Armata sârbă a readus la „normal" numărul trupelor sale de-a lungul frontierei cu Kosovo, a afirmat luni șeful Statului Major al armatei, Milan Mojsilovic, la trei zile după ce Washingtonul a avertizat împotriva unei „desfășurări militare majore", transmite AFP.

Soldați ai armatei sârbeFoto: Milos Miskov / AFP / Profimedia

„Regimul operațional al unităților (...) din zona de securitate" de-a lungul „liniei administrative cu Kosovo a revenit la normal", a afirmat generalul sârb Mojsilovic într-o declarație de presă la Belgrad.

„Aceasta înseamnă că numărul de unități din această zonă de securitate este normal", a adăugat el, subliniind că numărul de soldați a fost redus de la 8.350 la 4.500, la o săptămână după ultimele violențe din nordul Kosovo.

Liderii Serbiei, țară care nu recunoaște independența proclamată în 2008 de fosta sa provincie cu populație predominant albaneză, se referă la frontiera cu Kosovo ca la o „linie administrativă".

În cadrul ultimelor violențe, care au avut loc la 24 septembrie, un comando paramilitar format din câteva zeci de bărbați a ucis un polițist kosovar albanez și a rănit un altul la o baricadă din apropierea satului Banjska, în nordul Kosovo, o regiune în care sârbii sunt majoritari.

Trei membri ai comandoului, toți sârbi kosovari, au fost ulterior uciși, iar alți trei au fost arestați în cadrul unei operațiuni lansate de forțele speciale ale poliției kosovare. Rusia a dat vina pe Kosovo pentru „vărsarea de sânge”.

Ceilalți au fugit. Statele Unite, principalul aliat internațional al Kosovo, au avertizat vineri cu privire la o „desfășurare militară majoră a Serbiei de-a lungul frontierei cu Kosovo", cerând Serbiei să „își retragă (trupele)".

Președintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat apoi Washingtonul că a proferat „neadevăruri", fără să nege în mod explicit prezența trupelor sârbe. El precizase că numărul trupelor sârbe era mult sub cel al unei desfășurări similare din luna mai.

Generalul Mojsilovic s-a declarat „surprins" de „îngrijorarea profundă a unora" cu privire la desfășurarea de forțe sârbe în timpul acestei ultime „crize de securitate".

Potrivit acestuia, în decembrie 2022 și mai 2023, în timpul unor „crize de securitate similare", armata sârbă a desfășurat 14.000 de soldați în aceeași regiune. De asemenea, el a precizat că forțele sârbe au fost plasate atunci „la cel mai înalt nivel de alertă", ceea ce nu a fost cazul săptămâna trecută.

Desfășurarea de trupe sârbe la granița Kosovo amintește de comportamentul Rusiei înainte de a declanșa invazia din Ucraina, a declarat luni ministrul kosovar de externe.