, duminică noapte, că peste 700 de israelieni au fost uciși, începând de sâmbătă dimineață, iar 2.150 au fost răniți, conform CNN. Potrivit IDF, 3.284 de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza (Hamas spune că numărul este mai mare - 5.000), iar Israelul a lovit 653 de ținte Hamas.

23:31Cadavrele a peste 260 de oameni au fost găsite și recuperate din zona rurală din Israel, aproape de gardul de demarcație cu fâșia Gaza, unde s-a desfășurat festivalul de muzică la care luptătorii Hamas s-au năpustit înarmați, din mașini, și au început să tragă la întâmplare în oameni, scrie BBC.

23:07În imagini filmate din interiorul unei mașini de către un martor ocular pot fi văzute forțele israeliene care deschid focul pe o șosea din Ashkelon, un oraș de coastă israelian care este o țintă frecventă pentru atacurile cu rachete ale militanților peste granița din Gaza, scrie The Times.

22:43Ministrul român al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că se vor deschide liste pentru cei care ar dori să se deplaseze în Israel, în cadrul unor echipe medicale, pentru a acorda ajutor sistemului sanitar de acolo. De asemenea, ministrul a precizat că România ar putea trimite în timp relativ scurt sânge şi hemoderivate, dacă Israelul va solicita ajutor, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent.

22:32 La peste 36 de ore de când a început atacul surpriză al Hamas, continuă să fie lansate rachete din Gaza în Israel, fiind interceptate de sistemul de apărare aeriană Iron Dome, scrie BBC. Poliția oprește mașinile să meargă mai departe, în timp ce Israelul continuă să lovească Gaza din aer, ca răzbunare.

22:20Jihadul Islamic Palestinian ține ostatici peste 30 de israelieni răpiți în Fâșia Gaza de când Hamas a lansat atacurile asupra Israelului, afirmă șeful mișcării, Ziad al-Nakhala, conform Al Jazeera.

Captivii nu vor fi repatriați „până când nu vor fi eliberați toți prizonierii noștri”, spune al-Nakhala, referindu-se la palestinienii care se află în închisorile israeliene.

Cel puțin 700 de morți în Israel și peste 420 în Gaza. Mii de răniți

22:13Cel puțin 421 de palestinieni au fost uciși în Gaza și în Cisiordania ocupată, potrivit ministerului palestinian al Sănătății, citat de Al Jazeera. În Fâșia Gaza, au fost ucise 413 persoane, între care 78 de copii și 41 de femei, iar 2.300 de persoane au fost rănite. În Cisiordania, au fost uciși opt oameni, iar peste 70 au fost răniți.

21:41Cel puțin patru cetățeni americani au fost uciși în urma atacurilor Hamas în Israel. Informația a fost furnizată de un oficial al SUA, citat de Sky News, potrivit căruia, totodată, nu se știe nimic despre alți șapte cetățeni americani.

21:22Statele Unite au dispus ca USS Gerald R. Ford, cel mai mare portavion din lume, să navigheze spre estul Mediteranei, în eforturile de a fi mai aproape de Israel în urma atacurilor Hamas, au declarat duminică, pentru Associated Press, doi oficiali americani sub protecția anonimatului.

„USS Gerald R. Ford și cei aproximativ 5.000 de marinari ai săi vor fi însoțiți de crucișătoare și distrugătoare într-o demonstrație de forță care este menită să fie gata să răspundă la orice, de la eventual interzicerea aprovizionării Hamas cu armament suplimentar, și până la efectuarea supravegherii”, scrie Associated Press.

21:00Cel puțin 700 de morți în Israel în urma atacurilor Hamas, potrivit televiziunii N12 News.

Dacă este confirmat, acest bilanț duce numărul total al morților la peste 1.000 în ambele tabere, în două zile de conflict, notează SkyNews.

De partea cealaltă, ministerul sănătății din Gaza a anunțat, în ultima sa informare, că 413 palestinieni au murit și peste 2.300 au fost răniți după riposta aeriană a armatei israeliene.

„Sprijin suplimentar” din partea Statelor Unite pentru Israel, anunță Biden

20:50Preşedintele american Joe Biden a dispus un „sprijin suplimentar” din partea Statelor Unite pentru Israel, în urma atacurilor fără precedent ale organizaţiei palestiniene Hamas dinspre Fâşia Gaza, a anunţat Casa Albă, duminică, scrie CNN.

20:27 Încă 115 români aflați în Israel au revenit duminică în țară, cu o cursă aerianăp privată, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

20:17Preţurile acţiunilor şi obligaţiunilor israeliene au scăzut puternic, iar multe afaceri au fost închise duminică

20:00Statele Unite în vor muta nave și avioane militare „mai aproape de Israel”, relatează SkyNews.

Postul britanic scrie că Armata SUA intenționează să mute nave și avioane militare mai aproape de Israel, citând doi oficiali americani familiarizați cu această chestiune.

Această mișcare ar reprezenta o dovadă de susținere pentru Israel și ar putea fi demarată imediat, a transmis și postul american NBC.

19:40Berlinul a anunţat că îşi revizuieşte ajutorul de sute de milioane de euro pentru palestinieni, în urma atacului de amploare al grupării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului.

Ministrul german al Dezvoltării, Svenja Schulze, a declarat că guvernul a fost întotdeauna atent să verifice dacă banii sunt folosiţi doar în scopuri paşnice. „Dar aceste atacuri asupra Israelului marchează o fractură teribilă”, a spus ea. „Vom revizui acum întregul nostru angajament pentru teritoriile palestiniene”, a adăugat ministrul german.

„Iranul sprijină legitima apărare a naţiunii palestiniene”

19:20Secretarul de externe din Mexic Alicia Bárcena a anunțat că doi cetățeni mexicani, un bărbat și o femeie, ar fi fost luați ostatici de Hamas, sâmbătă, în Gaza, scrie The Guardian.

„Suntem în contact cu autoritățile din Israel și cu membrii familiei pentru a oferi sprijin”, a spus Bárcena.

19:17 „Vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja oamenii și a restabili securitatea”, a declarat, duminică seară, într-o scurtă conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Forțele de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari, citat de BBC.

Potrivit acestuia, IDF consideră că militanții Hamas se ascund printre civilii din Gaza în școli și în spitale.

Briefing-ul s-a încheiat brusc, cu Hagari spunând: „Cei care ne atacă se vor confrunta cu un atac decisiv înapoi, conform BBC.

19:10Palestinienii care locuiesc de-a lungul graniței cu Israelul au primit mesaje pe telefoane de la armata israeliană, care le cere să-și evacueze casele. „Nu avem unde să mergem”, a declarat pentru Al Jazeera Ahmed Abu Amra, un palestinian care are trei copii și care locuiește în apropierea graniței.

18:51Numărul morților a ajuns la 659 în Israel, conform ultimelor informații ale presei israeliene, scrie Al Jazeera. Alte 2.156 de persoane au fost rănite.

18:45 „Iranul sprijină legitima apărare a naţiunii palestiniene. Regimul sionist şi susţinătorii săi trebuie să fie traşi la răspundere în această chestiune”, a declarat duminică preşedintele iranian Ebrahim Raisi, într-un mesaj adresat „naţiunii palestiniene”, conform televiziunii.

„Guvernele musulmane ar trebui să se alăture comunităţii musulmane în sprijinirea naţiunii palestiniene”, a adăugat el.

Erdogan evocă soluția celor două state

18:22Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că a vorbit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, căruia i-a transmis „solidaritatea Ucrainei cu Israelul”, conform The Guardian.

„Prim-ministrul m-a informat despre situația actuală și despre acțiunile Forțelor de Apărare ale Israelului și ale forțelor de ordine pentru a respinge atacul. Am remarcat cooperarea dintre poliția israeliană și diplomații ucraineni în ceea ce privește siguranța și protecția cetățenilor ucraineni în Israel”, a scris Zelenski, pe X (Twitter).

18:17 Benjamin Netanyahu a vorbit cu liderii Germaniei, Ucrainei, Italiei și Marii Britanii, care și-au exprimat „sprijinul pentru dreptul Israelului de a se apăra atât cât este nevoie”, se arată într-un comunicat al biroului premierului israelian, notează Al Jazeera.

18:08Președintele Tayyip Erdogan spune că Turcia este hotărâtă să intensifice eforturile diplomatice pentru a obține pacea între forțele israeliene și palestiniene, conform Al Jazeera.

Vorbind la Istanbul, Erdogan a spus că soluția celor două state este singura modalitate de a obține pacea în regiune, iar aum este o necesitate înființarea unui stat palestinian independent, cu Ierusalimul drept capitală.

17:48Un lider al Hamas a fost ucis în raidurile israeliene asupra Fâşiei Gaza

Cadavrul liderului Hamas Ayman Younis a fost recuperat de sub dărâmături duminică, după bombardarea casei sale din tabăra de refugiaţi Nuseirat din centrul Fâşiei Gaza, a confirmat agenţia de protecţie civilă.

Zeci de zboruri internaţionale spre şi dinspre Tel Aviv, anulate

19:40Imagini cutremurătoare, cu scene teribile care au avut loc la un festival de lângă granița Gaza-Israel, continuă să circule pe rețelele de socializare. Mulți dintre participanți au fost uciși de luptătorii Hamas, unii au fost răpiți, iar despre alții nu se știe nimic. Duminică, organizatorii festivalului au transmis că ajută forțele de securitate israeliene să îi găsească pe dispăruți, scrie CNN.

17:19Zeci de zboruri internaţionale spre şi dinspre Tel Aviv au fost anulate. Compania israeliană El Al îşi menţine zborurile

17:12Ministerul sănătății din Gaza a informat că 370 de oameni au murit și 2.200 au fost răniți după raidurile aeriene israeliene.

16:50 Israelul deschide un centru de comandă pentru persoanele dispărute, unde pot merge să le înregistreze rude sau prieteni, conform purtătorul de cuvânt al Poliției al Poliției israeliene, Dean Elsdunne, citat de CNN.

Elsdunne a spus că cei care înregistrează persoanele dispărute ar trebui să furnizeze cât mai multe informații, inclusiv obiecte ale acestora, pentru probe ADN.

16:25 Doi cetățeni ucraineni au fost uciși duminică în Israel în urma atacurilor lansate de Hamas, a transmis ambasada Ucrainei în Israel pentru agenția de presă Interfax-Ucraina, scrie The Kyiv Independent. Ambasada nu a dat detalii despre circumstanțele morții sau despre identitatea lor.

Avioanele de luptă ale Israelului au lovit trei sedii militare ale organizațiilor teroriste din Fâșia Gaza

16:21Școlile din Israel vor rămâne închise până cel puțin marți seară, a anunțat presa israeliană.

The Times of Israel scrie că businessurile de la sud de orașul Netanya și nord de Negev vor putea fi deschise doar dacă există acces la adăposturi antiaeriene.

În aceste zone, adunările vor fi limitate la 10 persoane în aer liber și 50 de persoane în interior.

16:15Forțele de Apărare Israeliene au transmis că duminică după-amiază avioanele de luptă au lovit trei sedii militare ale organizațiilor teroriste din Fâșia Gaza, conform CNN.

„Au fost lovite sedii militare aparținând organizației teroriste Hamas utilizate pentru dirijarea terorii, precum și sedii militare aparținând organizației teroriste Jihad Islamic care au fost utilizate în timpul operațiunilor recente și sedii militare suplimentare aparținând organizației teroriste Jihad Islamic care au fost utilizate de către forțele de rachete ale organizației teroriste”, a spus IDF.

Imagini video distribuite pe rețelele sociale arată mai multe explozii și coloane mari de fum care se ridică din zonele de nord și de est din Gaza, inclusiv în zona Beit Hanoun.

Israelul a lovit Gaza cu atacuri aeriene, care au ucis peste 300 de persoane, potrivit ministerului palestinian al Sănătăţii.

15:56FOTOGALERIE Războiul din Israel, în imagini

15:48Președintele Iranului a discutat cu liderii Hamas și ai Jihadului Islamic

Președintele iranian Ebrahim Raissi a avut duminică convorbiri telefonice separate cu liderii mișcărilor armate palestiniene Hamas și Jihadul Islamic, la o zi după ce Hamas a lansat o ofensivă de amploare împotriva Israelului, scrie AFP.

„Președintele Raissi a vorbit la telefon cu secretarul general al Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhala, despre evoluțiile din Palestina”, iar apoi cu „șeful biroului politic al mișcării de rezistență islamică Hamas, Ismail Haniyeh”, a informat agenția oficială de presă Irna.

Oficial, stare de război în Israel - decizie a Cabinetului de securitate

15:25Cabinetul de securitate al Israelului declară stare de război în urma atacurilor organizaţiei extremiste palestiniene Hamas, permiţând „paşi militari de anvergură”, a anunţat duminică biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Biroul lui Netanyahu a precizat că războiul, care a făcut sute de morţi de ambele părţi, a fost „impus Israelului printr-un atac terorist criminal din Gaza”.

15:12Mass-media israeliană anunță că numărul israelienilor uciși a ajuns la 600. De asemenea, peste 2.000 ar fi fost răniți.

15:00 Mai mult de 20 de comunități situate lângă gardul de securitate din Gaza sunt evacuate, a transmis armata israeliană.

Civililor care locuiesc în aceste zone li se cere să își părăsească locuințele din cauza atacurilor continue ale Hamas și în așteptarea răspunsului israelian în interiorul enclavei.

Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului a declarat pentru CNN că vor urma lovituri severe în interiorul Gaza. Guvernul și armata israelian se aflau, duminică dimineață, încă în procesul de stabilire a obiectivelor răspunsului militar contra Hamas.

14:48 Securitatea a fost întărită în jurul sinagogilor și școlilor evreiești din Franța, având în vedere atacurile din acest weekend asupra Israelului comise de gruparea islamistă Hamas, a declarat duminică premierul francez Elisabeth Borne.

„Am sporit securitatea la locurile de cult și la școli. Nu există o amenințare anume în acest stadiu, dar vom rămâne extrem de vigilenți”, a declarat Borne pentru BFM TV.

14:45 Bilanțul din Israel a ajuns la 400-500 de morți și peste 2.000 de răniți, potrivit presei israeliene.

14:24Actualele violențe dintre Hamas și Israel sunt în favoarea Rusiei, deoarece distrag atenția internațională de la agresiunea Moscovei în Ucraina și pot duce la noi presiuni migratorii asupra Europei, a declarat duminică președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Peste 90 de români au fugit din Israel în Iordania

14:03 Autoritățile israeliene spun că au identificat 44 de militari și 30 de membri ai serviciilor de securitate uciși de când Hamas a atacat Israelul, sâmbătă dimineață, potrivit CNN. Membrii serviciilor de securitate care au murit erau polițiști și ofițeri de frontieră și membri ai Unității Naționale de Luptă împotriva Terorismului din Israel, Yamam.

13:42 Un număr de 92 de cetățeni români au fugit din Israel în Iordania din cauza atacurilor grupării islamiste Hamas și au cerut ajutorul autorităților de la București pentru a fi repatriați

13:38Forțele de Apărare Israeliene (IDF) încearcă să stabilească numărul exact de ostatici care au fost luați în Gaza, purtătorul de cuvânt al armatei, Richard Hecht, subliniind pentru CNN natura „complicată” a situației.

El a afirmat că înțelege că sunt „zeci de ostatici” în Gaza, dar că nu poate spune cu exactitate până când nu este clar, și a avertizat că Forțele Israeliene vor lovi „sever” în interiorul Fâșiei Gaza, ca răspuns la incursiunea Hamas de sâmbătă.

Hecht a declarat pentru CNN că obiectivul principal al IDF este să „stabilizeze apărarea, să protejeze granița” și „să aibă grijă de comunități”.

Armata israeliană are termen de 24 de ore pentru a evacua locuitorii din jurul Fâșiei Gaza

13:29Doi turiști israelieni și ghidul lor au fost uciși în Egipt de un polițist.

„Un polițist din Alexandria a tras fără discernământ cu arma personală asupra unui grup de turiști israelieni”, a transmis televiziunea Extra News, citând „o sursă de securitate".

13:12 Soldaţii israelieni au misiunea de a evacua în termen de 24 de ore toţi locuitorii din zonele israeliene din jurul Fâşiei Gaza, unde „lupte eroice sunt în desfăşurare pentru eliberarea ostaticilor"

13:02 Mai mulți combatanți palestinieni s-au infiltrat în orașul Magen, din sudul Israelului, potrivit presei israeliene.

În zonă au loc confruntări militare majore, armata israeliană folosind tancuri împotriva luptătorilor Hamas.

12:33Autoritatea Palestiniană a prezentat duminică un memorandum prin care solicită o reuniune de urgență a Ligii Arabe la nivel de miniștri de externe, potrivit agenției palestiniene de presă WAFA.

Solicitarea pentru această reuniune vine ca urmare a „agresiunii israeliene brutale și continue împotriva poporului palestinian, inclusiv escaladarea asaltului Moscheii Al-Aqsa de către mii de coloniști", a declarat Muhannad Al Aklouk, ambasadorul palestinian la Liga Arabă.

Hamas spune că a atacat cu 100 de rachete orașul Sderot

12:27 Israelul se aștepta la o „condamnare mai fermă" a Hamas din partea Chinei, o țară pe care o consideră prietenă, a declarat duminică Yuval Waks, un înalt oficial al ambasadei israeliene la Beijing.

„Când oamenii sunt uciși, măcelăriți pe străzi, nu este momentul să se ceară o soluție cu două state", a declarat Waks presei.

Ministerul de Externe al Chinei a îndemnat duminică părțile relevante să rămână calme și să pună capăt imediat ostilităților pentru a proteja civilii, adăugând că „principalul mod de ieșire din conflict constă în punerea în aplicare a soluției celor două state și stabilirea unui stat independent al Palestinei".

11:54 VIDEO – Tânăra pe care Hamas a ucis-o și i-a batjocorit trupul dezbrăcat era cetățean german / Apelul disperat al mamei ei, care a recunoscut-o după tatuaje

11:52Hamas a anunțat că 100 de rachete au fost lansate duminică în orașul Sderot, din sudul Israelului, conform CNN.

Serviciile de urgență din Israel au transmis că echipele lor se află în prezent în zona Sderot, oferind tratament unei persoane în stare gravă după un atac cu rachetă.

Netanyahu: Urmează un război lung și dificil

11:40Ministerul Turismului din Israel a anunțat că în această ţară se află în prezent aproape 130.000 de turişti străini şi că niciunul dintre aceştia nu a fost răni în urma atacurilor. „Ministerul Turismului din Israel (IMOT) se ocupă să monitorizeze situaţia şi comunică toate actualizările companiilor de turism şi companiilor aeriene şi se angajează să se asigure că toţi turiştii care vizitează Israelul sunt în siguranţă şi sunt informaţi”, arată sursa citată.

11:13 Contul oficial de Twitter al Israelului a distribuit un mesaj scurt și percutant la adresa islamiștilor care au pornit războiul

11:07 Premierul Benjamin Netanyahu i-a avertizat duminică pe israelieni că „se angajează într-un război lung și dificil".

„Prima fază se va încheia [...] cu eliminarea marii majorități a forțelor inamice care s-au infiltrat pe teritoriul nostru", a declarat șeful guvernului într-o declarație făcută dimineață devreme.

Expert: Hezbollah a ales fermele Shebaa pentru a transmite un mesaj

10:58 Cel puțin 313 palestinieni au fost uciși, dintre care 20 de copii, și aproape 2.000 au fost răniți de loviturile aeriene israeliene în Gaza începând de sâmbătă, a anunțat duminică Ministerul Sănătății al Autorității Palestiniene.

În Cisiordania, șapte palestinieni au fost uciși de focuri de armă israeliene în aceeași perioadă, a adăugat sursa citată.

Șase dintre ei, inclusiv un băiat de 13 ani, au fost uciși în timp ce aruncau cu pietre, în incidente separate, în timp ce al șaptelea bărbat a fost ucis în timp ce încerca să înjunghie un israelian, se arată în comunicatul ministerului sănătății. (Reuters)

10:50Disperarea unui bărbat care și-a văzut, în imagini devenite virale, soția și fiicele răpite de Hamas

10:23 Un expert Al Jazeera în Orientul Mijlociu, Ali Hashem, explică ce ar putea fi în spatele atacurilor de dimineață din nordul Israelului:

„Hezbollah încearcă să le transmită israelienilor mesajul că escaladarea situației din Gaza și, poate, lansarea unei invazii terestre, ar însemna că acest conflict ar căpăta o nouă dimensiune.

Hezbollah a ales Fermele Shebaa pentru a transmite un mesaj Israelului (...) Zona este considerată de Liban drept teritoriu ocupat, astfel că Hezbollah nu face nimic împotriva politicii guvernului libanez.

Vor exista unele critici la adresa Hezbollah din partea rivalilor săi politici din țară, dar Hezbollah a ales această zonă pentru a pune situația în perspectivă, fără a depăși limitele.”

Hamas încă are luptători în 7 orașe israeliene

09:54Luptătorii Hamas sunt încă prezenți în orașe din sudul Israelului, potrivit unui comunicat al grupării, citat de CNN. Este vorba despre orașele Ofakim, Sderot, Yad Mordechai, Kfar Aza, Be'eri, Yated și Kissufim.

În comunicat se spune că Hamas îi sprijină cu tiruri de rachete asupra orașelor israeliene.

09:30 Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că avioanele de luptă au lovit un complex din Gaza aparținând șefului departamentului de informații al Hamas, conform CNN. „FID continuă în prezent să lovească ținte teroriste în Fâșia Gaza”, afirmă IDF.

09:27 Ambasada Israelului în Statele Unite a postat pe X (Twitter) un mesaj în care spune că 100 de civili și soldați israelieni au fost răpiți, conform BBC.

În același mesaj se precizează că peste 300 de israelieni au fost uciși, iar peste 1.800 au fost răniți. Aceste cifre nu au fost confirmate oficial de Israel.

09:21Ce se ştie despre israelienii luaţi ostatici de Hamas

Sute de români, repatriați azi-noapte din Israel

09:11 Cel puțin 256 de palestinieni - între care 20 de copii - au fost uciși în ultimele 24 de ore, a anunțat duminică Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza, conform CNN.

Alți 1.788 de palestinieni - între care 121 de copii - au fost răniți, a anunțat ministerul într-un comunicat.

08:46MAE: 346 de cetățeni români și străini au fost aduși în țară cu două avioane Tarom

08:31 Armata israeliană spune că una dintre dronele sale a lovit un post Hezbollah în zona Har Dov, la granița cu Libanul.

08:20 Hezbollahul a revendicat atacul cu rachete și artilerie asupra fermelor Shebaa israeliene, spunând că a fost desfășurat ca „solidaritate” cu poporul palestinian. Într-comunicat, gruparea a afirmat că atacul a vizat trei obiective, inclusiv o „poziție radar" în Fermele Shebaa, o porțiune de pământ ocupată de Israel din 1967, pe care Libanul o revendică ca fiind a sa.

Armata israeliană a răspuns cu lovituri în Liban

„Artileria IDF (Forțelor de Apărare Israeliene) lovește în prezent zona din Liban de unde au fost trase tiruri", a precizat aceasta duminică dimineață.

„IDF a luat măsuri de pregătire pentru acest tip de posibilitate și va continua să opereze în toate regiunile și în orice moment necesar pentru a asigura siguranța civililor israelieni", a adăugat armata israeliană.

Proiectilele lansate de pe teritoriul libanez au lovit duminică dimineața devreme o poziție militară israeliană în fermele Shebaa ocupate de Israel, au declarat pentru Reuters trei surse de securitate.

Sursele au precizat că tirurile de artilerie israeliene au început apoi să lovească teritoriul libanez.

Israelul se aștepta la o lovitură Hezbollah dinspre nord

Hamas a atacat sâmbătă Israelul cu mii de rachete și comandouri care au trecut granița, iar unele voci, inclusiv un ministru din guvernul Netanyahu au avertizat că acesta „ar putea fi doar începutul” și ar putea fi urmat de o „lovitură mult mai dureroasă dinspre nord”.

„Există o șansă rezonabilă ca incidentul din sud să fie o simplă distragere a atenției pentru războiul din nord", a declarat un ministru israelian pentru publicația online Ynet.

„Nu este imposibil ca IDF (armata israeliană) să fie atrasă în sud pentru a putea da o lovitură mai puternică și mai dureroasă în nord”, a adăugat acesta.

„Ceea ce se întâmplă pare a fi un eveniment strategic planificat și dirijat de Iran. Aceasta este o situație în care Israelul nu a mai fost de zeci de ani", a mai spus ministrul israelian.

Referirea la „nord” este una la Liban, unde activează Hezbollah, grupare care a emis sâmbătă un comunicat în care afirmă că urmărește îndeaproape situația din Gaza și că se află în „contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene".

Hezbollah este o grupare politică și militantă șiită libaneză care a luptat în mai multe conflicte cu Israelul. De asemenea, grupul are legături puternice cu Iranul.

Citește și: