Tayeb ait Ighenbaz, un bărbat în vârstă de 50 de ani din Maroc, a relatat pentru BBC că a fost forțat să decidă între a-și salva fiul sau părinții în timpul cutremurului devastator care a lovit țara nord-africană.

Satul Tafeghaghte a fost distrus de cutremurul din MarocFoto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia Images

Bărbatul, un crescător de capre dintr-o comunitate minusculă din Munții Atlas, a povestit că era împreună cu soția, cei doi copii ai lor și părinții săi vineri noaptea târziu, când a avut loc cutremurul, cel mai mortal care a zguduit Marocul în ultimele șase decenii.

„Totul s-a întâmplat atât de rapid. Când a avut loc cutremurul am fugit toți către ușă. Tatăl meu dormea și am strigat la mama să vină, dar ea a rămas în urmă să îl aștepte”, a relatat Tayeb, adăugând că a putut să le vadă afară în siguranță pe soția sa și fiica lor.

Când s-a întors înspre clădirea prăbușită, Tayeb povestește că i-a găsit atât pe fiul, cât și părinții săi, prinși sub dărâmături și că mâna copilului în vârstă de 11 ani ieșea din acestea. El a săpat cu disperare cu mâinile goale să îl scoată afară.

Însă când s-a întors la părinții care erau prinși sub o bucată mare de piatră, a fost prea târziu pentru ei.

„A trebuit să aleg între părinții mei și fiul meu. Nu mi-am putut ajuta părinții fiindcă zidul a căzut peste jumătate din trupurile lor. Este atât de trist. Mi-am văzut părinții murind”, a spus el.

Tayeb mai afirmă că toate bunurile și banii familiei se aflau în casă iar că în timpul cutremurului i-au murit toate animalele.

„Este ca și cum te-ai naște din nou într-o viață nouă. Fără părinți, fără casă, fără mâncare, fără haine. Am 50 de ani și acum trebuie să o iau de la capăt”, descrie el situația.

Devastare în Maroc după cutremurul de vineri

Agenția Reuters notează luni după-amiaza că operațiunile de căutare și salvare a supraviețuitorilor continuă, dar că există tot mai puține speranțe că vor fi găsiți oameni în viață.

Unul dintre motive ține de modul în care sunt construite locuințele în Munții Atlas din Maroc, acestea fiind ridicate cu o combinație de chirpici, piatră și lemn.

„Este dificil să scoți oamenii în viață de sub dărâmături deoarece majoritatea pereților și acoperișurilor s-au transformat în pământ când au căzut, îngropând pe oricine era înăuntru fără a lăsa spații pentru aer”, a descris situația pentru Reuters unul dintre militarii care participă la operațiunile de salvare.

Potrivit ultimului bilanț anunțat de autoritățile marocane, cel puțin 2.497 de persoane au murit în urma cutremurului, în timp ce alte mii au fost rănite sau sunt date dispărute în continuare. În urmă cu o zi Marocul anunțase peste 2.100 de morți, bilanțul victimelor fiind deocamdată în continuă creștere.

Mai mulți ingineri constructori au confirmat pentru Reuters că, întrucât casele din această zonă a Marocului sunt construite din chirpici combinat cu lemn și alte materiale, ele se prăbușesc mai ușor în grămezi de dărâmături care nu lasă „buzunare” de aer pentru supraviețuitori, cum se întâmplă în cazul unor clădiri moderne.

„Acest tip de prăbușire creează o strâmtoare mai mare a aerului din cauza tipului de materiale folosite, precum chirpiciul”, a declarat și Antonio Nogales, coordonatorul operațiunilor desfășurate de Pompieri Fără Frontiere, o organizație spaniolă care a ajuns în Maroc pentru a ajuta cu misiunea de salvare.

„Oțelul și betonul sporesc probabilitatea unor supraviețuitori dar aceste materiale (n.r. chirpiciul și celelalte folosite în Maroc) înseamnă că șansele scăpării cu viață a oamenilor sunt reduse chiar din primele momente”, a adăugat el într-un interviu acordat televiziunii spaniole TVE.