Patru ofiţeri au fost arestaţi în Burkina Faso din cauza suspiciunilor că au organizat o tentativă de puci, a anunțat junta militară care a ajuns la rândul său la putere anul trecut în urma unei lovituri de stat, relatează AFP și News.ro.

Capitanul Ibrahim Traore a fost in Rusia vara aceasta pentru summitul liderilor africani organizat de KremlinFoto: Sergey Karpuhin / Sputnik / Profimedia Images

Parchetul Militar din capitala Ouagadougou a declarat într-un comunicat remis presei că „în baza unui denunţ demn de încredere privind sesizarea unui complot împotriva siguranţei statului aflat în curs şi implicarea unor ofiţeri (...) a deschis imediat o anchetă amănunţită pentru a elucida faptele denunţate”.

Potrivit acestui text, „patru ofiţeri” au fost arestaţi, iar „doi sunt fugari”.

Miercuri seara, guvernul de tranziţie din Burkina Faso a anunţat că a dejucat „o tentativă de lovitură de stat”, la aproape un an de la preluarea puterii printr-un puci de către căpitanul Ibrahim Traoré, la 30 septembrie 2022.

Era vorba, atunci, de o a doua lovitură de stat în Burkina Faso, o ţară subminată de aproape zece ani de violenţe jihadiste sângeroase pe o mare parte a teritoriului său.

Marţi, mii de oameni au ieşit în stradă la Ouagadougou la îndemnul căpitanului Traoré, pentru a-l „apăra”, în urma unor zvonuri pe reţele de socializare cu privire la un puci.

„Având în vedere reapariţia unor veleităţi şi altor acuzaţii de destabilizare”, Parchetul Militar a îndemnat „toate persoanele susceptibile să furnizeze informaţii care pot contribui la manifestarea adevărului să vină să depună mărturie”.

„Vă asigur de hotărârea mea de a conduce tranziţia cu succes, în pofida adversităţii şi unor diverse manevre în vederea opririi marşului nostru inexorabil către o suveranitate asumată”, scria miercuri pe X, fostul Twitter, Ibrahim Traoré.

Burkina Faso este una dintre țările care s-au opus unei intervenții militare a ECOWAS, blocul țărilor vest-africane, în Niger pentru a restaura regimul ales democratic al președintelui Mohamed Bazoum după puciul militar ce a avut loc la Niamey pe 27 iulie.

La fel ca în cazul juntei militare din Mali și Niger, cea din Burkina Faso este apropiată de Moscova, căpitanul Ibrahim Traoré fiind unul dintre liderii africani care s-au deplasat la Sankt Petersburg vara aceasta pentru a participa la summitul Rusia-Africa organizat de Kremlin.