Premierul ungar Viktor Orban a declarat marți o a doua stare de urgență, de data aceasta susținând că este necesar pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina, în condițiile în care prima stare de urgență privind pandemia de coronavirus urma să expire marțea viitoare, potrivit AFP

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

"Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara acestui război și să protejeze securitatea financiară a familiilor sale", a declarat liderul naționalist pe Facebook.

"Acest lucru necesită spațiu de manevră și acțiuni imediate. Guvernul, exercitându-și dreptul prevăzut de Legea fundamentală, declară starea de urgență din cauza războiului începând cu miezul nopții", a adăugat el.

Cu puțin timp înainte de acest anunț, parlamentul nou învestit în funcție a modificat Constituția pentru a permite o astfel de măsură "din cauza conflictului". Partidul Fidesz al lui Viktor Orban are o majoritate de două treimi în parlament.

Primele decizii luate în acest nou cadru legal vor fi anunțate miercuri, potrivit lui Viktor Orban.

ONG-ul pentru libertăți civile TASZ a denunțat o "stare de urgență devenită permanentă", reamintind că aceasta a fost deja introdusă în Ungaria în cadrul luptei împotriva pandemiei de coronavirus. Acesta urma să expire la 31 mai.

Aceasta îi oferă lui Viktor Orban "o marjă de manevră mai mare decât de obicei", permițându-i să "restrângă sau să suspende pur și simplu drepturile fundamentale ale tuturor", denunță ONG-ul, care regretă marginalizarea parlamentului în Ungaria.

Aflat la putere fără întrerupere de 12 ani, Orban, cel mai în vârstă lider european, este acuzat în mod regulat de partenerii săi occidentali de abuz de putere în țara sa, membră a Uniunii Europene (UE) și a NATO.