Situația din orașul-port libian Darnah a fost descrisă drept un „dezastru de neimaginat” după inundațiile din weekend care au ucis peste 5.000 de persoane, în timp ce alte 10.000 sunt date în continuare dispărute, relatează The Guardian.

O parte din orasul libian Darnah a fost luat de apeFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mohammed Abu-Lamousha, un purtător de cuvânt al forțelor care controlează estul Libiei, a declarat marți noaptea că bilanțul morților a trecut de 5.300 de persoane, majoritatea victimelor fiind găsite în orașul Darnah.

Aproape un sfert din acest oraș din est a fost distrus de inundaţii, după ce barajele care îl protejau au cedat din cauza ploilor abundente provocate de ciclonul Daniel din Mediterana, care a afectat și Grecia, provocând inundații devastatoare în Tesalia și alte părți ale țării.

Autoritățile regionale din estul Libiei precizaseră în urmă cu o zi că peste 1.000 de cadavre au fost recuperate doar în Darnah.

Tariq al-Kharraz, un alt reprezentant al guvernului de aici, a declarat că sute de cadavre au fost stivuite în cimitire întrucât există puțini supraviețuitori care să le poată identifica.

El a spus de asemenea că autoritățile se așteaptă ca majoritatea celor 10.000 de oameni dați dispăruți să fie găsiți morți sau ca trupurile lor neînsuflețite să nu fie recuperate niciodată după ce au fost duse de ape în mare.

Familii întregi au murit în timpul inundațiilor din Libia

Rami Elshaheibi, unul dintre reprezentanții OMS în Libia, a descris situația din Darnah ca fiind „un dezastru de neimaginat”, în timp ce un alt oficial de aici a spus că multe dintre cadavre au rămas în locurile în care au fost duse de ape.

„Cadavrele zac peste tot - în mare, în văi, sub clădiri”, a declarat acesta pentru Reuters după ce a vizitat orașul.

Un medic local a declarat pentru Reuters că peste 2.000 de morți ar fi fost găsiți deja în acest oraș-port de la Marea Mediterană.

Mostafa Salem, un bărbat în vârstă de 39 de ani, spune că și-a pierdut 30 de rude în Dernah.

„Majoritatea dormeau. Nimeni nu era pregătit”, afirmă acesta.

Raja Sassi, un alt bărbat care a scăpat cu viața alături de soția și fiica sa după ce au reușit să ajungă la etajul superior al unei clădiri, afirmă și el că și-a pierdut restul rudelor.

„La început am crezut că sunt doar ploi torențiale dar la miezul nopții am auzit o explozie uriașă, a fost barajul care a cedat”, povestește acesta.

„Nu vorbim despre unul sau doi morți, ci până la 10 membri ai fiecărei familii”, a povestit un alt bărbat.

Imagini tulburătoare distribuite pe rețelele de socializare arată că în unele zone afectate de inundații persoanele au început să fie înhumate în gropi comune.

Cum se explică dezastrul din Dernah

Acest oraș cu o populație de peste 100.000 de locuitori înainte de izbucnirea războiului civil din Libia este traversat de două râuri care curg dinspre zonele montane înspre sud, localitatea fiind protejată în mod normal de baraje. Însă o secțiune a acestora a cedat tocmai în punctul în care ele se întâlnesc la o distanță de 11,5 în amonte de oraș.

Papa Francisc și-a exprimat profunda tristețe pentru tragedia prin care trece Libia în timp ce președintele american Joe Biden și-a transmis condoleanțele și a anunțat că Washingtonul va debloca fonduri de urgență pentru a ajuta cu situația umanitară de aici.

Turcia și alte state din regiune au anunțat și ele că vor trimite ajutoare însă eforturile de salvare sunt îngreunate de faptul că multe echipe internaționale se află deja în Maroc pentru a ajuta oamenii de aici după cutremurul devastator de vinerea trecută.

În Libia operațiunile de salvare sunt îngreunate și de faptul că țara este practic divizată între est și vest din 2011 iar serviciile publice s-au prăbușit în cea mai mare parte.