Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, şi predecesorul său republican, Donald Trump, sunt la egalitate în intenţiile de vot în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor, relevă un sondaj publicat marţi de cotidianul The New York Times şi în care amândoi au 43%, relatează agenţiile EFE și Agerpres.

Joe Biden si Donald TrumpFoto: Xphi / Alamy / Profimedia Images

Biden, în vârstă de 80 de ani, va încerca să obţină şi al doilea mandat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024, în timp ce Trump, în vârstă de 77 de ani, este marele favorit în alegerile interne din Partidul Republican, dar candidatura i-ar putea fi în cele din urmă pusă sub semnul întrebării de problemele sale judiciare despre care afirmă că sunt acţiuni ale democraţilor motivate politic împotriva lui.

Potrivit sondajului publicat de The New York Times, circa 45% dintre alegătorii democraţi sprijină realegerea lui Biden, procent care a crescut considerabil faţă de iulie anul trecut, când numai 26% din simpatizanţii democraţi doreau ca preşedintele octogenar să încerce obţinerea unui nou mandat.

NYT atribuie această creştere deciziei Curţii Supreme, instanţă unde majoritatea judecătorilor sunt conservatori, de a limita dreptul la avort, rezultatului peste aşteptări al democraţilor la alegerile de la jumătatea mandatului şi scăderii inflaţiei în ultimele luni.

Acelaşi sondaj relevă că indicele de aprobare pentru Biden este de 39%, un procent mic pentru un preşedinte care urmăreşte realegerea, dar în creştere faţă de procentul de 33% din iulie 2022.

Joe Biden, tot mai puțin popular în fața hispanicilor

Dacă va ajunge în final să concureze împotriva lui Trump, preşedintele Biden ar fi votat cu predilecţie de către afroamericani, femei şi studenţi, după ce pentru aceştia din urmă el a anulat din datoriile create de creditele pentru studii.

La sfârșitul lunii iunie Curtea Supremă a SUA a declarat însă neconstituțională această decizie a administrației sale.

Biden înregistrează însă o scădere de popularitate în rândul votanţilor hispanici, care înclină mai degrabă către republicani.

Democrații înregistrează de regulă o rată a susținerii mai scăzută în rândul hispanicilor comparativ cu celelalte minorități din Statele Unite deoarece un procent mai mare de hispanici sunt conservatori social și mulți dintre ei preferă politicile economice de dreapta ale republicanilor.

Situația se datorează faptului că o proporție semnificativă a hispanicilor din SUA sunt disidenți cubanezi care au fugit de regimul comunist al țării insulare.

Sondajul a fost efectuat în perioada 23-27 iulie, pe un eşantion reprezentativ de 1.329 de persoane, cu o marjă de eroare de 3,67%.