Desfășurarea de trupe sârbe la granița Kosovo amintește de comportamentul Rusiei înainte de a declanșa invazia din Ucraina, a declarat ministrul kosovar de externe, citat de Reuters.

Aleksandar Vucic alaturi de Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Avertismentul vine după ce Statele Unite au declarat vineri că monitorizează o desfășurare îngrijorătoare de forțe militare a Serbiei la granița sa cu Kosovo, în timp ce NATO a anunțat că a autorizat desfășurarea unor trupe de menținere a păcii suplimentare la Priștina.

„Nu a existat niciodată o astfel de concentrare de trupe în ultimii ani”, a declarat Donika Gervalla-Schwarz, ministrul kosovar de externe, într-un interviu acordat luni postului public de radio Deutschlandfunk.

„Armamentul pe care ei îl au acolo, tancurile... ne provoacă un sentiment neplăcut deoarece nu știm cum va reacționa comunitatea internațională”, a mai spus Gervalla-Schwarz.

Aceasta a subliniat că nu doar concentrarea de trupe sârbe la granița țării amintește de comportamentul Rusiei față de Ucraina înainte de începerea invaziei, ci și „retorica” și „metodele” Belgradului.

„De aceea este cu atât mai important să luăm măsurile necesare”, a conchis ea.

Serbia a dat asigurări că nu va invada Kosovo

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat săptămâna trecută că nu intenționează să ordone forțelor sale să treacă granița în Kosovo deoarece o escaladare a disputei ar dăuna ambițiilor Serbiei de a intra în Uniunea Europeană.

Tensiunile dintre cele două țări s-au reaprins după ce o confruntare între poliția kosovară și etnici sârbi înarmați care s-au baricadat într-o mănăstire a transformat un sat altfel liniștit din nordul Kosovo într-un câmp de luptă în urmă cu 10 zile.

Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008, acuză Belgradul că îi susține și înarmează pe luptătorii sârbi de pe teritoriul său.

Serbia în schimb acuză guvernul de la Priștina că încurajează violențele prin faptul că nu implementează un acord mediat de UE cu un deceniu în urmă care prevede autonomie pentru sârbii din nordul Kosovo, unde sunt populația majoritară.

„Vucic nu va lăsa lucrurile așa dacă nu sunt spuse lucruri clare și el nu întrevede repercusiuni pentru acțiunile sale”, a mai avertizat Gervalla-Schwarz, adăugând că Serbia ar putea fi amenințată cu suspendarea fondurilor europene și chiar a procesului ei de aderare la UE.