Rusia a criticat luni guvernul kosovar pentru „vărsarea de sânge” care a avut loc cu o zi înainte într-un incident mortal în apropiere de granița cu Serbia și l-a avertizat să nu tragă „întreaga regiune balcanică într-o prăpastie periculoasă”, potrivit AFP.

Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

„Nu există nicio îndoială că vărsarea de sânge de ieri (duminică) este o consecință directă și imediată a politicii așa-numitului „prim-ministru Albin Kurti” de incitare la conflict”, a declarat Ministerul rus de Externe, avertizând că orice încercare de escaladare a situației ar fi de natură să ducă „întreaga regiune balcanică într-o prăpastie periculoasă”.

Potrivit Moscovei, poliția kosovară „a fost discreditată de mult timp prin acte punitive sistematice împotriva comunității sârbe”.

„Forțele speciale puternic înarmate, care au invadat zone nealbaneze, sunt principala armă folosită pentru a-i alunga pe sârbi din Kosovo”, mai acuză diplomația rusă.

Referindu-se la un embargo asupra bunurilor din Serbia, Rusia susține că „localitățile din nordul (Kosovo) se află de luni de zile în pragul unei catastrofe umanitare”.

„Există o amenințare directă de revenire la epurarea etnică practicată de extremiștii albanezi din Kosovo”, a adăugat ministerul rus.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a acuzat luni o „parte a comunităţii internaţionale” că sprijină Kosovo în „brutala curăţire etnică” împotriva etnicilor sârbi, declaraţie făcută în prezenţa ambasadorului Rusiei la Belgrad, Aleksandar Bocan-Harcenko, în timp ce Comisia Europeană a avertizat că ar putea impune sancţiuni Serbiei dacă Belgradul nu acţionează pentru calmarea tensiunilor cu Kosovo, în urma unui incident armat între poliţia kosovară şi un grup format probabil din etnici sârbi care s-au baricadat duminică într-o mănăstire, relatează agenţia EFE.

„L-am informat pe (ambasadorul rus) Bocan-Harcenko asupra faptului că în Kosovo se realizează o brutală curăţire etnică organizată de (premierul kosovar) Albin Kurti cu sprijinul unei părţi a comunităţii internaţionale”, a scris Vucic pe Instagram după întâlnirea cu diplomatul rus.

În acest timp, poliţia kosovară investighează incidentul armat pe care l-a avut duminică cu un grup de indivizi înarmaţi format aparent din sârbo-kosovari şi/sau sârbi, care s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă din satul kosovar Banjska. Trei persoane din acest grup şi un poliţist kosovar au murit în luptele în urma cărora poliţia kosovară a preluat controlul asupra mănăstirii.

Premierul kosovar Albin Kurti a acuzat imediat Belgradul că a sprijinit acest grup de „terorişti", despre care a mai spus că era format din circa 30 de persoane. Vucic a respins aceste acuzaţii şi a pus incidentul pe seama oprimării membrilor minorităţii sârbe din Kosovo, preşedintele sârb acuzând totodată misiunea internaţională KFOR de pasivitate în faţa acestui incident.

Reacţionând faţă de incidentul armat din Kosovo, Comisia Europeană a avertizat luni Serbia că, aşa cum a procedat cu Kosovo, aplicându-i măsuri restrictive din cauza eforturilor insuficiente ale guvernului de la Pristina pentru a diminua tensiunile cu Belgradul, la fel ar putea proceda şi cu acesta din urmă în cazul în care consideră că există motive.