Președintele rus Vladimir Putin nu va avea un concurent care să îi poată face față dacă va decide să candideze din nou la alegerile prezidențiale de anul viitor, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters și Interfax.

Dmitri Peskov alaturi de Vladimir PutinFoto: WillWest News / Profimedia Images

„Președintele nu a anunțat încă că își va depune candidatura. Dacă presupunem că președintele își nominalizează candidatura, atunci, evident, nimeni din țara noastră nu poate concura cu adevărat cu președintele în momentul actual”, a spus Peskov într-un interviu acordat postului financiar rus RBC.

„Se bucură de sprijinul absolut al populaţiei. Aceasta este o mare oportunitate şi o mare responsabilitate”, a adăugat Peskov cu privire la șeful său.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, alegerile regionale care s-au încheiat duminică „au confirmat cel mai evident consolidarea absolută a societății în jurul conducerii țării”.

„Nivelul de sprijin pe care l-au primit actualii șefi de regiuni indică faptul că și președintele se bucură de acest sprijin. Marea majoritate dintre ei au fost acei guvernatori care au primit sprijinul președintelui”, a mai spus Dmitri Peskov.

Atât Ucraina, cât și comunitatea internațională, au denunțat în termeni duri alegerile în condițiile în care votul a fost organizat și în teritoriile ucrainene ocupate de Moscova.

Putin a fost învestit președinte în 1999, în ultima zi a mandatului lui Boris Elțîn, și a dominat politica rusă de atunci. Referendumul de modificare a Constituției organizat în Rusia în 2020 îi permite lui Putin să rămână președinte până în 2036.

Cine ar urma să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din Rusia

Site-ul de investigații Meduza nota la sfârșitul lunii august, citând surse apropiate de administrațial lui Putin, că Kremlinul a început deja să caute candidați care să concureze împotriva președintelui rus, fără să-i pună însă vreo problemă reală în cadrul scrutinului.

Două surse apropiate de administrația prezidențială de la Moscova au declarat sub condiția anonimității pentru Meduza, site blocat în Rusia încă din martie 2022, că până acum Kremlinul l-a aprobat pe Ghennadi Ziuganov, „eternul candidat” al Partidului Comunist Rus. Ziuganov va avea 79 de ani în momentul organizării alegerilor prezidențiale.

Un alt candidat „sigur” agreat de Kremlin este Leonid Sluțki, președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia care, în pofida denumirii, este o formațiune politică ultranaționalistă. Sluțki, în vârstă de 55 de ani, a preluat conducerea partidului după ce liderul său de cursă lungă, Vladimir Jirinovski, a murit în luna aprilie a anului trecut.

Deși mai puțin vizibil comparativ cu alți lideri ruși precum Dmitri Medvedev sau Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, Sluțki este unul dintre cei mai vocali susținători ai războiului din Ucraina.

Atât el cât și Ziuganov sunt văzuți de către Kremlin drept candidați care i-ar permite lui Putin să câștige alegerile de anul viitor cu o largă majoritate.

Una dintre sursele Meduza au explicat că administrația lui Putin nu dorește niciun candidat surpriză pentru alegerile care foarte probabil vor fi organizate după doi ani de război. Însă politologii de la Kremlin sunt mai degrabă îngrijorați de vârsta avansată a președintelui rus, acesta împlinind la rândul său 70 de ani în luna octombrie.

Sondajele de opinie arată că rușii spun că vârsta lui Vladimir Putin este unul dintre lucrurile pe care le displac cel mai mult la el în condițiile în care Kremlinul speră ca el să câștige 80% din voturile exprimate la o prezență la vot de 70%.