Guvernul ungar a prelungit cu şase luni, până în martie 2024, „starea de urgenţă din cauza imigraţiei masive” pe care a decretat-o în 2016, la scurt timp după criza migraţiei, în condiţiile în care poliţia susţine că tentativele de intrare ilegală în ţară s-au dublat, transmit EFE și Agerpres.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Decretul prin care se prelungeşte starea de urgenţă este semnat de premierul Viktor Orban şi a fost publicat marţi seara în Monitorul Oficial. Guvernul ungar a prelungit măsura la fiecare şase luni din martie 2016, argumentând că „imigraţia în masă afectează Europa din 2015” şi subliniind că marea majoritate a refugiaţilor şi migranţilor ajung până la frontiera ungară pe ruta Balcanilor.

Ungaria a ridicat garduri la frontierele sale sudice cu Serbia şi aplică legi stricte pentru a face imposibilă intrarea în ţară a migranţilor fără documente.

Potrivit cifrelor poliţiei, în ultimele luni, în medie 5.000 de migranţi pe săptămână au fost împiedicaţi să intre ilegal în ţară, dublu faţă de acum şase luni, dar mai puţin decât cele 10.000 de încercări pe zi înregistrate în timpul crizei migratorii din 2015.

Ungaria vorbește de „milioane de migranți” la granițele sale de-a lungul anilor

Conform autorităţilor ungare, fără aceste măsuri, „milioane de migranţi” ar fi putut intra pe teritoriul Uniunii Europene (UE).

În orice caz, ţările vecine, Austria şi Slovacia, au denunţat intrarea ilegală pe teritoriul lor, dinspre Ungaria, a mii de migranţi. Toate cele trei ţări fac parte din zona Schengen de liberă circulaţie.

Austria menţine controale la graniţa cu Ungaria, în timp ce preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a declarat luni că va discuta cu omoloaga sa, Katalin Novak, despre această situaţie.

„Mulţi migranţi care se află acum în Slovacia au fost anterior în Ungaria. Este un fapt că ei ajung fără probleme”, a declarat Caputova, citată de presa locală.

Recent, guvernul Orban a decis să elibereze sute de traficanţi străini de persoane care erau încarceraţi în ţară - până în prezent aproximativ 1.500 de persoane - o măsură care a generat de asemenea fricţiuni cu Austria şi Slovacia, încheie EFE.

Ungaria a prelungit ultima oară starea de urgență în noiembrie anul trecut, după ce luase aceeași măsură și în mai 2022. ONG-ul pentru libertăți civile TASZ denunța la momentul respectiv o „stare de urgență devenită permanentă”, reamintind că aceasta a fost introdusă în Ungaria și în cadrul luptei împotriva pandemiei de COVID-19.

Aceasta îi oferă lui Viktor Orban „o marjă de manevră mai mare decât de obicei”, permițându-i să „restrângă sau să suspende pur și simplu drepturile fundamentale ale tuturor”, denunța ONG-ul, care acuza totodată că măsura ar trebui să revină la latitudinea parlamentului, în cazul în care este necesară.