Administrația președintelui american Joe Biden a anunțat joi că va demara construirea unor secțiuni suplimentare ale unui zid de la granița Texasului cu Mexicul într-o regiune care se confruntă cu un val de migranți care încearcă să traverseze ilegal frontiera în Statele Unite, relatează Reuters.

Joe Biden la o conferinta de presaFoto: Peter Klaunzer / AFP / Profimedia Images

Departamentul pentru Securitate Internă al administrației democrate de la Washington a declarat că a trebuit să ocolească mai multe legi, regulamente și alte cerințe legale „pentru a asigura construirea rapidă a barierelor și drumurilor în vecinătatea graniței terestre internaționale din Comitatul Starr, Texas”, potrivit unei postări făcute în Registrul Federal al guvernului american.

Mutarea reprezintă o răsturnare completă a politicilor administrației lui Biden în ceea ce privește barierele fizice, un subiect pe care Trump a făcut campanie atât în timpul alegerilor prezidențiale din 2016, cât și a celor din 2020, cu faimosul său slogan „Build That Wall” (Construiți zidul acela).

Însă una dintre primele acțiuni ale lui Biden după ce a ajuns la Casa Albă a fost să emită o proclamație care afirma că „niciun dolar din banii contribuabilului american nu va mai fi folosit pentru construirea unui zid la frontieră”. Biden a ordonat de asemenea la preluarea mandatului ca toate finanțările alocate deja în acest sens să fie verificate.

Biden și Trump, la egalitate în sondajele de opinie

La cum se prezintă lucrurile în prezent, Biden și Trump se vor confrunta din nou la alegerile prezidențiale de anul viitor în condițiile în care președintele democrat în exercițiu nu are parte de nicio provocare serioasă din interiorul partidului său iar fostul președinte republican domină autoritar cursa din interiorul Partidului Republican.

Sondajele de opinie arată că, dacă alegerile ar avea loc mâine, cei doi ar fi la egalitate în opțiunile de vot ale americanilor, o situație alarmantă pentru echipa de campanie a lui Biden în condițiile în care la alegerile din noiembrie 2020 el era cotat cu un avans confortabil în fața lui Trump, dar a ajuns în cele din urmă să câștige la limită cursa în mai multe state cheie.

Inversarea poziției administrației lui Biden privind zidul de la granița cu Mexicul vine de asemenea în contextul unui nou aflux de migranți la granița de sud a Statelor Unite, după ce numărul celor care încercau să traverseze granița americană pe aici scăzuse temporar în luna mai.

Numărul tentativelor de a trece fraudulos frontiera americană chiar se prăbușise la momentul respectiv, după ce administrația democrată de la Washington a implementat noi reguli mai stricte pentru acordarea azilului.

Dar în ultimele săptămâni numărul migranților a început din nou să crească regulat pe măsură ce caravane cu mii de migranți - mulți dintre ei fugind de înrăutățirea dramatică a situației economice din Venezuela - au început să își croiască drum prin America de Sud și cea Centrală către Statele Unite.

Alejandro Mayorkas, secretarul american pentru Securitate Internă, a notat în postarea făcută de departamentul său în Registrul Federal al guvernului că serviciul de patrulare a graniței a interceptat în acest an fiscal nu mai puțin de 245.000 de persoane doar în sectorul Văii Rio Grande al graniței cu Mexicul.

„În prezent există o nevoie acută și imediată de a construi bariere fizice și drumuri în apropierea graniței Statelor Unite pentru a împiedica intrările ilegale în Statele Unite în zonele proiectului”, a mai spus Mayorkas.

Subiectul migrației ilegale va fi din nou în centrul alegerilor prezidențiale din SUA

Casa Albă nu a comentat deocamdată apariția informației, dar Donald Trump a speculat-o imediat.

„După cum am spus-o des, doar două lucruri au funcționat constant de-a lungul a mii de ani: roțile și zidurile!”, a scris el pe Truth Social, platforma de socializare pe care o deține.

„Își va cere Joe Biden iertare mie și Americii pentru că i-a luat atât de mult să se miște [în privința zidului]?”, a adăugat el.

Creșterea numărului de migranți care au traversat frontiera a pus presiune pe multe orașe americane din zona de graniță, dar și mai la nord.

Eric Adams, primarul New York-ului, a început joi o vizită oficială în cadrul căreia va vizita Mexicul, Columbia și Ecuadorul, urmând să le transmită celor care visează să ajungă în SUA că orașul său nu îi poate găzdui.